• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dragan J. Vučićević

27.03.2022

19:59

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - NOVO DOBA

Informer

Kolumne

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića - NOVO DOBA

Podeli vest

To što ste se jutros probudili u toplom stanu, to što ste spokojno popili kafu, doručkovali, ispratili decu u vrtić i školu, to što ste onda kolima ili javnim prevozom, otišli do posla, a predveče svratili i do omiljenog kafića na čašu vina, pa sve to jeste konkretan rezultat konkretne državne politike. Mir i stabilnost, jelte

Preterujem? Te obične, svakodnevne stvari ipak nisu politika i nemaju nikakve veze sa njom? Razmislite, molim vas, još jednom. Ili, još i bolje, pitajte ljude u Ukrajini i Rusiji, ali i one u Nemačkoj, Holandiji, Austriji, Italiji, Grčkoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Albaniji...

Da li je i njima danas normalno ono što je nama tako uobičajeno, tako svakodnevno i potpuno podrazumevajuće, jelte? Da li su i njima svi rafovi u svim radnjama i dalje puni, da li imaju dovoljno hleba, ulja, brašna, mesa, mleka, šećera i po kojim cenama? Je l' i oni plaćaju gorivo oko 1,6 evra po litru ili su na njihovim pumpama cene uveliko više od 2,5 evra, a negde i puna tri evra?!

I pitajte ih, molim vas, koliko oni, naše evropske komšije, plaćaju struju i gas, proverite da li je tačno, a tačno jeste, da su u Grčkoj danas računi za struju veći za čak 500% nego prošle godine, da je u Austriji skoro 20% domaćinstava, zbog nestašice gasa, ostalo bez grejanja, da čak 30% Nemaca ne vozi više kola jer ne mogu da plate benzin...

Elem, sve je danas drukčije i baš ništa više nije isto. Zaboravite, na duže vreme - a možda i zauvek - ono šta je i kako je bilo pre mesec dana, pre početka rata na Istoku. Sva pravila, svi ekonomski i politički zakoni koji su do 24. februara važili danas ili ne važe ili važe samo na papiru. Došlo je novo doba.

I nebitno je da li je to novo doba bolje ili lošije, naprosto, tako je. U tom novom dobu, koje ovih dana pred našim očima nastaje, vrhovni zakon biće zakon jačeg, a osnovno pravilo biće pravilo 'u se i u svoje kljuse'. Sve one silne zakletve o solidarnosti, međunarodnoj saradnji, svi oni zvečeći moralni principi, sva savezništva i 'vekovna prijateljstva', sve to pada u vodu, jer ovo danas i ovde, nažalost, jeste čista borba za opstanak.

U tom i takvom svetu, u toj i takvoj situaciji mi Srbi možemo i moramo da gledamo samo svoja posla, da sačuvamo državu i narod, da kroz ovaj opšti svetski sukob prođemo sa što manje državnih i nacionalnih žrtava, da sačuvamo sve što se sačuvati može.

Na kraju, kako god da obrnete i okrenete, videćete da najviše zavisi od nas samih. Od naše mudrosti i pameti, od naše strateške i zapravo jedine moguće nacionalne odluke da ne vodimo tuđe ratove, da naši sinovi ne ginu za bilo čije interese, da nam uvek na prvom mestu budu naša Srbija i naš narod.

Najvažniju odluku, odluku od koje će zavisiti sve naredne sudbonosne odluke, donećemo na izborima, za sedam dana, u nedelju, 3. aprila. Razumemo se.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
koja li je tajna mnogo para na

pre 2 godine

Novo doba, staro stanje, novo doba, isto sranje...

Vns

pre 2 godine

Mili moj...nisam siguran da li tebe stvarno neko ucenjuje da pišeš ovakve gluposti.. Samo bih te pitao tebe Velikog Rusofila..... Koji telefon koristiš? Koju robnu marku odeće nosiš? Koji auto voziš? Sat koji nosiš,iz koje je zemlje? Koji je kurs ruske rublje i srpskog dinara? Kada pričaš o cenama da li pričaš u rubljama ili evrima Ako mi odgovoriš...onda si najveći kralj

Saradžogla

pre 2 godine

Колумна од 20.03.2022, - КОМЕНТАРА 0!Ето и ова задња тренутно - КОМЕНТАРА 0! Нула!Зашто? Зато што то ники не чита!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija