• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

31.07.2021

23:40

BANJALUKA ŽESTOKO ODGOVORILA NA NASILJE VALENTINA INCKA! Ko RS nazove genocidnom, ide u zatvor na 15 godina!

Reuters

Politika

BANJALUKA ŽESTOKO ODGOVORILA NA NASILJE VALENTINA INCKA! Ko RS nazove genocidnom, ide u zatvor na 15 godina!

Podeli vest

Skupština Republike Srpske usvojila dopune Krivičnog zakona kojima se uvodi krivično delo 'povreda ugleda Republike Srpske'. Poslanici u potpunosti odbacili odluke odlazećeg visokog predstavnika

Svako ko bude Republiku Srpsku nazvao genocidnom državom momentalno ide u zatvor i preti mu do 15 godina robije!

Skupština RS juče je usvojila po hitnom postupku dopune Krivičnog zakona kojima se uvodi krivično delo 'povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda'. Te dopune zakona predviđaju zatvorsku kaznu za svakog ko bude označio RS kao 'agresorsku' ili 'genocidnu'. Poslanici su, osim toga, izglasali i Zakon o neprimenjivosti odluke visokog predstavnika, kojim je Inckov 'zakon o genocidu u Srebrenici' potpuno odbačen. Svi zakoni usvojeni su jednoglasno.

Neće nas ponižavati!

Predsednik Skupštine RS Nedeljko Čubrilović kaže da je Srpska pokazala jedinstvo, kao i svi njeni poslanici.

Dodik: Smeniti Durakovića
 

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, najavio je da će Skupština opštine Srebrenica nakon letnje pauze staviti na dnevni red smenu predsednika parlamenta Ćamila Durakovića.

- Stavićemo smenu Durakovića na dnevni red zbog progona novinara. U tom pogledu postoji konsenzus svih političkih stranaka iz Srpske - rekao je Dodik.

- Nametnute Inckove dopune neće biti moguće u Republici Srpskoj. Pogrešne su i nepotrebne. Odgovornost za sve što se dešava u BiH je samo Inckova. Nećemo dozvoliti da nas više nazivaju genocidašima, a Republiku Srpsku genocidnom tvorevinom, niti da umanjuju naše žrtve i prekrajaju istoriju. Srpski narod više ne pristaje da ga ponižavaju i optužuju. Ovo je crvena linija! - ističe Čubrilović.

Potpredsednik Skupštine RS Milan Petković kaže da je BiH u svojoj najvećoj posleratnoj krizi i da bez obzira kako će se iz nje izaći, Republika Srpska neće sedeti skrštenih ruku.

- Odgovor Srpske na ovakav oktroisani zakon, koji je zapravo Inckova samovolja, ogledaće se u novom krivičnom delu, a to je narušavanje ugleda Republike Srpske i njenog naroda. Svako ko ponizi i izvrgne poruzi RS ili njene narode odgovaraće krivično. U najtežem obliku tog dela, ako želi da promeni ustavno uređenje RS, može dobiti čak do 15 godina zatvora. Novi zakon predviđa da policija Republike Srpske neće sarađivati sa institucijama u sprovođenju Inckove odluke, dok je MUP obavezan da pruži svu moguću zaštitu građanima RS - kaže Petković, koji je veoma zadovoljan jedinstvom stranaka u RS, uz napomenu da su predlagači zakona svi poslanički klubovi.

Činjenice

Dopune Krivičnog zakona RS

1. Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kazniće se kaznom zatvora do tri godine
2. Ako je delo iz stava 1 ovog člana izvršeno na način da se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest meseci do pet godina
3. Ako je delo iz stava 2 ovog člana izvršilo službeno ili odgovorno lice ili lice u institucijama vlasti ili organu koji se finansira iz javnog budžeta, kazniće se kaznom zatvora od dve do 10 godina
4. Ako su dela iz stava 1 do 3 ovog člana izvršena u nameri promene ustavnog uređenja Republike Srpske, njene teritorijalne celovitosti ili nezavisnosti, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od tri do 15 godina

- To pokazuje da je ujedinjena Srpska moguća, što se dokazalo ovim jedinstvom svih političkih partija, odnosno svih poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini RS. Da li će se to jedinstvo nakon ovoga nastaviti, to ne znamo, ali ovo sada je veoma važno - ocenjuje Petković.

Predsednik SDS Mirko Šarović, na drugoj strani, ocenjuje da se zakoni mogu donositi samo u parlamentu i da su zato podržali ove odluke.

- Ovo smatramo adekvatnim odgovorom na poslednju odluku visokog predstavnika. Verovatno će postojati potreba za zajedničkim odgovorima i u narednim sedmicama i mesecima. Potrebno je da odgovorimo na složenu situaciju u kojoj se nalazi RS i BiH - podvlači Šarović.

Treba opstati

Istoričar Čedomir Antić, komentarišući ove navode, naglašava da Srbi u ovom momentu moraju biti jedinstveni.

- Ili će se ići na Dejtonski sporazum, bez politizacija, ili na to da se BiH razdruži. Nije ona ništa svetija od Jugoslavije. Pričamo o reformama pravosuđa, a jedan od poslednjih ljudi tamo koji je poreklom Srbin izbačen je prošle godine. Pravosuđe BiH vode oni koji pripadaju, pre svega, bošnjačkom, a delimično i hrvatskom narodu. To je pravosuđe koje praktično nije sudilo za zločine nad Srbima, a i kada su presuđivali, izricali su veoma male kazne. Ovo je pravi trenutak da se srpski narod objedini - zaključuje Antić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 2 godine

Ja razumem Icka.... valja obezbediti sebe, decu i unuke ore oenzijom...

Hogar

pre 2 godine

Zakon-zabava za šire narodne mase.Ustavni sud BiH će poništiti oba zakona donešena od strane entiteta

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario je automobil na pešačkom i sve kosti polomio! Jedva je preživela, a sada poručuje: "Cenim život, imamo snove" (FOTO/VIDEO)
Saobraćajna nezgoda

Udario je automobil na pešačkom i sve kosti polomio! Jedva je preživela, a sada poručuje: "Cenim život, imamo snove" (FOTO/VIDEO)

Znam da je to bilo čudo, ali Bog je nekako bio uz mene, bilo je suđeno da preživim. Sve što se tada desilo, potisnula sam iz sećanja da bih lakše krenula dalje. Nakon tog događaja još više cenim život, bilo čiji, postala sam vegeterijanka a sanjam o otvaranju prihvatilišta za napuštene životinje. Imam snove i ambicije kao i bilo koja devojka mojih godina i zahvalna sam što sam dobila priliku da ih ostvarim, jer lako je moglo biti drugačije!

24.06.2024

14:24

Sport

Planeta

Kakav poraz Ukrajinaca! Front gori, borci "Severa" ih pregazili kod Volčanska, Bočkova i Lipca - Jurišaju na Harkov?!
Planeta

Kakav poraz Ukrajinaca! Front gori, borci "Severa" ih pregazili kod Volčanska, Bočkova i Lipca - Jurišaju na Harkov?!

Jedinice grupe "Sever" su kod Volčanska, Bočkova i Lipcova u rejonu Harkova porazile ljudstvo i opremu 36. brigade marinaca, 113. brigade kopnene odbrane i 13. brigade Narodne garde. Pored toga, odbijen je kontranapad jurišnih grupa neprijateljske 71. brigade. Ovo je na jutanjem brifingu rekao portparol Ministarstva odbrane,general-potpukovnik Igor Konašenkov.

24.06.2024

13:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija