• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.07.2019

14:25

TAJNI IZVEŠTAJ OTKRIO ZLOČINE, SVEDOKE "POJEO MRAK"! Kako su se Haradinaj i Tači "POBRINULI" da zataškaju UBISTVA I MUČENJA Srba u 11 grobnica u Albaniji?!

Politika

TAJNI IZVEŠTAJ OTKRIO ZLOČINE, SVEDOKE "POJEO MRAK"! Kako su se Haradinaj i Tači "POBRINULI" da zataškaju UBISTVA I MUČENJA Srba u 11 grobnica u Albaniji?!

Podeli vest

Nekadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da su istraga, a posebno procesno validni dokazi, ukazivali da lanac ratnih zločina i trgovine organima na Kosovu i Metohiji ima veze s Albanijom, u kojoj je, kako se sumnja, najmanje 11 grobnica u kojima su sahranjeni oteti Srbi sa KIM

Ključni igrači u ovim zločinima bili su Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, rekao je Vukčević za Frankfurtske vesti.

On je pojasnio da je njegovo tužilaštvo tim povodom saslušalo više od 400 svedoka, od kojih su neki stradali pod nerazjašnjenim okolnostima, ali da su uprkos tome došli do operativnih podataka.

-Tokom istrage o zločinima OVK došli smo do brojnih saznanja o trgovini organima koja se odvijala preko Albanije. Zahvaljujući tadašnjem šefu Misije za istrage Unmika Patriku Lopezu Teresomu, brzo smo došli do izveštaja koje su sastavili nakon obilaska Žute kuće. On tada nije imao prava da nam dostavi taj izveštaj, ali mi ga je ipak dao ''ispod stola'' - naveo je nekadašnji tužilac.

"OSETIO SAM MIRIS SVEŽE KRVI, PAKOVALI SMO LEŠEVE U HLADNJAČE I VOZILI U ŽUTU KUĆU"! STRAVIČNO SVEDOČENJE o Haradinajevim ZLOČINIMA!



U tim dokumentima, kako kaže, nalazile su se i fotografije pronađenih medikamenata, zbog čega je kontaktirao jednog čuvenog srpskog kardiologa koji je objasnio da se koriste isključivo za opuštanje mišica u slučaju transplantacija bubrega i drugih organa.

-To me je uverilo da sam na dobrom tragu, zbog čega smo nastavili istragu - napomenuo je Vukčević.

On kaže da je potom u istrazi iskorišćena sva dokumentacija Haškog tribunala, ali i saslušan veliki broj svedoka, uključujući i nekadašnje pripadnike OVK kojima je srpsko tužilaštvo garantovalo bezbednost.

-Jedan od njih je bio u celoj priči od početka i detaljno nam je objasnio kako je sve funkcionisalo i šta je video. Trebalo je kasnije da se pojavi kao svedok, pa ga je preuzela Nemačka i njihova BND. Pronašli su ga u parku, obešenog - preneo je bivši tužilac, napominjući da on nije bio jedini svedok protiv Haradinaja koji je okončao pod sumnjivim okolnostima.

TERALI SU NAS DA JEDEMO IZMET, PIJEMO MOKRAĆU, SEKLI UŠI, ČUPALI NOKTE... Haradinajeva žrtva otvorila dušu, NAJEŽIĆETE SE OD OVOG SVEDOČENJA!



Vukčević je na problem zaštite svedoka, kako kaže, ukazao i na sastanku sa Dikom Martijem, tadašnjim specijalnim izvestiocem Saveta Evrope.

-Objasnio mi je kako taj sistem funkcioniše. Svaki potencijalni svedok najpre dobije upozorenje, zatim pokušaju da ga podmite, a onda se desi ubistvo. Ne mora to odmah da bude svedok, dovoljno je da ubiju nekog najbližeg rođaka i time je poslata jasna poruka - rekao je Vukčević.

On je dodao da je Dik Marti je kasnije osmislio poseban program zaštite svedoka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17