• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: SPUTNIKNEWS.COM

18.07.2019

08:14

LAZANSKI O AFERI NUKLEARNO NAORUŽANJE: NATO skandal - tehnička greška, nemar ili neko "rovari"

Politika

LAZANSKI O AFERI NUKLEARNO NAORUŽANJE: NATO skandal - tehnička greška, nemar ili neko "rovari"

Podeli vest

"Slučajno" objavljivanje informacija o tačnim mestima gde se čuva američko nuklearno naoružanje u Evropi nije nikakva novost, kaže za Sputnjik vojno-politički komentator Miroslav Lazanski

U izveštaju Parlamentarne skupštine NATO slučajno su obelodanjene informacije o tačnim mestima gde se čuva američko nuklearno oružje. Prema navodima „Vašington posta“, izveštaj je objavljen još u aprilu pod nazivom „Nova era nuklearnog obuzdavanja?“, ali je, ubrzo nakon izlaska u javnost, on obrisan, budući da se u njemu navodi i gde je tačno locirano blizu 150 nuklearnih bojevih glava u Evropi.

Reč je o šest lokacija — šest baza: Klajne Brogel u Belgiji, Buhel u Nemačkoj, Avijano i Gedi Tore u Italiji, Volkel u Holandiji i Indžirlik u Turskoj.

Lazanski podseća da se u vezi sa nuklearnim bojevim glavama u Gedi Tore, još u vreme agresije NATO na SRJ 1999. godine, vodila velika polemika u italijanskim novinama, jer je izbila afera,zbog toga što tamo Amerikanci drže nuklearno oružje, a lokalna vlast o tome nije imala pojma.

KAKVI BOLIDI! Greškom otkrivene lokacije nuklearnog oružja NATO u Evropi! EVO GDE SU LOCIRANE PRLJAVE BOMBE!

 - Dakle, manje-više svi su to znali, oni koji treba da znaju. Da li je javnost u ovim gradovima to znala, to je sad drugo pitanje. Zašto je to sada izašlo, verovatno je i disciplina u NATO-u, što se tiče zaštite informacija, vremenom popustila. Ali ako mislite da obaveštajne službe stranih zemalja koje to interesuje nisu znale — znale su. Samo je pitanje da li je to javnost znala -  kaže on.

Javnost uznemirena

Naravno da objavljivanje takvog podatka može da uzburka javnost u tim zemljama i to bi moglo da dovede do nekih protesta, dodaje Lazanski.

Moguće je i da je obična tehnička greška i da je to procurilo zbog nemara i neprofesionalizma, jer i to se dešava velikim vojnim sistemima. Moguće je i da je namera da se javnost pripremi za dolazak novih američkih raketa u Evropu ili da se upravo alarmira protiv tog dolaska -  zaključio je Lazanski.

Međutim, pitanje je ko je te informacije pustio u javnost — da li oficiri iz evropskih NATO zemalja ili je reč o propustu Kanađana i Amerikanaca, ističe Lazanski.

Ako je to radila neka informativna služba gde su oficiri iz NATO zemalja u Evropi, moguće je da se objavljivanjem takvih informacija javnost, na neki način, početno upozorava šta bi značio dolazak novih američkih raketa srednjeg dometa u Evropu, smatra naš sagovornik.

„Vašington post“ navodi i da je prošle sedmice objavljena i konačna verzija izveštaja, ovog puta bez lokacija američkih nuklearnih raketa.

Autor ovog izveštaja je uprkos optužbama da je objavio poverljive informacije, rekao da su sve informacije iz ovog dokumenta sakupljene iz javnih izvora.

Međutim, neimenovani izvor iz NATO je istakao da ovo nije zvanični dokument Alijanse.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Komentar

pre 4 godine

Zašto je Lazanjski stavio to ćebe oko vrata?! Da li je vojni komentator služio vojsku?

Vns

pre 4 godine

Kada porastem voleo bih da postanem Lazanski, ambasador,vojno politički komentator,doživotni član žirija svih izbora za miss. Sve u svemu lepo je biti Lazanski....

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17