• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir.rs

09.06.2024

10:03

U ovih 10 gradova temperature su opasne po zdravlje! Danas maksimum tropskog talasa u Srbiji, a ovu namirnicu izbegnite!

Tanjug

Društvo

U ovih 10 gradova temperature su opasne po zdravlje! Danas maksimum tropskog talasa u Srbiji, a ovu namirnicu izbegnite!

Podeli vest

U Srbiji će danas, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, biti pretežno sunčano i toplo. Toplotni talas koji je počeo u četvrtak, dostiće svoj maksimum tokom vikenda. Danas će maksimalna dnevna temperatura biti 34 stepena, dok se sutra očekuje i 35 stepeni.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" za sutra je izdao upozorenje na temperature koje mogu biti potencijalno opasne po zdravlje ljudi u 10 gradova.

- Posle podne u brdsko-planinskim predelima jugozapadne i južne Srbije i na krajnjem severu Vojvodine, uz izolovani razvoj oblačnosti, očekuje se retka pojava kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom. Duvaće slab, promenljiv vetar - kažu u RHMZ.

U Beogradu će danas biti pretežno sunčano i toplo. Duvaće slab, promenljiv vetar. Najniža temperatura biće od 17 do 20, najviša oko 33 stepena Celzijusa.

Foto: Novak Djurović

 

Prognoza za naredne dane

U Srbiji će sledećih sedam dana biti pretežno sunčano i toplo, ponegde uz malu ili umerenu oblačnost.

Maksimalna temperatura do ponedeljka biće u intervalu od 30 do 34 stepena, a od utorka će biti malo svežije sa najvišom temperaturom od 27 do 32 stepena Celzijusa.

Uz lokalni razvoj oblačnosti, u ponedeljak i utorak se očekuje nestabilno vreme, mestimično sa kratkotrajnom kišom ili pljuskom sa grmljavinom, dok će u ostalim danima pojava pljuskova i grmljavina biti retka pojava.

Kojih je to 10 gradova

U Institutu Batut kažu da će potencijalno opasne temperature po zdravlje u nedelju biti u 10 gradova - Beograd, Bečej, Zrenjanin, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Loznica, Valjevo, Požega, Smederevska Palanka, Ćuprija.

Temperatura opasna po zdravlje u ponedeljak biće u Surčinu (Beograd), a potencijalno opasna u ostalim delovima Beograda, zatim Bečeju, Kikindi, Zrenjaninu, Novom Sadu, Loznici, Valjevu, Velikom Gradištu, Vršcu, Smederevskoj Palanci, Ćupriji, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Negotinu, Nišu, Leskovcu.

Boravak u rashlađenim prostorijama, lagana ishrana

Lekari savetuju da se tokom visokih temperatura ne izlazi napolje bez preke potrebe u najtoplijem delu dana. Preporučuje se boravak u rashlađenim prostorijama i lagana, mediteranska ishrana.

Posebno o svom zdravlju treba da povedu računa hronični bolesnici - pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima, astmatičari, oni koji imaju hroničnu opstruktivnu bolest pluća.

"Kod kardiovaskularnih pacijenata očekujemo da će reagovati na visoke temperature jer srce radi pod većim naporom. Organizam se prilagođava novim uslovima, šire se periferni krvni sudovi", rekla je za Euronews Srbija dr Ivana Stefanović iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu.

Foto: Novak Djurović

 

Pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima treba da izbegavaju da nose veliki teret u rukama, kao i da ne rade ništa dodatno čime bi opeteretili srce. Starijoj populaciji savetuje da u najtoplijem delu dana ostane kod kuće u rashlađenim, klimatizovanim prostorima.

"Ishrana treba da bude lagana, mediteranska. Izbegavajte meso. Poseban oprez za pacijente koji boluju od astme, hronične opstruktivne bolesti pluća, jer sada ima dosta vlažnosti", dodala je ona.

Za radnike, koji rade na otvorenom savetuje da uvek uz sebe imaju tečnost. Stefanović je objasnila da od velike količine obične vode može da bude muka, te zato savetuje da se u nju stave limun ili pomorandža.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Srpska liga preduzela hrabar korak! Đurđev poručio: Podnet zahtev za zabranu i suzbijanje kockarnica i kladionica!
Društvo

Srpska liga preduzela hrabar korak! Đurđev poručio: Podnet zahtev za zabranu i suzbijanje kockarnica i kladionica!

Srpska liga podnela je zvanični zahtev Narodnoj skupštini Republike Srbije, Vladi Republike Srbije i Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine da se rad kockarnica i kladionica značajno ograniči i suzbije, kao i predlog da dugoročno ova pošast bude zakonom zabranjena kao što je slučaj u susednoj Albaniji, izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

09.06.2024

09:14

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija