• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

01.08.2024

16:05

Stižu nam "suzne noći": Ovaj nebeski spektakl biće vidljiv iz svih krajeva Srbije

Pixabay

Društvo

Stižu nam "suzne noći": Ovaj nebeski spektakl biće vidljiv iz svih krajeva Srbije

Podeli vest

Čitava planeta Zemlja biće pozornica veličanstvenog nebeskog spektakla koji će prirediti kiša meteora Perseida u noćima od 11. do 13. avgusta 2024. godine.

Deo srećnih posmatrača biće i stanovnici Srbije, a kako bi najbolje ispratili ovaj fenomen, potrebno je da se poklopi nekoliko ključnih okolnosti.

Kako je za objasnio Milan Jeličić, sekretar Astronomskog društva "Ruđer Bošković", "Perseidi" su jedan od najpoznatijih i najbogatijih meteorskih rojeva, a potiču od ostataka kometa Svift-Tatl.

- Komete imaju eliptičnu orbitu i nekada su dalje, a nekada bliže Suncu. Prilikom obilaska oko Sunca, delovi komete se raspadaju, a čestice nastavljaju da kruže njenom putanjom - objašnjava Jeličić i dodaje da je rep duži, što je kometa bila bliža Suncu.

Kada te čestice, a zapravo sitni ostaci komete uđu u Zemljinu atmosferu, dolazi do trenja koje izaziva njihovo sagorevanje i konačno stvara svetlosne tragove na noćnom nebu - meteorsku kišu.

Ovaj meteorološki fenomen zabeležen je u tekstovima još od antike, a starim Rimljanima bio je poznat kao "suzne noći". U narodu se verovalo da meteori predstavljaju suze svetog Lavrentija koje padaju na Zemlju, zbog čega se često povezivao s legendom o njegovom mučeništvu.

Meteorski roj vidljiv i na nebu iznad Srbije

Prema rečima sagovornika, iako će kiša meteora Perseida biti vidljiva u čitavoj Srbiji, malobrojna su mesta odakle će se ovaj nebeski spektakl zaista videti u svom punom sjaju.

- Razlog za to su takozvana svetlosna zagađenja, odnosno činjenica da je malo mesta u našoj zemlji koja nisu osvetljena. Kada govorimo o Beogradu, mi kažemo da je to grad sa pet miliona sijalica i to čini posmatranje meteora gotovo nemogućim. Primera radi, sa Kalemegdana smo uspeli uočiti samo sedam meteora prilikom jednog od prethodnih posmatranja - navodi sekretar Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Organizovano posmatranje na Avali

Ipak, kao lokaciju koja "najviše obećava" kada je reč o posmatranju predstojećeg fenomena preporučuje Avalu, ali i bilo koju planinu u Srbiji, gde je jedini preduslov da ima što manje osvetljenja i da je nebo iznad vedro.

- Kada je reč o organizovanom posmatranju, ove godine će to biti na dve lokacije na Avali i to kod Avalskog tornja i kod Meštrovićevog spomenika Neznanom junaku, koji se nalazi nešto niže ali će osvetljenje biti svedeno na minimum - navodi Jeličić.

Za posmatranje potrebne samo sopstvene oči

Nikakva specijalna oprema nije potrebna da bi se uživalo u posmatranju meteorskog roja, a iako će nebeski spektakl biti upriličen od 11. do 13. avgusta, najbolja vidljivost se očekuje u noći između 12. i 13. avgusta.

Kiša meteora se posmatra iz ležećeg položaja i to najbolje golim okom. Kada govorimo o vremenu posmatranja, očekuje se da će vidljivost biti najbolja iza ponoći - savetuje poznavalac ove veličanstvene predstave koju nam kosmos priređuje.

Prošle godine u isto vreme, Avalu je posetilo oko 1.000 ljudi koji su željno iščekivali meteorski roj Perseida. 

Uz ćebe ili podlogu za ležanje, ali i odricanje od mobilnih telefona u tih nekoliko sati kako bi se oči navikle na posmatranje sitnih svetlosti, nebo garantuje da će nagraditi najstrpljivije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Napad Irana na Izrael bi nas odveo u Treći svetski rat! Takav sukob jednostavno ne bi mogao da ne eskalira van svojih granica!
Live TV

Napad Irana na Izrael bi nas odveo u Treći svetski rat! Takav sukob jednostavno ne bi mogao da ne eskalira van svojih granica!

Najviši iranski zvaničnici sastaće se danas sa predstavnicima regionalnih saveznika iz Libana, Iraka i Jemena kako bi razgovarali o potencijalnoj odmazdi protiv Izraela nakon ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu, reklo je pet neimenovanih izvora za Rojters. Region se suočava sa rizikom proširenja sukoba između Izraela, Irana i njegovih saveznika nakon ubistva Hanijea u sredu i ubistva višeg komandanta Hezbolaha u utorak u izraelskom napadu na predgrađe Bejruta. O tome kakve, potencijalno katastrofalne, posledice bi ovo moglo da ima na svet govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i glavna urednica Sputnjika Ljubinka Milinčić u emisiji "Info dan" televizije Informer.

01.08.2024

16:00

(VIDEO) Nepravda! Ubio momka i devojku i dobio samo dve i po godine! Bolna ispovest skrhanog oca nastradalog Borisa Majorskog!
Live TV

(VIDEO) Nepravda! Ubio momka i devojku i dobio samo dve i po godine! Bolna ispovest skrhanog oca nastradalog Borisa Majorskog!

Dejana Neralić (17) i njen momak Boris Majorski (18) nastradali su u oktobru 2022. godine, u saobraćajnoj nesreći kod Beške. Osnovni sud u Staroj Pazovi je doneo presudu protiv Slobodana B. (84), vozača "mercedesa" koji je izazvao nesreću, a koji je prvostepeno osuđen na tri godine zatvora! O tom užasnom događaju u Info jutru govorio je otac poginulog momka Vladimir Majroski.

01.08.2024

13:02

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!
Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!

Nepobediv u penjanju uz stub i ove godine, na 14. Krajiškom višeboju u Banatskom Velikom Selu, bio je Jovan Stupar, koji je munjevitom brzinom, za 5, 80 sekundi došao do vrha i na njega okačio krajišku kapu!

30.07.2024

19:21