• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.07.2024

10:59

Prasići sve jeftiniji! Evo kako se kreću cene po stočnim pijacama u Srbiji

Tanjug

Društvo

Prasići sve jeftiniji! Evo kako se kreću cene po stočnim pijacama u Srbiji

Podeli vest

Na stočnoj pijaci u Užicu zabeležen je rast cena teladi simentalske rase težine do 160 kilograma i tovnih bikova iste rase težih od 500 kilograma. Za telad je trebalo izdvojiti 700 din/kg, a za tovne bikove 380 din/kg, prenosi STIPS.

Klanice sa područja Mačvanskog regiona protekle nedelje su po višim cenama otkupljivale telad do 160 kilograma, najčešće za 820 din/kg. Za razliku od njih, niža je bila otkupna cena tovne junadi teže od 480 kilograma, a dominirao je iznos od 325 din/kg.

 

Dominantna otkupna cena tovne junadi u kategoriji iznad 480 kilograma iznosila je 340 din/kg u klanicama na području Južno-banatskog regiona, što ukazuje na rast u odnosu na poslednju sedmicu juna. Prema izveštaju iz Požarevca protekle nedelje je najčešća otkupna cena teladi simentalske rase u kategoriji do 160 kilograma iznosila 550 din/kg.

Foto: Shutterstock

 

 

Prasići svugde jeftiniji

Pad cene obe kategorije prasadi evidentiran je na pijaci žive stoke u Čačku. Dominantna cena grla težine do 15 kilograma iznosila je 330 din/kg, dok su prasad težine od 16 do 25 kilograma koštala 300 din/kg.

Niža je bila prodajna cena prasadi od 16 do 25 kilograma i na stočnoj pijaci u Obrenovcu gde su otkupljivani za 350 din/kg. Otkupna cena prasadi iste kategorije bila je niža i u klanicama na području Jablaničkog regiona, jer se otkup ove kategorije svinja najčešće odvijao po ceni od 400 din/kg.

I u klanicama na području Južnobačkog regiona je otkupna cena prasadi težine od 16 do 25 kilograma iznosila je 400 din/kg. Tovne svinje od 80 do 120 kilograma otkupljivane su po ceni od 230 din/kg. Klaničari sa područja Mačvanskog regiona po višim su cenama otkupljivali prasad težine od 16 do 25 kilograma i tovne svinje od 80 do 120 kilograma.

Foto: Rina

 

Za otkupljenu prasad plaćali su 400 din/kg, a za tovne svinje 250 din/kg. Rast cene prasadi težine od 16 do 25 kilograma zabeležen je u klanicama Nišavskog regiona, a otkup se najčešće obavljao po ceni od 350 din/kg.

Cena jagnjadi raste

Otkupna cena jagnjadi bila je viša u klanicama Podrinjskog regiona, a cena ovaca niža tokom protekle sedmice. Za otkupljenu janjad plaćalo se 460 din/kg, a za ovce 210 din/kg. Jagnjad su bila skuplja i na pijaci žive stoke u Loznici.

Najčešće su se mogla pazariti po ceni od 450 din/kg. Prema izveštaju reportera STIPS iz Požarevca, protekle nedelje je došlo do rasta prodajne cene jagnjadi na pijaci žive stoke u ovom gradu, a dominirao je iznos od 520 din/kg.

Niža je bila otkupna cena jagnjadi u odnosu na prethodni period u klanicama na području Mačvanskog regiona, a dominirao je iznos od 400 din/kg. Klaničari sa područja Kraljeva i okolnih mesta protekle nedelje su otkupljivali jagnjad po dominantnoj ceni od 450 din/kg i ovce po 220 din/kg.

Na stočnoj pijaci u ovom gradu kupci su za jagnjad trebali da izdvoje 400 din/kg, za jarad 520 din/kg, ovce su koštale od 220 din/kg, dok je za ovnove za priplod trebalo izdvojiti nepunih 30.000 dinara po grlu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)
Live TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)

Ko stoji iza atentata na Trampa? Forenzičari tvrde da je na skupu pucano iz tri različita oružja. Izraelska vojska izvela udare na centralnu Gazu. Među stradalima ima dece. Na ove, ali i sve druge važne svetske teme govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog i advokat Aleksandar Đuričić i predsednik SPOR Stefan Srbljanović.

15.07.2024

22:30

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)
Live TV

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)

Jedan od scenarija je da je atentat na Trampa organizovao jedan mladić, ali sa druge strane, teorija je da je to organizovao sam Tramp kako bi obezbedio svoju pobedu na izborima. Obe teorije imaju smisla i obe imaju relativno adekvatne argumente. Šta je bliže istini? Na tu temu u "Info danu" govorili su prof. dr Ivan Pajović, ekonomista i bivši dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija.

15.07.2024

16:35

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52