• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.09.2024

13:06

Raj na zemlji na samo dva sata od Beograda: Voda je nestvarna, a priroda netaknuta!

Shutterstock

Društvo

Raj na zemlji na samo dva sata od Beograda: Voda je nestvarna, a priroda netaknuta!

Podeli vest

Ako još niste bili u Beloj Crkvi možda je ovaj toplotni talas idealan momenat da se rashladite u nekom od jezera ili da se okupate u reci Neri.

Svako od jezera poseduje neku svoju specifičnu čar; neko dolazi zbog skrivenih i mirnih plaža, neko radi provoda i dobre zabave, pecaroši zbog riba od „dva metra“, surferi i jedriličari radi vetra za kojim večito čeznu…. a deca ko deca, mole da ih mame i tate ostave samo još „5 minuta“ u vodi.

Belocrkvanska jezera se nalaze na samo dva sata vožnje od Beograda, čineći ih idealnim mestom za brzi beg od gradske vreve. I ne samo to, smeštaj u domaćinstvima u okolini jezera je veoma jeftin, a postoji i mogućnost kampovanja za sve one koji vole bliski kontakt sa prirodom.

Grad jezera sa velikim potencijalom

Zbog 7 jezera, Belu Crkvu zovu grad jezera. Nastala su kao rezultat iskopavanja i eksploatacije šljunka početkom 20. veka, ali danas predstavljaju jednu od glavnih atrakcija opštine. Belocrkvanska jezera odlikuju se stabilnim obalama i niskim kolebanjem nivoa vode.

Njihove morfometrijske i termičke osobine pogoduju razvoju raznih vidova turizma, kao što su rekreativni, izletnički, manifestacioni i sportski turizam. Takođe, bogatstvo ribljeg fonda i ornitofaune pruža veliki potencijal za razvoj ribolovnog i posmatranja ptica turizma.

Foto: Shutterstock

 

Biserna ogrlica Banata

Belocrkvanska jezera, po svojim karakteristikama, često nazivaju Bisernom ogrlicom Banata. Ona se naslanjaju na urbano područje Bele Crkve i upotpunjuju turističku ponudu Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara.

Među najpopularnijim jezerima su Gradsko jezero, Vračevgajsko, Šaransko i Šljunkara.

Ostala jezera, koja nisu urbanizovana, predstavljaju raj za ronioce i strastvene pecaroše, koji su u najvećem broju i posetioci ovih jezera.

Foto: Shutterstock

 

Gradsko jezero – Oaza za sve generacije

Gradsko jezero se prostire duž leve strane puta za Kovin, uz zapadni obod Bele Crkve. Sa betonskom obalom na severnoj strani, restoranom „Jezero“ i bungalovima, pruža raznolike mogućnosti za uživanje u prirodi i vodi.

Prosečna dubina jezera je 3 metra, a u toku maksimalnog vodostaja ne prelazi 6,5 metara.

Sa šljunkovitom plažom na jugoistočnom delu jezera, posetioci mogu uživati u plivanju, ronjenju i vaterpolu.

Tu su i auto-kamp, apartmani, restorani, kafići sa desertima i prodaja suvenira. Uz obilje rekreativnih sadržaja, poput pešačke i trim staze, teniskih terena i dečijeg igrališta, neće vam biti dosadno.

Za ljubitelje ribolova, Gradsko jezero pruža mogućnost pecanja, dok spasilačka služba brine o bezbednosti kupača.

Foto: Shutterstock

 

Vračevgajsko jezero – Uživanje u prirodi i vodi

Nalazi se na udaljenosti od 200 metara od Gradskog jezera, duž regionalnog puta Bela Crkva – Kovin.

Vračevgajsko jezero privlači posetioce svojim mirnim ambijentom i mogućnostima za opuštanje. Sa prosečnom dubinom od oko 2 metra, nudi prijatno plivanje i uživanje na šljunkovitoj plaži. Na jugozapadnoj obali jezera se nalaze dva auto-kampa, restoran, bungalovi i zabavni sadržaji za najmlađe.

Ostrvo na jezeru je pravo mesto za opuštanje i sunčanje, sa uređenom plažom i kafe-barom. U blizini jezera se nalazi još jedna uređena plaža sa kompletnom infrastrukturom, od kafi-barova do odbojkaških terena na pesku.

Takođe, možete iznajmiti čamce i pedaline za vožnju po jezeru. Spašavanje na vodi je obezbeđeno, pa se možete bezbedno prepustiti uživanju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Trener Partizana: Uradili smo sve da vratimo Lučića i Milutinova
Partizan

Trener Partizana: Uradili smo sve da vratimo Lučića i Milutinova

Partizan je prethodnih godina uradio sve da vrati Vladimira Lučića i Nikolu Milutinova, ali kad nešto ne ide, onda ne ide, otkriva pomoćni trener Partizana Vladimir Androić! Prvi saradnik legendarnog Željka Obradovića poručuje da je klub iz Humske nameravao da vrati dvojicu dugogodišnjih reprezentativaca, ali da pošto to nije uspeo, okrenuo se pojačanjima iz inostranstva.

04.09.2024

10:01

Planeta

Zabava

Preminula glumica Rada Đuričin u 91. godini
Kultura

Preminula glumica Rada Đuričin u 91. godini

Danas je u Beogradu preminula Rada Đuričin, jedna od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumica i dugogodišnja članica ansambla Jugoslovenskog dramskog pozoršta, saopštilo je pozorište.

04.09.2024

13:13

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Ovde se čuva jedna od najvećih svetinja Srbije! Istorija koju malo ko zna: Nekada je bio bolnica, a sada jedan od najlepših manastira
Srbija

Ovde se čuva jedna od najvećih svetinja Srbije! Istorija koju malo ko zna: Nekada je bio bolnica, a sada jedan od najlepših manastira

Fruškogorski manastiri nisu samo mesta duhovnosti koja se pohode svaki put kada je potrebno pronaći utočište i duševni mir, već i značajni centri istraživanja i proučavanja prošlosti. Zahvaljujući istrajnosti i kontinuitetu postojanja, oni danas baštine i od zaborava čuvaju neke od najvažnijih priča iz davnina, značajnih kako za Frušku goru, tako i za Vojvodinu i čitavu Srbiju.

03.09.2024

23:07