• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: NIN

17.07.2024

19:12

Novi tip sajber prevara u Srbiji: Telefonski poziv na koji se ne smete javiti

Shutterstock

Društvo

Novi tip sajber prevara u Srbiji: Telefonski poziv na koji se ne smete javiti

Podeli vest

Sajber prevare različitih vrsta i formata već duže vreme česta su pojava, a u poslednje vreme postaju sve kreativnije i teže za uočiti. Dve najnovije prevare su toliko suptilne da mogu da promaknu i iskusnijim korisnicima interneta, a posebno su opasne jer je za jednu dovoljno naprosto se javiti na telefon.

Poziv nepoznate lepotice

Prevara koja se oslanja na pozive uzela je maha na aplikaciji Vocap. Savetuje se da dobro pogledate ko je osoba koja vas zove i da čak bacite pogled na pozivni broj države iz koje poziv dolazi. Najčešće bi to bile države poput Somalije, Senegala, Vijetnama.

Način na koji prevaranti operišu jeste da vas pozovu sa nepoznatog broja nakon čega možete da postanete žrtva prevare jer će se oni predstaviti kao korisnička podrška Gugla ili neke druge organizacije i pokušati da vam uzmu osetljive podatke. Ukoliko je u pitanju običan poziv sa nepoznatog broja može vam čak stići znatno uvećan telefonski račun.

Oglas za posao iz snova

Drugi način na koji prevaranti varaju u poslednje vreme je oglas za "posao iz snova" koji deluje previše dobro da bi bio istinit - jer i nije istina.

Sistem funkcioniše tako što sa nepoznatog broja prevaranti šalju tekstualnu poruku na broj osobe iz Srbije, u kojoj na srpskom jeziku nude određeni posao za platu koja je nesumnjivo iznad našeg proseka. Uz ponudu, naravno, ide i link ka potvrdi da je neko zainteresovan za posao – u pitanju je, ipak, virus koji preuzima informacije o korisniku i krade novac sa računa.

Ova prevara se zove fišing i rasprostranjena je širom sveta. Zato je jako važno ne otvarati linkove nepoznatih pošiljalaca.

Piramidalna prevara - brzo zaradite iz udobnosti svog doma

Nešto pre aktuelnih lažnih takmičenja koji se odigravaju na društvenim mrežama, građani Srbije bili su na meti još jedne piramidalne prevare, ovog puta „u vidu atraktivnih ponuda koja navodno omogućavaju brzu zaradu, u svega par klikova i sa fleksibilnim radnim vremenom“. Kako je navedeno, u pitanju su uvek aktuelni sponzorisani oglasi na Instagramu i Fejsbuku pomoću kojih korisnici lako dolaze do brze zarade tako što će vršiti određene „radne zadatke“, i tako ostvariti profit ne napustivši udobnost svog doma.

Takve prevare su, dodaje se, sve učestalije, a preporuka Nacionalnog CERT-a po ovom pitanju je „da korisnici pre svakog ulaganja što detaljnije ispitaju legitimnost ponuđenih uslova za onlajn investiranje, ali i da budu dodatno oprezni sa ulaganjima koja obećavaju veliku i brzu zaradu“.

Podsetimo, u aprilu ove godine društvenim mrežama na našim prostorima šrio se lažni snimak tadašnje ministarke zdravlja Danice Grujičić, koja je na snimku otkrila „moćno prirodno sredstvo koje će mnogim građanima Srbije pomoći“. Međutim, to nikako nije bila Grujičić na snimku.

Svakako, među „najpopularnijim“ prevarama na internetu, a na koje u najvećoj meri nasednu ljudi, jesu poznati „givaveji“ na Instagramu i Fejsbuku, zatim čuvene piramidalne prevare, kao i poruke o neisporučenim paketima od pošte.

Najćešće internet prevare u Srbiji

Pored prevara na koje smo već navikli poput hakovanih profila vaših prijatelja koji vam potom šalju pozajmice ili traže brojeve telefona postoje i prevare poput fantomskih paketa iz Pošte Srbije koje vam traže da preuzmete preko lažnih linkova na Vajberu, a tu su i prevare preko lažnih rezervacija na Bukingu, uz posebnu napomenu da se preko Fejsbuka svake godine u ovo vreme pojavljuju lažni apartmani u Grčkoj koji se reklamiraju našim turistima nakon čega čitave porodice unapred uplaćuju lažno letovanje da bi na kraju "poljubile vrata".

Upozorenje MUP-a: Povećan broj prevara

S obzirom na to da su danas internet prevare svakodnevnica, Ministarstvo unutrašnjih poslova kreiralo je više smernica u cilju zaštite podataka građana Srbije od neželjenih krađa i virusa. Isto tako, danas je, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, sve veći broj slučajeva dipfejk prevara – tačnije, prevara koje se odnose na kreiranje lažnog sadržaja putem mašinskog učenja koje se javljaju u obliku osvetničke pornografije, lažnih vesti i prevara.

"Nažalost, sve češće se suočavamo sa pritužbama građana na dipfejk prevare, odnosno na investicione prevare u kojima je zloupotrebljena tehnologija. Ima dosta prevara i policija preduzima sve preventivne i reaktivne mere na rešavanje ovih slučaja", rekao je zamenik načelnika Uprave za tehniku u Ministarstvu unutrašnjih poslova Nikola Čučilović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Internet leglo prodavaca prevaranata! Efektiva otkriva znak za uzbunu
Društvo

Internet leglo prodavaca prevaranata! Efektiva otkriva znak za uzbunu

Preko Fejsbuka i Instagrama se ne kupuje. Fejsbuk i Instagram su leglo ilegalnih prodavaca. Nikakve odgovornosti nemaju, porez ne plaćaju, zakon potrošača ne štiti kad mu "prodavac" pošalje robu koja nema veze sa onom koju je naručio, ili je prosto neispravna, upozoravaju iz "Efektive".

15.07.2024

09:59

sledeća vest

TV

Strategija celog regiona je provociranje Srbije! Dojučerašnje komšije targetiraju Srbe i traže njihovu satanizaciju!
Live TV

Strategija celog regiona je provociranje Srbije! Dojučerašnje komšije targetiraju Srbe i traže njihovu satanizaciju!

Kabinet srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović uputio je urgentan dopis ministru spoljnih poslova u Savetu ministara BiH, Elmedinu Konakoviću, u kome traže da hitno i bez odlaganja odobre dolazak i prelet helikoptera MUP Srbije da bi pomogao u gašenju požara na području opštine Gacko, te da tako pokaže odgovornost prema ljudskim životima. Ovim povodom gosti "Info jutra" Informer televizije bili su profesor dr Milimir Mučibabić, univerzitetski profesor i analitičar i politikolog Ljuan Koko.

17.07.2024

12:34

Hronika

Članovima "Balkanskog kartela" produžen pritvor! Za dvojicu sud prihvatio jemstvo
Kriminalna grupa

Članovima "Balkanskog kartela" produžen pritvor! Za dvojicu sud prihvatio jemstvo

Organizatorima i članovima ogranka Balkanskog kartela produžen je pritvor u trajanju do 60 dana, dok je prema osumnjičenom D. Đ. pritvor zamenjen merom zabrane napuštanja boravišta uz elektronski nadzor, dok je prema osumnjičenima R. R. i V. S. prihvaćeno jemstvo. Ukoliko R. R. i V.S. uplate jemstvo i Višem sudu u Beogradu dostave dokaz o uplati, pritvor će im biti zamenjen merom zabrane napuštanja boravišta uz elektronski nadzor, potvrđeno je u Višem sudu u Beogradu.

17.07.2024

17:02

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Nemci su ugasili, oni koji ne budu znali da pravilno oslove pripadnike svih 60 polova čeka kazna od 10 hiljada evra!
Sami su tražili

Nemci su ugasili, oni koji ne budu znali da pravilno oslove pripadnike svih 60 polova čeka kazna od 10 hiljada evra!

Zakon o samoopredeljenju koji svakome u toj zemlji dozvoljava da promeni pol i ime koje su mu roditelji dali stupa na snagu u Nemačkoj 1. avgusta! Novi zakon daje znatno više od pristupa svlačionicama, toaletima i drugim prostorima koji su ranije bili rezervisani isključivo za biološke žene. Ali, upravo to bi uskoro mogao postati izvor pravnih sporova i sukoba.

17.07.2024

19:24

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija