• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.02.2021

12:01

BRNABIĆKI POSTAVIO PITANJE NA ALBANSKOM, A ONDA GA JE DAČIĆ "OLADIO" K'O ŠPRICER! Kamberi opet provocirao u Skupštini! Foto/Video

Politika

BRNABIĆKI POSTAVIO PITANJE NA ALBANSKOM, A ONDA GA JE DAČIĆ "OLADIO" K'O ŠPRICER! Kamberi opet provocirao u Skupštini! Foto/Video

Podeli vest

Šef poslaničke grupe Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka Šaip Kamberi postavio je danas poslaničko pitanje na maternjem, albanskom jeziku i dodao da će ga u toku dana prevesti i dostaviti sekretarijatu skupštine


Kamberi je rekao da je pitanje upućeno premijerki Ani Brnabić.


"Malo jesam zakasnio sa prijavom, ali ću u toku dana prevesti tekst i dostaviti ga sekretarijatu", rekao je Kamberi u parlamentu, u danu kada poslanici postavljaju pitanja.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da poslanici imaju pravo da postavljaju pitanja na maternjem jeziku i da takođe dobijaju pisana dokumenta na maternjem jeziku.

"Jedino vas molim da se to najavi na vreme da bismo obezbedili prevodioce. U ovom trenutku nemamo prevodica, pa vam skrećem pažnju", rekao je Dačić, na šta je Kamberi odgovorio da su u parlamentu potrebna samo dva prevodica, za mađarski i albanski, i da bi bilo dobro da oni budu stalno prisutni.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ivica Dačić


Dačić je nekoliko puta opomenuo poslanike da ne ometaju izlaganje poslanika Kamberija.

"Mi smo ovde poslanici Skupštine Srbije koja je donela Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina. Molim vas da poštujete to pravo. Nisam siguran da se to pravo poštuje svuda, ali mi ćemo ga poštovati", rekao je Dačić.

Foto: printscreen RTS 2

Šaip Kamberi


Kamberi je kazao da mu nije žao što ga poslanici ne razumeju kada govori albanski, već srpski koji, kako kaže, dobro govori.

Skupština Srbije počela je danas sednicu na kojoj se raspravlja o Predlogu zakona o socijalnoj karti.

Poslanici su na početku postavljali pitanja izvršnoj vlasti i nadležnim organima.

Predlog zakona o socijalnoj karti, koji su juče u načelu prihvatili skupštinski odbori za rad i ustavna pitanja i zakonodavstvo, odnosi se na uvođenje integrisanog sistema izrade socijalnih karata kroz povezivanje velikog broja različitih institucija poput Poreske uprave, Ministarstva unutrašnjih poslova i Katastra nepokretnosti.

Očekuje se da će uvođenje ovog sistema biti sprečene zloupotrebe i omogućena pravednija raspodela tako što će socijalnu pomoć dobiti oni korisnici kojima je ta pomoć zaista i potrebna.

Na skupštinskim odborima juče je rečeno da će nadležni organi imati tačne podatke o broju korisnika socijalne zaštite, kao i merama koje su neophodne da se preduzmu u cilju zadovoljenja potreba tih građana.

Navedeno je da će se ujednači praksa kod nadležnih organa kada je reč o davanju pomoći, te se šalje i poruka da su državni organi servis građana i da građani nisu "sakupljači dokumentacije i kuriri".

Na dnevnom redu parlamenta je i potvrđivanje sporazuma Srbije i Lesota o saradnji u oblasti odbrane, kao i sporazuma o saradnji Srbije i Severne Makedonije u borbi protiv krijumčarenja migranata.

Raspravljaće se i o predlogu autentičnog tumačenja člana Zakona o sprečavanju korupcije kao i jedne odredbe Zakona o visokom obrazovanju, koje je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
smrt komunistima

pre 3 godine

Zivi u Srbiji i ne zna sluzbeni jezik. Drzava definitivno ne funkcionise , nema rukovodstvo.

hm

pre 3 godine

zar nije zvanicni jezik u srbiji srpski? cemu ovo glupiranje?

patriot

pre 3 godine

Jadni i glupi šiptari koji su izabrali svoga pretstavnika u vladi Srbije a koji ne govori srpski. Neka taj ovčar nauči prvo jezik zemlje u kojoj živi, nema države i kojoj sedi prevodioc u vladi.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve pršti između srpske lepotice i Slovenca! Olga i Oblak zaljubljeni do ušiju! (FOTO)
Showtime

Sve pršti između srpske lepotice i Slovenca! Olga i Oblak zaljubljeni do ušiju! (FOTO)

Srpska teniserka Olga Danilović (23) poražena je u prvom kolu ovogodišnjeg Vimbldona, dok je njen dečko, sjajni slovenački golman Jan Oblak (31), eliminisan sa Evropskog prvenstva u fudbalu nakon poraza od Portugala posle penala u osmini finala. Zaljbljeni golupčići sada vidaju jedno drugom rane i uživaju u ljubavi koju se ne libe da pokažu na društvenim mrežama.

08.07.2024

15:09

Planeta

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!
TOTALNA ESKALACIJA

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas, nakon sastanka sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Varšavi, da Kijev očekuje konkretne korake svojih zapadnih partnera da ojača svoju protivvazdušnu odbranu i zaštiti svoj energetski sektor tokom samita NATO ove nedelje. Ova vest dolazi nakon razornog udara ruskih snaga na gradove širom Ukrajine, prilikom čega je poginulo najmanje 29 ljudi.

08.07.2024

16:40

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija