• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

12.06.2024

13:02

Invazija opasnih tigrastih komaraca u Evropi, steže se obruč oko Srbije! Izazivaju infekciju čiji ishod može biti fatalan

Shuterstock

Društvo

Invazija opasnih tigrastih komaraca u Evropi, steže se obruč oko Srbije! Izazivaju infekciju čiji ishod može biti fatalan

Podeli vest

Invazivna vrsta komaraca otkrivena je u 13 zemalja u EU, uključujući Francusku, Španiju i Grčku, a stručnjaci povezuju njihovo otkriće sa porastom denga groznice u Evropi.

"Klimatske promene stvaraju povoljne uslove za širenje tigrastog komarca", saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

ECDC upozorava da će međunarodna putovanja dodatno povećati rizik od širenja epidemije u Evropi. Azijski tigrasti komarac za koji se sumnja da je najinvazivnija vrsta komaraca na svetu, sada se širi po Evropi.

Kako piše ECDC, zabeleženi su slučajevi u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Malti, Portugalu, Rumuniji, Sloveniji, Belgiji, na Kipru, u Češkoj, Holandiji i Slovačkoj. Kako piše BBC, tigrasti komarci šire bolesti kao što su denga groznica, čikungunja i zika virus koji su do nedavno bili obično prisutni samo u delovima Afrike, Azije i Amerike.

Savetuje se ljudima koji imaju ustajalu vodu u bašti da je uklone, kao i druga mesta na kojima komarci mogu da se razmnože.

Takođe, savetuje se i da se koriste mreže protiv komaraca.

Zabeleženi slučajevi u Mađarskoj, Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumuniji i Sloveniji

Komarci su postali sve veća pretnja u Evropi u poslednje dve decenije.

"Klimatske promene stvaraju povoljne uslove za širenje tigrastog komarca", saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

 

Klimatski uslovi stvaraju pogodno okruženje za komarce

Kako piše BBC, tigrasti komarci šire bolesti kao što su denga groznica, čikungunja i zika virus koji su do nedavno bili obično prisutni samo u delovima Afrike, Azije i Amerike.

Klimatski uslovi stvaraju pogodno okruženje za komarceAli lokalno stečene infekcije takođe rastu: 130 ljudi je bilo pogođeno 2023. godine, u odnosu na 71 godinu ranije.Virus Zapadnog Nila, koji takođe prenose komarci, sada je prisutan u više evropskih regiona nego ikada ranije.

Prijavljeno je da je jedna osoba zaražena virusom u južnoj Španiji početkom marta, naglašavajući kako klimatski uslovi stvaraju pogodno okruženje za komarce čak i "veoma rano u godini".

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija