• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ivan Radovanović

20.12.2021

08:00

Alo, alo! Najnovija kolumna Ivana Radovanovića koju morate da pročitate!

Kolumne

Alo, alo! Najnovija kolumna Ivana Radovanovića koju morate da pročitate!

Podeli vest

Najbolji deo o Goranu Markoviću našao sam u jednom tekstu na Peščaniku, u kojem je predstavljen kao "dobroćudni Marković", koji je hteo samo da "prijateljski posavetuje Vučića". Da se skloni sa vlasti, pre nego što bidne "ubiven"


Pa sjajno. Kada hoćeš nekome nešto da uzmeš, dovoljno je da budeš "dobroćudan", i sve ok.

Dobroćudno ti kažem - daj mi taj novčanik, ili ću dobroćudno da te roknem. Baš mi se, dobroćudno, sviđa tvoja kuća. Ili kola. Žena. I sve da mi daš, pošto sam dobroćudan. Ako ne, pobuniću se, dobroćudno, i ode glava.

Ali, da se ne bavimo više ovim nesrećnim spinovanjem nastalim posle Markovićeve nesrećne izjave, nego da vidimo otkud to? Otkud ta kolektivna deluzija, to pravljenje paralelnog sveta u kojem se naši vajni intelektualci bore, na strani dobra, protiv zla.

Otkud taj izmaštani mit, u kojem su razni Markovići svetli vitezovi; u kojem se banalnosti doživljavaju kao dokaz da postoji "pokret otpora"; otkud je onaj što je počupao RTS kablove predstavljen kao "Prle", dok je Teodorović valjda "Tihi", a Biljana Stojković- Plavšić "Marija", pa se, svi zajedno, bacaju bombama na "Nemce".

Otkud trčanje sa demonstracija na demonstracije, od onih desničarskih, koje predvodi raspop, do ekoloških pod vođstvom raspopljenih investitora, i otkud doživljaj da je svaka od tih pobuna ništa drugo nego Armagedon, konačni obračun sa "zlom", koje, evo, samo što nije proterano zauvek.

Otkud razne mesije, Jankovići, Radulović, Manojlovići, koji su to sve dok, kao Škoro, ne probaju stvarno da se bave politikom?

Otkud, kolektivna deluzija?

I ako mislite, vi, poput mene, nepismeni i krezubi, da je odgovor u onoj Ničeovoj tvrdnji da je ludilo kod pojedinaca retkost, a u grupama - pravilo, mogu da vam kažem da niste daleko od istine, ali, ima tu još nečeg, slatkog.

Postoji, u teoriji, dokazana razlika između "mudrosti gomile", i "ludila gomile", i ona se ogleda u onome što se zove "interakcija u gomili".

Da vam uprostim, napravljen je, svojevremeno eksperiment u jednoj školi u Americi.

I čitavom odeljenju je pokazana tegla sa tačno 1.776 žele bombona.

Onda su učenici morali, u tišini, svako na svom papiriću, da napišu svoju ličnu procenu o broju bombona.

Rezultat, fascinantan. Gotovo svi su napisali da u tegli ima 1.771 bombona. Gomila je bila mudra.

Ali, tu nije bio kraj. U drugom delu eksperimenta učenici su morali da javno govore o broju bombona, da o tome diskutuju.

Rezultat - broj bombona, posle rasprave, bio je negde oko 800. Totalni promašaj.

Razumete? Razni tviteri, mreže, udruge, sajtovi, večna diskusija o istim temama, čini ovu našu elitnu gomilu totalno ludom.

I sasvim je sigurno da bi, svaki od članova Markovićeve Skupštine slobodne Srbije, da ga na miru, i nasamo pitate da li zna šta je Skupština, čemu služi, kako se formira, kako se u nju bira, vrlo dobro znao odgovor, i ne bi mu na pamet palo, samom, da pravi svoju verziju Skupštine, kozačku, u koju se ulazi preko veze, po pozivu, a ne na izborima.

Opet, kada su zajedno, Markovićeva dobroćudna braća i sestre čvrsto veruju da su stvorili Arturov okrugli sto, i da je Vučić Morgana lično, da je Sveti gral sakriven negde u Jadru, dočim su Teodorović, Marković i Stojković-Plavišić, niko drugi do Artur, Lanselot i Ginerva (ovo kažem uz iskrenu nadu da neće baš do kraja da imitiraju mit, to ne bih mogao da podnesem).

Razumete? Komunikacije je na ovom svetu sve više, i, zahvaljujući tome, sve je više i kolektivnih deluzija.

I nema tu pomoći. Zato se slobodno zavalite u fotelju, upalite TV, zvirnite na fejs i tviter, i uživajte.

Oni su tek počeli. I u sledećoj epizodi će Napoleon Teodor, Biljana Žozefina i Marković dobroćudni maršal Nej, da krenu na Moskvu. Pa onda ide ona kada Teodor sretne đavola u pustinji, a Sveti Marko mu ne veruje; pa ona sa Biljanom i lošim genetskim materijalom; pa… sve tako, u nedogled.

Dok se jednog dana ne pojave kao Rene, Mišel i Le Klerk.

To jedva čekam. I Petričića, da kaže: "I’m just pissing by."
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sasa Filipovic

pre 2 godine

Ivane, bravo! Mnogo ih boli ova tvoja kolumna. Voleo bih da vidim nekog od tih "anacionalnih" drugosrbijanaca u tv duelu sa tobom.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17