• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

23.07.2024

09:44

Evo na koje sve načine nas kuriri prave budalama: Ne smeju da vam kažu “siđite ispred zgrade”!

Shuterstock

Društvo

Evo na koje sve načine nas kuriri prave budalama: Ne smeju da vam kažu “siđite ispred zgrade”!

Podeli vest

Kurirska služba ne sme da manipuliše potrošačem i ucenjuje ga isporukom pošiljke tako što će on izaći iz svog stana na ulicu ili ispred zgrade, već svaki paket naručiocu mora biti isporučen na njegovoj adresi, objašnjavaju zaštitnici prava potrošača.

Na društvenim mrežama česte su žalbe naručilaca robe koju im dostavlja kurirska služba u kojima ističu da im je kurir poručio da ukoliko žele da preuzmu pristigli paket, moraju sići ispred zgrade ili, generalno, izaći iz stana i kurirsko vozilo sačekati ispred svog doma.

Postavlja se, dakle, pitanje da li je po zakonu kurir dužan da pošiljku dostavi do vrata kupca, a pravnik Jovan Ristić iz Udruženja za zaštitu potrošača “Efektiva” kaže da na njihovu adresu često stižu upravo ovakve pritužbe na račun kurirskih službi.

– Jedno je sigurno – na smatra se urednom dostavom ako se paket ostavi na parking ili ulazu. Kurirske službe imaju svoja pravila koja se dosta razlikuju, ali oni ne mogu da smatraju da su izvršili obavezu tako što to, recimo, pošiljku ostave ispred vrata. Jer, u Zakonu o zaštiti potrošača jasno piše: “Neće se smatrati da je izvršena uredna isporuka robe na adresu koju odredi potrošač ostavljanjem robe ispred vrata kuće ili stana potrošača ili nekog drugog mesta” – objašnjava Ristić, a prenosi Udruženje potrošača “Efektiva”.

Foto: Shuterstock

 

 

Po njegovima rečima, pogledao je opšte uslove poslovanja tri kurirske službe i u njima nije primetio nijedan pravni osnov da pošiljku ne isporuče “na ruke” kupca, u njegovom domu.

Zbog toga, kako kaže, poruka radnika kurirske službe potrošaču da ako želi da preuzme paket mora sići ispred zgrade ili mu paket neće biti dostavljen, predstavlja manipulaciju.

– Njima se žuri, teško im je, ali to nije problem potrošača. To je problem kurirske službe koja mora da ima kapacitete za prenos pošiljki. Kurirska služba ne može ono što je njen posao da prebacuje da potrošača. U opštim uslovima naglašene su određene situacije kada se smatra da je pošiljka neuručena. Kada potrošač ne plati, onda kurir ima pravo da ne uruči, ali da kaže “zato što se nama ne penje, naznačićemo da ste odbili da primite pošiljku”, to su igrarije – pojašnjava pravnik Udruženja potrošača “Efektiva”.

Ukoliko, pak, dođe do takve situacije, on preporučuje da potrošač odmah pozove kurirsku službu i pošalje joj mejl reklamacije radi potpune pravne sigurnosti jer, kako kaže, “mejl ostavlja trag za obraćanje kurirskoj službi”.

Ristić napominje da se pod uručenjem podrazumeva “dostava na adresu primaoca kao і isporuka u prostorijama poslovnica poštanskog operatora ili drugim ugovorom definisanih lokacija ili definisanim usmenim dogovorom korisnika usluga sa operatorom ili kurirom”.

S druge strane, ako pošiljalac nije drugačije odredio, pošiljka se vraća pošiljaocu kada je primalac odbio prijem, kada je primalac nepoznat, kada je njegova adresa nepotpuna ili netačna, te ako se preselio ili umro.

Sve to, dodaje on, ukazuje da “nigde ne piše da kurir može odbiti da isporuči pošiljku ukoliko primalac nije sišao na parking ili ispred zgrade”.

– Dakle, oni moraju da “izvedu” neku priču kako bi ispalo da je potrošač odbio prijem, a šta će oni da napišu u izveštaju, e to je ono što je zanimljivo. E zato, kada se to bude desilo, bitno je da potrošač odmah reaguje reklamacijom – zaključuje Ristić, a prenosi “Efektiva”.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Senka porodice Obama i dalje lebdi nad Belom kućom! Duboka država je u potpunoj panici! Ima li Kamala Haris bilo kakve šanse? (VIDEO)
Live TV

Senka porodice Obama i dalje lebdi nad Belom kućom! Duboka država je u potpunoj panici! Ima li Kamala Haris bilo kakve šanse? (VIDEO)

Šta posle odustajanja Bajdena? Nemačka formirala kriznu grupu u slučaju pobede Bajdena. CNN objavio: Zapad smišlja kako da mobilizuje ljude u cilju rata protiv Rusije. Izraelska vojska presrela dronove lansirane iz Libana. Na ove i druge važne svetske teme, u emisiji "Rat uživo" gvorili su Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT Balkan i Petar Đurđev iz Centra za društvenu stabilnost. Uživo u program javio se i analitičar Dejan Bumbić koji je komentarisao trenutnu situaciju u Americi i potencijalnu predsedničku kandidatkinju Kamalu Haris.

22.07.2024

22:33

Izrael i Jemen u ratnom plamenu! SVET SRLJA U HAOS! Srbija čuva mir! (VIDEO)
Live TV

Izrael i Jemen u ratnom plamenu! SVET SRLJA U HAOS! Srbija čuva mir! (VIDEO)

Da li muslimani imaju jedinstvo ili ne? Arapski svet nije reagovao onako kako bi trebalo kada je napadnuta Gaza. Huti su ušli u otvoreni rat sa Izraelom. Da li se bure baruta na Bliskom istoku širi? Našoj državi najznačajnije je da zadrži mir i stabilnost. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su Miodrag Jevtić, pukovnik u penziji, nekadašnji dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija i Miloje Pršić,

22.07.2024

18:41

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

(VIDEO) Veoma sumnjivo! Javio se "AI" Bajden?! Čudna situacija na prvom govoru Kamale, mrežama se šire šokantne teorije!
GORI INTERNET

(VIDEO) Veoma sumnjivo! Javio se "AI" Bajden?! Čudna situacija na prvom govoru Kamale, mrežama se šire šokantne teorije!

Američka potpredsednica Kamala Haris održala je juče govor u predizbornom štabu demokrata u Vilmingtonu, dan nakon što je šef Bele kuće Džo Bajden objavio da odustaje od izborne trke i podržava nju za stranačku predsedničku nominaciju. Na skupu se preko telefona obratio i američki predsednik Džo Bajden, međutim, mnogi na društvenim mrežama tvrde da to zapravo nije Bajdenov glas.

23.07.2024

10:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Lokalizovan požar na Tari!
Srbija

Lokalizovan požar na Tari!

Borba sa požarom na Tari, iznad Krtice, na putu Perućac - Mitrovac još traje. Vatrogasne ekipe su zaustavile širenje vatre i gase panjeve...

22.07.2024

18:43

Osnovan ženski manastir u prizrenskom naselju Potkaljaja
Srbija

Osnovan ženski manastir u prizrenskom naselju Potkaljaja

Crkva Svete Nedelje u prizrenskom naselju Potkaljaja postala je ženski manastir. Za igumaniju novoosnovanog manastira Srpke pravoslavne crkve postavljena je monahinju Zlata, koja je do sada službovala u manastiru Brnjak, kod Zubinog Potoka.

22.07.2024

16:16