• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.06.2024

06:50

Danas je Sveti Teodor Stratilat! Obavezno se pomolite i zaštitite od svih loših stvari

printscreen

Društvo

Danas je Sveti Teodor Stratilat! Obavezno se pomolite i zaštitite od svih loših stvari

Podeli vest

Danas se sveti velikomučenik Teodor Stratilat smatra zaštitnikom vojnika i veruje se da ih on štiti.

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog velikomučenika Teodora Stratilata, svetitelja iz 4. veka o kome je pisao i vladika Nikolaj Velimirović.

Bio je rimski vojvoda i gradonačelnik grada Iraklije, a onda je rešio da ostavi svoje bogatstvo i moć i postane hrišćanin, iako je znao da će ga ta odluka koštati života.

Prvo je u svom rodnom gradu srušio mnogobožačke idole, zbog čega je navukao gnev cara Likinija koji je odmah naredio da ga uhapse i stave na muke.

Sveti Teodor je nakon toga šiban, razapet na krst, gađan strelama i na kraju ubijen.

Prema hrišćanskoj tradiciji, sve vreme je ponavljao reči: "Slava tebi, Bože moj, slava Ti!"

Zaštitnik vojnika

Sveti Teodor je umro 319. godine ne dočekavši da vidi pobedu hrišćanstva i proglašenje za zvaničnu religiju rimskog carstva. Njegove mošti prenete su iz Evhaite u Carigrad i sahranjene u crkvi Vlaherni.

Vladika Nikolaj Velimirović je u "Ohridskom prologu" o ovom svetitelju zapisao:

- Ima mučeništva dragocenijeg od dragocenog. Dragocenost mučeništva zavisi od veličine blaga koje jedan hrišćanin napusti, i mesto toga primi stradanje; i zavisi još od veličine stradanja, koje on podnese Hrista radi.

Danas se sveti velikomučenik Teodor Stratilat smatra zaštitnikom vojnika, a veruje se da će ih on zaštititi od svake nevolje ako mu se obrate i pomole.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 8. februara i 8. juna po crkvenom, a 21. februara i 21. juna po gregorijanskom kalendaru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija