• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

05.09.2024

10:16

Živković: Cene struje ostaju iste do kraja godine, tokom leta istorijska potrošnja

Shutterstock

Društvo

Živković: Cene struje ostaju iste do kraja godine, tokom leta istorijska potrošnja

Podeli vest

Generalni direktor "Elektroprivrede Srbije" Dušan Živković rekao je za RTS da tokom ovog leta imamo istorijski najveću potrošnju struje. Cene struje ostaju na ovom nivou, precizirao je, do kraja godine sigurno i podsetio da Srbija ima najniže cene u Evropi.

Predsednik Vučić iz Podrinja je poručio da se nada da će sadašnje cene struje ostati i tokom zime. EPS je usvojio novu metodologiju formirnja cena električne energije za privredu i druge komercijalne kupce. 

Generalni direktor "Elektroprivrede Srbije" Dušan Živković rekao je da cene struje ostaju na ovom nivou do kraja godine sigurno i podsetio je da Srbija ima najniže cene u Evropi. Živković je rekao da tokom ovog leta imamo istorijski najveću potrošnju struje.

- Istorijski najveća potrošnja tokom leta, jedan dan je bio i sa 108 gigavat sati dnevno, prosečne temperature su najviše od kako se meri električna energija, tako da negde naša potrošnja je podmirena, što i sopstvene proizvodnje, što i iz obezbeđivanja električne energije na tržištu - kaže Živković.

Foto: Privatna arhiva

 

Napomenuo je da je jedan od ključnih događaja revitalizacija reverzibilne hidroelektrane Bajina Bašta.

Nova metodologija za obračun cena

EPS je usvojio novu metodologiju za obračun cena struje za privredu, za komercijalne kupce.

- Dalje otvaranje tržišta električne energije i nova situacija na tržištu električne energije nametnuće neka nova pravila. EPS je usvojio novu metodologiju koja za cilj ima dalje unapređenje odnosa Elektroprivrede Srbije sa privredom. Više mogućnosti, veća fleksibilnost kada je u pitanju ugovaranje cena električne energije - naveo je Živković.

Prema njegovim rečima, rokovi planirani za ugovore će ostati uglavnom nepromenjeni, ali najveća novina jeste da će berzanske cene dominantno uticati na dalje ugovore sa komercijalnim kupcima električne energije.

Poenta je kvartalno usaglašavanje, gde će rizik biti podeljen. Drugim rečima, ove velike fluktuacije koje se dešavaju neće biti na štetu bilo Elektroprivrede, bilo komercijalnog potrošača, nego će biti kvartalno usaglašavane, tako da nemamo situaciju koju potencijalno sada imamo da neko bude oštećen zato što kupuje po većoj ceni, pa prodaje po manjoj, ili komercijalni kupac koji je u nekom trenutku izložen takođe tržištu i nižoj ceni električne energije - naveo je direktor.

Foto: Informer

 

Veća fleksibilnost

Napomenuo je da svi kupci imaju već postojeće ugovore i oni će ostati takvi do njihovog isteka, a ono što jeste novina je da će novi ugovori, kad im isteknu rokovi, stvoriti uslove i za primenu ovih metodologija i veću fleksibilnost.

- Ova veća fleksibilnost će svakako i privredi doprineti da bolje mogu da planiraju, da optimizuju svoju potrošnju i da prosto efikasnije podignu nivo energetske efikasnosti svojih kompanija -dodao je Živković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Srbija je dobila na težini nakon sastanka Putina i Vulina! Rusija se uvek bori za suverenost malih zemalja! (VIDEO)
Live TV

Srbija je dobila na težini nakon sastanka Putina i Vulina! Rusija se uvek bori za suverenost malih zemalja! (VIDEO)

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče u Vladivostoku, na sastanku sa potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom. da Moskva očekuje da predsednik Aleksandar Vučić dođe na jesen u ruski grad Kazanj, na samit grupe BRIKS. Na ovu temu u "Info jutru" su govorili Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog pokreta i Petar Popović sa Informer TV.

05.09.2024

09:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija