• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.07.2024

11:03

Životinje na udaru zaraznih bolesti: Hara besnilo, salmonela i afrička kuga! Najavljena hitna vakcinacija!

Shutterstock

Društvo

Životinje na udaru zaraznih bolesti: Hara besnilo, salmonela i afrička kuga! Najavljena hitna vakcinacija!

Podeli vest

Počela je nova kampanja vakcinacije protiv besnila iz aviona. Pokrivena je cela teritorija Srbije, osim naseljenih mesta i vodotokova. Takozvani "mamak" u kome se vakcina nalazi nije štetan po ljudsko zdravlje, ali ga ne treba dirati. Kampanju za suzbijanje bolesti kod lisica koje su glavni prenosioci bolesti finansira Evropska Unija od 2010. godine, a od 2018. u Srbiji nije zabeležen ni jedan slučaj zaraze.

Životinje ne znaju za državne granice pa se virusi lako prenose posebno u pograničnim zonama. Zato je suzbijanje bolesti koje štete i ljudima i privredi stavka oko koje vlade uglavnom nađu zajednički jezik i strategiju.

Osim na suzbijanju besnila, Uprava za veterinu Ministartsva poljoprivrede sarađuje sa Delegacijom Evropske unije i na projektu koji bi trebalo da doprinese konačnom stavljanju Srbije na listu zemalja koje mogu u EU da izvoze pileće meso i jaja.

Trenutno, u tome nas koče ne samo standardi, već i odnos prema suzbijanju salmonele.

Foto: printscreen RTS

 

Iako imamo mnogo velikih živinarskih farmi koje mogu da odgovore na zahtevne standarde EU, čini se da najveći broj proizvođača nije baš raspoložen za pravila poput onih koja zabranjuju lečenje živine antibioticima neposredno pre kontrole na bolest.

- Moramo da imamo bolje planove kontrole proizvođača živine, ali i proizvođači živine moraju da preuzmu odgovornost za kontrolu bolesti, pre svega salmonele. Tu moramo da budemo striktni i bez kompromisa jer to nije važno samo za tržište Evrope već i za naše tržište. Mi smo doneli propis koji možda deluje rigidno, ali smo ispunili striktan zahtev od EU. Proizvođači moraju da vode računa o biosigurnosnim merama i da prijavljuju simptome bolesti. Programi nadzora moraju da se ažuriraju sa evropskim politikama budući da je i ptičji grip vrlo aktuelan - rekla je za RTS Tamara Bošković iz Uprave za veterinu.

Andrej Papić iz Delegacije Evropske unije dodaje da će projekat unapređenja kapaciteta u živinarstvu trajati do kraja godine.

- Propisi Evropske unije o službenim kontrolama i nadzoru rizičnih životinjskih bolesti su dosta kompleksni jer se radi o osetljivim namirnicama. Smatramo da će Srbija posle ovog projekta biti u dosta boljoj poziciji da bude stavljena na listu zemalja iz kojih može da se izvozi u EU - rekao je Papić.

Foto: printscreen RTS

 

Evropska unija i Srbija sarađuju i na suzbijanju afričke kuge svinja. Ta bolest i dalje je aktivna u Evropi od baltičkih zemalja do Mediterana. U Srbiji je trenutno ima samo u Kolubarskom okrugu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija