• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.06.2024

09:44

Budite oprezni tokom odmora! Porodicu iz Srbije po povratku sačekalo neprijatno iznenađenje: Evo koliki račun za telefon su dobili!

Shutterstock

Društvo

Budite oprezni tokom odmora! Porodicu iz Srbije po povratku sačekalo neprijatno iznenađenje: Evo koliki račun za telefon su dobili!

Podeli vest

Letnji odmori su odavno u toku, a ovo je deo godine kada sigurno najviše putujemo. Svima je cilj da se lepo provedu i odmore, ali pre odlaska na odmor potrebno je obratiti pažnju na neke stvari koje bi kasnije mogle mnogo da nas koštaju.

Mnogi kada odlaze na putovanja van zemlje odlučuju se da aktiviraju roming kako bi imali dostupan internet na svim lokacijama van zemlje koje žele da posete. Tokom putovanja treba dobro paziti, jer se dešava da račun za telefon koji kasnije stigne bude znatno veći, što nije toliko redak slučaj.

Jednu porodicu iz Srbije zatekao je baš ovakav problem koji su podelili sa našom redakacijom. Pre odlaska na letovanje aktivirali su roming i krenuli na putovanje. Telefonski račun koji ih je zatekao kada su se vratili u Srbiju, malo je reći da ih je šokirao. Račun je bio veći za oko 22.000 dinara od uobičajenog.

- Početkom maja ove godine posetili smo kao turisti Francusku, tačnije Azurnu obalu. Naravno, obišli smo nekoliko gradova (Nicu, Kan, Antibes...) ali i Monte Karlo u Kneževini Monako. Kada smo se vratili u Srbiju, pre nekih desetak dana neprijatno smo se iznenadili kada smo uvideli da nam je račun za mobilne usluge izabranog operatera veći za oko 22.000 dinara - započinje svoju priču našn čitalac i dodaje:

- U toku boravka u Francuskoj smo dokupili/aktivirali dodatak od 699 dinara 1 gigabajt internet saobraćaja u romingu sa jedinim ciljem da isti koristimo kako bismo na gugl mapsu aplikaciji videli trenutnu lokaciju u zavisnosti od željene, što bi trajalo u proseku 15 sekundi, posle čega bismo isključivali saobraćaj preko mobilnih podataka, baš u cilju nemogućnosti uvećanog računa.

Foto: Shuterstock

 

Različiti provajderi

Problem je međutim nastao u sledećem, kada su ušli na teritoriju Monaka, mobilni uređaj je ostao na francuskoj mreži i aktiviranje rominga u Monaku

- Kako nam je objašnjeno od 15 sekundi nas je koštalo 15.000 dinara. Iskreno, nije nam palo na pamet da proverimo da li se provajderi razlikuju jer fizičke granice između Francuske i Kneževine Monako nema. Kada smo sleteli u Francusku dobili smo SMS obaveštenja od strane našeg operatera da se nalazimo u Francuskoj i da je preporučeni provajder za povoljnije usluge rominga u FR operater Orange. Međutim, istu takvu poruku nismo dobili kada smo ušli u Kneževinu Monako, što je automatski dovelo do uvećanje potrošnje - kaže ogorčeni čitalac.

Kako ističe, na tri mejla u kojima postavljamo ovo pitanje operateru dobili su nedefinisan odgovor.

- Rekli su da je tarifiranje bilo u skladu sa zakonom i po propisu i da je naša obaveza da pratimo našu potrošnju. Ovo uopšte nije ni dovođeno u pitanje sa naše strane, već da dobijemo odgovor zašto kao velika kuća kojom sebe smatraju ne vode računa o svojim klijentima i ovakvim situacijama, zato što su specifične -  upozorava naš čitalac i dodaje:

Foto: Shuterstock

 

- S obzirom da se bavim "software developmentom" mislim da je ovo klasičan "bug" u njihovoj aplikaciji. U romingu dodatku ne postoji nijedan pasus ili rečenica koja bi skretala pažnju korisnicima o ovakvim slučajevima, čime bi se stvarno mogla izbeći odgovornost ovog operatera -


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija