• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.06.2024

13:49

"Kandidat koji pita za radno vreme neće dobiti posao": Zbog izjave ovog poslodavca Srbi poludeli: "Ovom u firmi samo da radi njegova familija"

Freepik.com

Društvo

"Kandidat koji pita za radno vreme neće dobiti posao": Zbog izjave ovog poslodavca Srbi poludeli: "Ovom u firmi samo da radi njegova familija"

Podeli vest

Jedan poslodavac iz Srbije nedavno je uspeo da naljuti domaće korisnike društvenih mreža, kada je pokušao da objasni šta to pitanje o radnom vremenu govori o kandidatu koji konkuriše za određeni posao.

Na ono što je imao da kaže, malo je reći da su Srbi poludeli.

- Okej, hajde nešto da objasnim, ukratko - Zašto kandidat koji pita 'Koliko je radno vreme?' (od kad do kad se radi) u 99 odsto slučajeva ne dobije poziv za sledeći intervju i posao? E pa, zato što to pitanje meni govori da ti:

 Više vrednuješ svoje vreme nego li svoje znanje i iskustvo (a ja za svoje klijente hajrujem samo ove druge, isključivo)

Naravno da na ovo pitanje odgovorim pitanjem tipa: "Da li ti je radno vreme bitnije od slobodnog vremena?"; "Da li ti je radno vreme bitnije od veličine plate?"; "A zašto me to baš pitaš?"; "Da li je to jedino što te sada zanima?"; "Je l' radno vreme odlučujući faktor za tebe?"... Ali ako ti odgovorim sa 'osam sati, ponedeljak - petak', znaj da je priča gotova, sorry - glasila je njegova objava.

Foto: printscreen

 

Korisnici mreža, iznervirani onim što su pročitali, odmah su krenuli da pišu komentare. Dok su se jedni pitali gde su otišla vremena u kojima je i radnik trebalo da bira, a ne samo poslodavac, drugi su konstatovali da je sreća što sada stasavaju generacije sa kojima nije lako manipulisati, ostali su samo oštro kritikovali stav ovog muškarca.

"Ovaj izgleda misli da je radnik njegovo privatno vlasništvo ako mu da platu, i onda valjda može s njim da radi šta god mu padne na njegov bolesni um", "Prazna naklapanja, neće ti se oni više ni pojaviti ni da ih zoveš u drugi krug. Vremena su se promenila", "Neće deca pristati na ovo, pametniji su mnogo od nas starijih", pisali su korisnici.

"Ovom u firmi samo da radi njegova familija"

Nekima je uši zaparala upotreba izraza "hajrujem" iz objave, što bi značilo "angažujem" ili "zapošljavam", a kada je reč o zaposlenju, nikome izgleda nije sasvim jasno kako bi kandidat mogao da donese odluku da prihvati posao ako će pitanja o radnom vremenu, plati i samom poslu doneti ovoliku zavrzlamu.

"Prvo se pita za platu, radno vreme, slobodne dane i godišnji odmor. Onda o mogućnosti napredovanja, stručnog usavršavanja. Radnik prodaje samo svoj rad umni/fizički nebitno, pa ako ne razmišlja o sebi, sumnjam da će poslodavac ili država", "Kolika je plata, koje je radno vreme, opis posla na prvom mestu. To su po meni tri stvari bez kojih ne možeš doneti odluku da li da se zaposliš negde. Jer, ne bira samo poslodavac, bira i zaposleni, ako se slažete. Vidim da ima i svakvih zaposlenih i poslodavaca", pisali su korisnici.

Foto: Shutterstock

 

U mnoštvu komentara izdvojio se i onaj čiji autor je takođe poslodavac, ali potpuno drugačijeg stava.

"Ja sam poslodavac. Ovo je budalaština. Ovaj/ova nikad neće naći normalnog kolegu ni saradnika. Sve je u dogovor i međusobnom poštovanju", zaključuje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Kakav poraz Ukrajinaca! Front gori, borci "Severa" ih pregazili kod Volčanska, Bočkova i Lipca - Jurišaju na Harkov?!
Planeta

Kakav poraz Ukrajinaca! Front gori, borci "Severa" ih pregazili kod Volčanska, Bočkova i Lipca - Jurišaju na Harkov?!

Jedinice grupe "Sever" su kod Volčanska, Bočkova i Lipcova u rejonu Harkova porazile ljudstvo i opremu 36. brigade marinaca, 113. brigade kopnene odbrane i 13. brigade Narodne garde. Pored toga, odbijen je kontranapad jurišnih grupa neprijateljske 71. brigade. Ovo je na jutanjem brifingu rekao portparol Ministarstva odbrane,general-potpukovnik Igor Konašenkov.

24.06.2024

13:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija