• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.08.2024

15:54

Stiže li osveženje na Preobraženje? Meteorolog otkriva: Ovog datuma se završava dominacija velikih afričkih vrućina

pritnskrin

Društvo

Stiže li osveženje na Preobraženje? Meteorolog otkriva: Ovog datuma se završava dominacija velikih afričkih vrućina

Podeli vest

Avgustovski toplotni talas u Srbiji počeo je, a prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije trajaće do nedelje, 18. avgusta kada stiže osveženje takozvani "Lucifer killer", ubica ovog paklenog toplotnog talasa.

Meteorolog Ristić je ove prognoze objavio juče na njegovom Fejsbuku, kako navodi nakon što ćemo se pet dana pržiti na paklenih 40 stepeni Celzijusovih stiže nam osveženje.

- Odavno nisam video kišu u mom modelu, posle 5 dana sa maksimalnim temperaturama oko 40 stepeni stiže osveženje u nedelju i ponedeljak, 18. i 19. avgusta prema večerašnjem IRIE modelu. Ako ništa drugo makar da vidimo kišu na mapama valjda će se nešto slično i desiti malo da se osvežimo - objavio je on.

Kako Ristić navodi, u prognozi EMCWF, na Preobraženje, 19. avgusta pašće puno kiše, što je ističe, "malo nestvarno kao i uvek, ali nikad se ne zna možda se i ostvari ovaj put".

Stiže spas - "Lucifer ubica"

- "Lucifer killer" stiže u nedelju popodne i ponedeljak, još malo izdržite. Ovaj produženi afrički toplotni talas, koji je danima i danima držao našu zemlju kao taoca, izgleda konačno ima kraj. Pravi nokaut - navodi on.

Foto: Zoran Sinko

 

Napominje da ovo ne bi trebalo da obeshrabri ljubitelje užarenog sunca.

- Kao što se često dešava, preterano produženi toplotni talasi ne donose korist samo turistima i turoperatorima. Oni takođe stvaraju ozbiljne probleme, i teške neprijatnosti za starije ljude, srčane bolesnike, ili jednostavnije za one koji su zbog posla prinuđeni da borave u velikim gradovima - osvrnuo se on.

Objasnio je da je tokom toplotnih talasa nekoliko kratkih perioda osveženja, apsolutno neophodno.

- I upravo o tome želimo da razgovaramo: promena, povratak na normalnije temperature za naše mediteransko leto. A, zašto ne, i povratak blagotvorne kiše za naše žedne krajeve. Umesto toga, naša pažnja se pomera na kraj nedelje, kada će afrički anticiklon biti primoran da se povuče nekoliko stotina kilometara ka svojim domovinama. Uzrok će se pripisati oscilaciji atlantskog toka, koji će uspeti da se približi našoj zemlji. Od nedelje, 18. avgusta stubovi žive će se spustiti za nekoliko stepeni, čime će biti okončana ova duga dominacija velikih afričkih vrućina - navodi Ristić.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

Gde će biti najviše kiše

Kako Ristić navodi, svežiji vazduh iz zapadne Evrope sve je izvesnije da umesto kroz Bečka vrata, a zatim prema nama ode u zapadno Sredozemlje gde će usloviti razvoj ciklona koji će se postepeno premeštati prema Tirenskom i Jadranskom moru.

On napominje da se pri ovakvim vremenskim situacijama najmanje kiše očekuje u Srbiji.

- Dosta je slabiji prodor svežeg vazduha sa zapada i jugozapada nego sa severozapada. Temperatura sledeće nedelje u manjem postepenom padu, ali će i dalje ostati tropske preko 30 stepeni. Moja procena je da ćemo za najviše dnevne temperature iz opsega od 38 do 42 stepena preći tokom sledeće nedelje u opseg od 32 do 36 stepni. Leto se nastavlja, i za sada se ne vidi neko jače zahlađenje. Islandski ciklon, kao ogranak sve jačeg polarnog vrtloga ne dozvoljava priliv hladnijeg arktičkog vazduha u Evropu i tu za sada nema bitnijih promena - napisao je Ristić u objavi na Fejsbuku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Američkim okupatorima Albanci služe kao besni kerovi upereni protiv Srba! Evo zašto je opasno otvaranje mosta na Ibru! (VIDEO)
Live TV

Američkim okupatorima Albanci služe kao besni kerovi upereni protiv Srba! Evo zašto je opasno otvaranje mosta na Ibru! (VIDEO)

U emsiji "Info dan" gostovali su Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM i Ljubomir Marić, bivši narodni poslanik. Oni su govorili o značaju mosta na Ibru i zbog čega je za Srbe toliko važno da most ostane zatvoren. Uživo u program javio se i dopisnik Informera Lazar Stević koji je govorio o tome kakva je trenutna situacija na mostu na Ibru.

14.08.2024

15:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija