• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

27.07.2019

20:10

HAG KARADŽIĆU ZABRANIO SKAJP! Plaše se da će javno otkriti detalje torture!

Politika

HAG KARADŽIĆU ZABRANIO SKAJP! Plaše se da će javno otkriti detalje torture!

Podeli vest

Bivši predsednik RS Radovan Karadžić bio je glavni inicijator za uvođenje video-poziva * Haški sekretar ukinuo ovaj projekat zbog mogućnosti snimanja i plasiranja u javnost stanja haških zatvorenika

Bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog navodnih ratnih zločina u BiH, Haški tribunal otvoreno krši sva prava, a vrhunac je odluka da mu zabrane video-pozive porodici i advokatima!

Zatvorska uprava u Hagu, posle godinu dana odugovlačenja, odbila je Karadžićev zahtev da se haškim optuženicima dozvoli pristup 'skajpu' ili nekom drugom sredstvu video-komunikacije. Obrazloženje Olufemija Elijasa, haškog sekretara, glasi da bi ta vrsta komunikacije mogla biti zloupotrebljena, odnosno da bi Karadžić mogao da otkrije javnosti pravo stanje haških zatvorenika.

Činjenice

* 1995. godine Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju podigao optužnicu protiv Karadžića
* Od 1996. godine do 21. jula 2008. godine bio je u bekstvu, kada je uhapšen u Srbiji
* 30. jula 2008. godine izručen Haškom tribunalu
* 24. marta 2016. godine Hag ga prvostepenom presudom osudio na 40 godina zatvora po 11 tač
* Optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratova
* 20. marta 2019. godine u drugostepenom postupku kazna je preinačena u doživotnu

Neviđeni skandal

Prema Elijasovim rečima, odluka je da se ne nastavi sa daljim fazama testiranja ovog pilot-projekta, čiji je inicijator upravo Karadžić, i da će on u potpunosti biti ukinut.

'Šef Pritvorske jedinice identifikovao je visoki bezbednosni rizik trenutnog sistema, a to je činjenica da bi video-pozivi pritvorenika mogli biti snimani ili prenošeni uživo na društvenim mrežama, kao i nedostatak načina za sprečavanje. Posebno naglašava da tako visok rizik postoji, jer video-pozivi ne mogu biti nadgledani zbog tehničkih i resursnih ograničenja Pritvorske jedinice. I ranije su pritvorenici zloupotrebljavali prostorije za komunikaciju za učestvovanje u javnom obraćanju ili televizijskoj emisiji bez odobrenja, što je suprotno onome što pravila nalažu', navodi se u Elijasovoj odluci.

Komentarišući ove navode, član Karadžićeve odbrane, advokat Goran Petronijević kaže da je u pitanju 'nevidljivo' kršenje ljudskih prava.

- Karadžić je pokrenuo inicijativu kako bi se olakšala komunikacija zatvorenika dok su u Hagu sa porodicama i odbranom. Očigledno je da u Hagu nešto ne štima. Ušli smo u projekat sa ciljem da se odobri, jer nema razloga da bude drugačije. Ne postoji razlika između telefonskih i video-poziva, koji se nadgledaju. Nemamo pravnih lekova za ovo odbijanje. Porodicama nije lako da izdvoje novac i vreme, a 'skajp' bi u velikoj meri mogao da zameni neposredne odlaske u posete u Hag - objašnjava Petronijević.

Sadističke namere

Šef SRS Vojislav Šešelj ocenjuje da je Hag projektom hteo da pokaže humanost, ali ga nije dugo držalo.

- Dok smo bili u Hagu, nismo imali pravo na 'skajp'. Koristili smo neke evrokartice koje su bile jeftine. Međutim, posle dve, tri godine, zatvorska uprava nam je to ukinula i uvela telefone po najskupljoj ceni. Malo su popustili kad su razmatrali 'skajp', ali brzo su ga zanemarili. Možda čak i iz sadističkih namera. Svim zatvorenicima je završeno suđenje i ne mogu da utiču na svedoke. Njima je video-poziv potreban samo da se vide sa porodicama - zaključuje Šešelj.

RUSKI ULTIMATUM U SAVETU BEZBEDNOSTI UN! Putin: Pustite Mladića! Inače ne damo ni centa Hagu!

Darko Mladić: Krše odluku Suda

Foto: Printscreen TV Pink

Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića koji je prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora u Hagu, ističe da je predsednik suda pre više od godinu dana doneo odluku da se omoguće video-pozivi.
- Ovo je čudno, jer sekretar menja odluku sudije. Dobio je nalog da je sprovede, a on odbija da izvrši odluku suda. Zanimljivo je njihovo obrazloženje, jer time ispada da bi trebalo da zabrane i telefonske razgovore i poštu, pošto sve to može da se snimi i emituje u javnost - naglašava Darko Mladić. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Amer

pre 4 godine

A ureduje sto Srpski zatvori zabranjuju svojim zatvorenicima da koriste Skype, to je uredu, otvorite mozak kad kritikujete nekog, ove komunisticke novine samo to rade samo vide jedno nekoje povredio srbima prava, a oni to sami rade svojim gradjanima.

Advokat

pre 4 godine

Stvarno taj Tribunal u Hagu nije fer sto je zabranio Skype !!! Evo moji pritvorenima u Centralnom Zatvoru u Beogradu , njima daju i Mobilni Telefon , daju im i WhatsUpp , Snap Chat . ## Dokle vise da se kritikuje Tribunal ,a cuti o uslovima u zatvorima u Srbiji .Moze li da se meri TEMPERATURA tokom zivem u Centralnom Zatvoru u celijama !! Da vidimo da li je to covecno postupanje . Ane dzabe je Patrijarh Pavel rekao ,, Da Budemo Ljudi iako smo Srbi ,, fundament ove drzave je necovecno postupanje .# Ne kazem da je Tribunal HOTEL sa 5 zvezdica , ali u odnosu za Centralni Zatvor ,treba kritikovati tribunal ,ali kada s enesto kritikuje , a precutkuje kakvi su uslovi u zemlji Srbiji u zatvorima .onda to nije fer kritika .Sto se nepise o uslovima o zatvorima u Srbiji . # Nedaju Skype u Tribunalu , a kad u celom Centralnom Zatvoru tokom noci teemperatura zimi pada ispod nule jel to u redu ?

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17