• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

07.04.2021

14:22

DA SE JASENOVAC NIKAD NE ZABORAVI! Narodnoj skupštini predat Predlog Rezolucije O USTAŠKOM GENOCIDU nad Srbima, Jevrejima i Romima!

Politika

DA SE JASENOVAC NIKAD NE ZABORAVI! Narodnoj skupštini predat Predlog Rezolucije O USTAŠKOM GENOCIDU nad Srbima, Jevrejima i Romima!

Podeli vest

Narodnoj skupštini Srbije uručen je Predlog da se usvoji Rezolucija o ustaškom genocidu Nezavisne Države Hrvatske  nad Srbima, Jevrejima i Romima (1941-45)  i proglasi Dan genocida nad Srbima u 20. veku

SAD ili NIKAD! Ovim sloganom članovi Udruženja logoraša Jasenovca, boračkih organizacija (SUBNOR) i Zajednice udruženja žrtava Drugog svetskog rata, u ime 200.000 svojih članova, na čelu sa nekolicinom preživele dece logoraša ozloglašenog ustaškog logora smrti Jasenovac, obraćaju se najširoj srpskoj javnosti, a posebno srpskim intetelektualcima i čitavom narodu, sa zahtevom da podrže izglasavanje Predloga Rezolucije o ustaškom genocidu Nezavisne Države Hrvatske  nad Srbima, Jevrejima i Romima (1941-1945) i proglašavanje Dana genocida nad Srbima u 20. veku.

Predlog Rezolucije koju je sačinio međunarodni tim eksperata upućen je 16. marta Narodnoj skupštini Republike Srbije u dubokoj veri da će poslanici aktuelnog saziva Rezoluciju kao dokument od istorijskog značaja posle osam decenija zakašnjenja da izglasaju po hitnom postupku 22. aprila na Dan proboja Jasenovca, a u znak sećanja na žrtve NDH.

Sloganom SAD ili NIKAD, koji je ujedno i opomena i vapaj, preživelih oko 300 zatočenika jednog od najbestijalnijih logora u novijoj svetskoj istoriji, zapravo, nedvosmisleno upućuju podršku naporima međunarodnih organizacija, institucija i vlada, poput austrijske, koja je 2018. zakonom zabranila upotrebu ustaških simbola u Blajburgu. Predlog ove Rezolucije daje podršku i apelu Svetskog jevrejskog kongresa da se osudi ustaški genocid, kao i antifašističkim organizacijama u Hrvatskoj koje su dale rok da se do 22.aprila donese zakon o zabrani upotrebe ustaškog pozdrava “Za dom spremni“.

Podršku usvajanju Rezolucije o ustaškom genocidu i ustanovljenju Dana ganocida nad Srbima u 20. veku već su dali akademik Jelena Guskova, akademik Vasilije Krestić, istoričar Ljubodrag Dimić, Savez organizacija srpskih studenata iz inostranstva (OSSI), prof. dr Beri Lituči iz Instituta za Jasenovac u Njujorku, istoričar Mirko Galaso sa Univerziteta Udine (Italija) i brojni drugi intelektualci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija