• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

05.06.2024

13:37

Nova era saradnje: Japanci bi da ulažu u srpske izume

TANJUG/ ĐORĐE KRSTIĆ

Društvo

Nova era saradnje: Japanci bi da ulažu u srpske izume

Podeli vest

Srbija i Japan krenuli su u novu eru ekonomskih odnosa, a kako navode iz Privredne komore Srbije, osim interesovanja za hemijsku, automobilsku i prehrambenu proizvodnju, korporacije iz Japana žele da investiraju u sektor energetske efikasnosti, dekarbonizacije, ali i u pametna rešenja koja donose srpski stručnjaci.

- Za velike japanske kompanije koje se sada najviše susreću sa problemima, kao veliki konglomerati, da izađu u susret nekim novim izazovima, kao što su nove tehnologije, kao što je Veštačka inteligencija, kao što su neke EmBed tehnologije u hardveru, da proizvodnim procesima pre svega, ponudimo rešenja i da možemo da budemo konkurentni. Mi možda ne možemo da proizvedemo infrastrukturu za IT ili ne možemo da proizvedemo ne znam kakve robote, ali možemo da nađemo rešenja i tu smo jako dobri tu smo na svetskom nivou - rekao je predsednik Privredne Komore Srbije Marko Čadež.
Prema njenim rečima, Srbija će zajedno sa Japanom na mestu predsedavajućeg ovog partnerstva za veštačku inteligenciju imati veliku odgovornost, ali i veliku šansu da utiče na pravni i etički okvir za razvoj veštačke inteligencije na globalnom nivou. 

Privredna delegacija Vlade Srbije je u višednevnoj poseti Japanu, a zadatak ekonomske misije naše zemlje u ovoj velikoj svetskoj ekonomiji jeste da poveća prepoznatljivost naše zemlje na mapi investicija. Cilj je i da se dokaže da kao centralna zemlja Jugoistočne Evrope nudimo najbolju poziciju i uslove za kompanije iz Japana, za lakšu proizvodnju i plasiranje robe zemljama Balkana i Evrope.

Foto: TANJUG/ ĐORĐE KRSTIĆ

 

Robna razmena Srbije i Japana u prethodnoj godini bila je na rekordnih 332 miliona dolara, a da postoji prostora za proširenje i unapređenje saradnje zaključci su već nakon prvih sastanaka koje je imala srpska delegacija u Japanu sa privrednicima i zvaničnicima ove zemlje.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović kaže da je prostor veliki i da je Japan  jedna od najmoćnijih svetskih ekonomija, kao i da su investicije poslednjih pet godina značajno porasle.
- Želimo da ubrzamo rad na sporazumu o zaštiti investicija. Očekujem da je ovo samo još jedan novi korak u našim odnosima, da će već u oktobru značajna japanska delegacija posetiti Beograd da ćemo intenzivirati naše ekonomske odnose i očekujem da u narednih nekoliko godina možemo da podignemo našu trgovinsku razmenu na više od 600 miliona evra godišnje -  kaže Momirović.

Potvrđen potencijal Srbije u sektoru informacionih tehnologija

Nauka, privreda, razvoj startap eko-sistema, samo su neke od tema o kojima je srpska ministarka nauke Jelena Begović razgovarala sa japanskim ministrom unutrašnjih poslova koji je nadležan i za veštačku inteligenciju. Podrškom Srbiji za mesto predsedavajućeg u globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju 2025. godine, japanske kompanije potvrđuju veliki potencijal Srbije u IKT sektoru.
- Jako bitna tema bila je i kako razvijati dalje veštačku inteligenciju što predstavlja veliki izazov, a pri tome da budemo odgovorni da budemo svesni i dobrih strana ali opasnosti i kako da pravno regulišemo razvoj veštačke inteligencije, primenu veštačke inteligencije i kako da uvedemo još bolje etičke smernice - navodi ministarka Begović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija