• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

02.07.2024

17:40

Programeri imaju 4 puta veću platu od prosečnog Srbina! Ovo su glavni razlozi ogromne razlike

Tanjug/Vladimir Sporčić

Društvo

Programeri imaju 4 puta veću platu od prosečnog Srbina! Ovo su glavni razlozi ogromne razlike

Podeli vest

Godinama unazad programeri su na vrhu liste prema visini zarada, dok se na drugoj poziciji smenjuju zaposleni u finansijskom sektoru i duvanskoj industriji, a poslovično na samom dnu po visini mesečnih primanja su radnici iz uslužnih delatnosti.

Tako su prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku za mart 2024. godine zaposleni u delatnostima računarskog programiranja u proseku primali 289.450 dinara neto, što je bilo skoro četiri puta više od zarada u uslužnim delatnostima, koja je u martu iznosila 52.032 dinara neto i bila je najniža u poređenju sa svim ostalim delatnostima.

Nastavnik, trgovac, poštar i krojač ukupno mesečno u proseku zarade kao jedan programer. Za platu programera, nastavnik radi tri meseca, a prodavac više od četiri meseca.

Posle programera najveće plate u martu imali su radnici u proizvodnji duvanskih proizvoda sa 208.895 dinara.

Da su zarade u Srbiji posledica ponude i tražnje na tržištu rada smatra Ranka Savić, predsednica Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS).

- Mi smo u periodu kapitalizma i visinu plata diktira tražnja na tržištu i sigruno da oni koji su potrebni imaju i veće plate, odnosno oni poslodavci koji ostvaruju veće profite daju i veće plate zaposlenima. Što se tiče ovih slabo plaćenih profesija mislim da će i tu vremenom morati da dođe do korekcija. U trgovini su zarade između 65.000 i 70.000 dinara i pitanje je održivosti s obzirom na inflaciju i cene. U tim malo plaćenim delatnostima poslodavci će se vrlo brzo suočiti sa ogromnim manjkom radne snage i biće prinuđeni da smanje ogromne profite i raspodele ih sa zaposlenima, odnosno da im daju veće plate da bi uopšte mogli da funkcionišu - kaže Savićeva.

Ona dodaje da će i u prosveti morati da se menjaju stvari.

- Vlast će morati da reaguje jer se već sada suočavamo sa manjkom mnogih profesora, fizike, matematike, hemije, srpskog jezika. I oni imaju mogućnost da napuste prosvetu i da idu kod nekih drugih poslodavaca. Mislim da će i tu morati da im ponude veće plate jer u protivnom doći će do zastoja prosvetnog sistema u Srbiji - ističe Savićeva.

ČINJENICE

- Plata programera 289.450 dinara

- Zarada radnika u duvanskoj industriji 208.895 dinara

- Plate u uslužnim delatnostima 52.032 dinara

- Prosečna neto zarada u martu 2024. 96.913 dinara

- Medijalna neto zarada za mart 2024. godine iznosila je 72.979 dinara

- 50 odsto zaposlenih primalo je u martu zaradu do iznosa od 72.979 dinara

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola ističe da očekuje da se plate nastavnika povećaju u što skorije vreme.

- Nastavnička plata je oko 87.000 dinara, što je 11 odsto niže od republičkog proseka. Mi očekujemo poziv premijera da se što pre izjednači sa prosečnom zaradom, da početnička plata nastavnika bude na tom nivou. Ne može se porediti sa programerima, ipak je ponuda i potražnja velika priča. Kad je divlje tržište onda možete da dajete plate i profite da dižete u nebesa. U razvijenim zemljama se zna u kom rasponu je plata lekara, a kolika programera. Neprihvatljivo je da bude toliki raspon - kaže Antić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar!
Live TV

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar!

Neki kažu da se posledice istorije ne smiruju ni danas. Libija više nije ona zemlja koja je nekada bila. Neki kažu da je danas bolje, a neki da je mnogo gore. Mejlovi HIleri Klinton su procurili i otkrivena je istina zašto je Gadafi skinut sa vlasti, a to je zato što se suprotstavio dolaru. O tome zbog čega je ubijen Gadafi, u emisiji "Info dan" govorili su nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović i Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu.

04.07.2024

18:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija