• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.09.2021

10:19

POSTOJAO JE PLAN DA USTOLIČENJE NE BUDE ODRŽANO NA CETINJU! BIA je celu noć obaveštavala rukovodstvo Srbije o događanjima u Crnoj Gori!

printscreen TV Prva

Politika

POSTOJAO JE PLAN DA USTOLIČENJE NE BUDE ODRŽANO NA CETINJU! BIA je celu noć obaveštavala rukovodstvo Srbije o događanjima u Crnoj Gori!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je dobro da je vlada Crne Gore promenila svoju odluku u vezi ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i čestitao crnogorskom premijeru Zdravku Krivokapiću što je država pokazala da ima instrumente da može da sprovede što je nameravala

 

- Cetinje je mesto u kojem je preko 90% stanovnika protiv SPC i gde postoji izražena mržnja prema onima koji pripadaju nekim drugim narodima osim crnogorskog. Ne bih rekao da je to stvarna mržnja, nego je ona indukovana od strane nekih političara u Crnoj Gori - rekao je Vučić.

Vučić kaže da mediji sinoć nisu pogrešili i da je postojao plan da ustoličenje ipak ne bude održano na Cetinju.

- Nisu mediji u Srbiji pogrešili ništa. Bilo je tačno da nije trebalo da se dogodi ustoličenje. Direkcije policije i vlada Crne Gore su to preporučile. Onda je tokom noći promenjena odluka, jer su patrijarh i mitropolit insistirali na ustoličenju - objasnio je on.

- Najavljivane su tenzije i protesti. Bilo je logično očekivati sve ovo što se zbivalo. Ono što je dobro je da je vlada promenila odluku tokom noći. Njima idu sve zasluge što se ustoličenje održalo - rekao je predsednik.

 

 

Na pitanje da li je bezbednost patrijarha i mitropolita bila ugrožena s obzirom na dramatičan snimak njihovog dolaska u Cetinjski manastir, Vučić je rekao da su sleteli na zemljište iza manastira.

- BIA je celu noć obaveštavala rukovodstvo Srbije o događanjima u Crnoj Gori - kazao je predsednik i dodao što joj je i posao kao i svih takvih službi da prate dešavanja i situaciju u regionu.

Na spekulacije da je "sve u Crnoj Gori odradila srpska tajna policija", Vučić je rekao da je to uradila vlada Crne Gore pa je ustoličenje završeno.

- Oni imaju dihotomnu vlast, jer je deo izvršne vlasti u rukama prethodne vlasti. Jedan deo vlasti je bio prisutan na Cetinju, što nije jednostavno. Međutim Vlada je uradila svoj posao i ustoličenje je moglo da se sprovede u cetinjskom manastiru - dodao je predsednik.

Predsednik je rekao I da je čestitao mitropolitu Joanikuju na ustoličenju, rekavši da je na važnom mestu, i da mora da brine o celokupnom vernom narodu u Crnoj Gori, i da radi na smirivanju tenzija zajedno sa patrijarhom Porfirijem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Suncica

pre 2 godine

Uprkos demonstracijama ceremonija ustolicenja mitropolita crnogorskog - primorskog Joanikija je zavrsena, crkveni obred je obavljen! Cestitke mitropolitu Joanikiju!

Iva

pre 2 godine

Ustolicenje mitropolita Joanikija je obavljeno na Cetinju, uprkos neredima,uprkos trudu Djukanovica da organizuje protestante, uprkos sprecavanju vernika da dodju do crkve! Treba da ih je sramota!

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija