• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

07.10.2024

11:13

Paprene ekskurzije mogla bi da zameni ova opcija: Đačka putovanja bila bi mnogo jeftinija, ali postoji jedan problem

Shutterstock

Društvo

Paprene ekskurzije mogla bi da zameni ova opcija: Đačka putovanja bila bi mnogo jeftinija, ali postoji jedan problem

Podeli vest

Višednevno đačko putovanje u Srbiji košta čak i do 50.000 dinara zbog čega raste nezadovoljstvo roditelja, a kako će u budućnosti ekskurzije biti još skuplje, mnogi se pitaju da li postoji rešenje ili alternativa za ovaj problem.

Da li uopšte neko od nadležnih razmišlja da nešto promeni ili ćemo iz godine u godinu kukati nad istim problemom?

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta), kaže da je jedan od uslova da đačko putovanje bude jeftinije da se umesto u hotele ide u dečja odmarališta kao nekada, ali za visoke cene postoje i drugi razlozi.

- Postoji mnogo razloga koji utiču na cenu i zašto su ekskurzije jako skupe, a jedan od glavnih je što roditelji kroz Savet roditelja sa direktorom škole odlučuju gde će deca da putuju, kakav će program biti u skladu sa nastavnim programom i to pravi ozbiljne probleme, jer roditelji u današnje vreme nemaju ideju da deca treba da budu socijalizovana, da nije strašno da borave u dečjim objektima u kojima spava po desetoro u jednoj sobi, što nama nije bio problem kada smo bili mladi – kaže Aleksandar Seničić.

Roditelji insistiraju na hotelskom smeštaju

Pojedini roditelji čak insistiraju da se deca smeštaju u dvokrevetne hotelske sobe, a često agencije imaju zahteve da đaci budu u jednokrevetnim sobama. To značajno poskupljuje cenu nego što bi bila za odmarališta.

- Postoji Centar dečjih letovališta koja je imala oko 5-6 objekata po Srbiji. Treba napraviti dobar plan da se i na nekim drugim mestima, kao što je urađeno na zapadu, napušteni objekti privedu nameni za boravak dece do četvrtog razreda za rekreativnu nastavu i da u tim objektima imamo lekara, animatora i ljude koji su trajno zaposleni i koji će se baviti decom. Nažalost, ne radi se tako već uzimamo turističke objekte što je skuplja opcija– kaže Seničić.

"Turističke agencije nisu socijalne ustanove"

- Istovremeno, roditelji, škole i javnost ne razumeju da agencije nisu socijalne ustanove. Radimo komercijalno i logično je da kada radite neki posao zaradite. Tvrdim da agencije ne mogu da zarade više od 5 do 10 odsto što je vrlo pristojno, nije velika zarada. Kada to poredimo sa ostalim troškovima to su smešne pare. Profesori ne samo da dobijaju dnevnice, oni ne plaćaju smeštaj, put, ulaznice. Sve to moramo da uračunamo u cenu aranžmana – kaže Seničić.

Roditelji traže hotele sa minimum 3 zvezdice

-Skupo je jer biramo hotele i roditelji često traže da hoteli budu minimum tri zvezdice za čim po mom mišljenju nema potrebe. To nije na nama i roditelji treba to da reše, dok bi država mogla da ukine poreze i doprinose za dnevnice i lekare. Pravilnik je stari i mora da se preradi. Dnevnice profesora da se odrede i da ih pokriva Ministarstvo prosvete, da roditelje ne opterećujemo tim troškom, jer su u Beogradu i okolini oko 1.000 dinara po detetu na dan, a na jugu Srbije se kreću od 300 do 400 dinara po danu po detetu. To su velike razlike. Moramo voditi računa da svaki profesor ima vrlo slične ili iste uslove – naglašava Aleksandar Seničić.

"Nekada smo se cenkali sa agencijama"

Ilija Mirović, direktor OŠ "Gornja Varoš" u Zemunu kaže da za sada ne postoji druga opcija koja bi mogla da zameni ekskurzije kakve poznajemo. Škola mora da raspiše tender za ekskurziju, onda se prijavljuju agencije i ko ima najbolju ponudu dobija tender.

-Problem je što uglavnom razlike u cenama nisu velike, razlika bude oko 100-200 dinara, a prijave se, na primer, dve agencije, tako da je izbor sužen. Agencije imaju i neke svoje interne dogovore, koja konkuriše u kom delu Srbije i tako se raspoređuju. Ovako funkcionišu ekskurzije od 2006. godine kada je promenjen zakon. Ranije je bilo jednostavnije. Mogli smo da se cenkamo sa agencijama i dobijemo bolju ponudu, sada je to protivzakonito. Jedini način da se ekskurzija organizuje van tendera je da škole zvanično ne organizuje ekskurziju, a da se đaci odvedu na neko putovanje van škole, ali to nije po zakonu i to nema veze sa klasičnim ekskurzijama – kaže Mirović.

Napominje da je njihova škola raspisala tender i do sada imaju četiri agencije koje su se prijavile. Koliko je ekskurzija skupa zavisi od destinacije, a konkretno za osmake cena je ove godine oko 20.000 sa dnevnicama.

Upali u zamku od kada deca spavaju u hotelima, a ne u odmaralištima

Mirjana Stevanović, direktorka OŠ “Matko Vuković” u Subotici kaže da je prilikom organizacije đačkih putovanja neophodno sve pripremiti, predvideti i preduprediti. Podseća da su nekada samo učitelji ili nastavnici išli sa decom na ekskurzije, a sada idu lekari, vodiči i drugi.

-Upali smo u zamku kada su deca počela da idu po hotelima, a ne po dečjim odmaralištima i planinarskim domovima. Postojao bi način da bude jeftinije da se deca vode u dečje centre, jer kada imate jedno veliko kupatilo na 30 dece to smanjuje troškove. Veliki nam je problem i što više deca neće sve da jedu, sve više ih alergično. Nekada su deca dobijala loptu i igrala su se na livadi pored odmarališta, sada moraju da idu na razna mesta i adrenalin park, a to su dodatni troškovi – kaže Stevanović.

Dečja odmarališta u Srbiji postoje i rade

Zanimljivo je da dok mnogi veruju da dečjih odmarališta više nema u Srbiji i da su hoteli jedina opcija za smeštaj dece, a iz Centra dečjih letovališta i oporavilišta (CDL) poručuju da imaju aktivnih šest objekata od avgusta 2021. godine i sedmo u Brusu, koje je dobijeno na korišćenje od grada Beograda, a to su:

“Mitrovac” na Tari – kapaciteta 640 ležaja
“Stevan Filipović” na Divčibarama- kapacitet 240 ležaja
“Bukulja” u Aranđelovcu – kapacitet 180 ležaja
“Stanišinci” na Goču – kapaciteta 150 ležaja
“Rudnik” na Rudniku – kapacitet 130 ležaja
“ Šuplja stena” na Avali - kapacitet 70 ležaja

Ukupan kapacitet u svim objektima (bez Brusa) je 1.410 ležaja i u ovim objektima boravilo je u toku protekle godine oko 35.000 mališana uzrasta od 3 do 15 godina.

Ministarstvo nema nadležnost

Na pitanje šta bi moglo da bude rešenje za jeftinije ekskurzije i da li su im upućivani predlozi škola, školskih uprava, agencija, roditelja, iz Ministarstva prosvete su odgovorili za “Blic” da “Organi škole i Savet roditelja donose odluku o ceni ekskurzija, a specifikaciju troškova pravi turistička agencija za koju se organi škole i roditelji opredelili”.

-Ministarstvo prosvete nema nadležnost, niti može da utiče na visinu dnevnica koju dobijaju nastavnici koji vode decu na ekskurziju, kao što ne može da utiče i na visinu cene ekskurzija – navodi se u odgovoru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija