• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mod.gov.rs

15.11.2021

15:59

Ministar Stefanović na 101. Rouz-Rot seminaru Parlamentarne skupštine NATO

mod.gov.rs

Politika

Ministar Stefanović na 101. Rouz-Rot seminaru Parlamentarne skupštine NATO

Podeli vest

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović istakao je danas, obraćajući se na 101. Rouz-Rot seminaru Parlamentarne skupštine NATO u Narodnoj skupštini Republike Srbije, da je Srbija veoma zadovoljna ostvarenim rezultatima kroz učešće u programu Partnerstvo za mir i da je taj okvir saradnje za nas optimalan, jer nemamo aspiracije za punopravno članstvo u Alijansi

Govoreći o bezbednosti u našem regionu tokom obraćanja, ministar Stefanović je takođe visoko ocenio saradnju sa KFOR-om i zatražio da upotrebi sav svoj autoritet da blagovremeno spreči bilo kakavu nepromišljenu, nelegitimnu i nasilnu akciju takozvanih snaga bezbednosti iz Prištine usmerenu ka Srbima na Kosovu i Metohiji.

- Mi veoma cenimo saradnju sa Parlamentarnom skupštinom NATO, veoma smo aktivni u njoj i u tome vidimo zaista važan deo naše ukupne saradnje sa NATO, koja je intenzivna na mnogo nivoa, a naročito na nivou naših parlamentaraca. Prošlo je tačno 15 godina otkako je Republika Srbija pristupila i postala član programa Partnerstvo za mir. Mi smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima u ovom obliku saradnje, jer smo njegovim okvirima ostvarili naše interese koji se tiču očuvanja bezbednosti i stabilnosti regiona u kojem živimo, kao i reformi i unapređenja našeg sistema odbrane, čemu smo veoma posvećeni. Uveren sam da su učešćem Republike Srbije u ovom programu do sada zadovoljni i naši partneri, imajući u vidu naše aktivno učešće na međunarodnom planu, pre svega u okviru međunarodnih mirovnih misija u okviru Ujedinjenih nacija – rekao je ministar Stefanović.
 
„Visok stepen saglasnosti sa našim partnerima u programu Partnerstvo za mir“

 
On je naveo da je  Partnerstvo za mir dobar primer integrativnih okvira u kojima Republika Srbija ima veoma visok stepen saglasnosti sa svojim partnerima o svom mestu i ulozi, kao i o ostvarenju zajedničkih interesa koji se ogledaju u očuvanju kolektivne bezbednosti, visokog stepena saradnje i pravaca u kojima ta saradnja treba da ide i u budućnosti.
 
- Smatramo da je ovaj okvir saradnje koji smo do sada postigli u okviru Partnerstva za mir optimalan, kada se radi o našoj ukupnoj saradnji sa NATO, jer nemamo aspiracije za punopravno članstvo u Alijansi. Ovakva pozicija Republike Srbije polazi, sa jedne strane, od naše strateške opredeljenosti ka vojnoj neutralnosti, ali ujedno i naše spremnosti i otvorenosti da sarađujemo do nivoa koji obezbeđuje dovoljan zajednički napor za suprotstavljanje svim savremenim bezbednosnim izazovima i stalno unapređenje naše sposobnosti da čuvamo mir i stabilnost u čitavom regionu na kojem živimo – istakao je ministar Stefanović.

Foto: mod.gov.rs

„Ponosni smo na stalnu modernizaciju naših oružanih snaga“
 
Republika Srbija posvećena je konstantnom unapređenju svog sistema odbrane i to je jedan od temelja njene ukupne državne politike, naglasio je ministar odbrane.
 
- Duboko smo uvereni da je stalni napredak naših odbrambenih kapaciteta i resursa naše neotuđivo pravo, ali i više od toga – to je naša obaveza prema očuvanju našeg suvereniteta, teritorijalnog integriteta i bezbednosti naših građana. Ovakva pozicija Republike Srbije, imajući u vidu naš veoma razvijen kompleks saradnje i u okviru Partnerstva za mir i Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih bezbednosnih integracija, garantuje očuvanje mira i stabilnosti na samo u nacionalnim, već i u regionalnim okvirima. Takođe, mi smo ponosni na stalnu modernizaciju naših oružanih snaga i povećanje svih naših odbrambenih kapaciteta, zato što time pokazujemo odgovornost prema očuvanju nacionalne i kolektivne bezbednosti i stabilnosti, baš kao što to rade i sve druge odgovorne i demokratske države – istakao je ministar Stefanović.  

On je ocenio da važnu ulogu u ostvarivanju ove naše strateške opredeljenosti ima svakako i naše članstvo u programu „Partnerstvo za mir“, kao i naša razvijena bilateralna saradnja u oblasti odbrane sa svim njegovim članicama i sa članicama NATO.
 
-Svi zajedno svesni smo činjenice da se region kojem pripadamo i dalje suočava sa nizom bezbednosnih izazova i pretnji i ne postoji način da na njih efikasno odgovorimo bez stalnog i sistematičnog unapređenja našeg sistema odbrane i razvijene saradnje sa našim partnerima. Srbija bez savremenih oružanih snaga i bez opredeljenja za stabilnost i mir u svojem okruženju, ne bi mogla da odgovori tom zadatku. To vrlo dobro znaju i naši partneri u programu Partnerstvo za mir i zato cenimo njihovu podršku konstantnom podizanju performansi naših odbrambenih resursa – rekao je ministar Stefanović.
 
Kako je naveo, snagu naših ukupnih kapaciteta imali smo priliku da pokažemo u mnogim dosadašnjim situacijama, koje su pretile bezbednosti i naše zemlje i našeg okruženja, ali i šireg prostora Evrope.
 
Pomenuću samo naše učešće u saniranju posledica elementarnih nepogoda, kao i naš doprinos međunarodnim mirovnim misijama širom sveta u kojima učestvuju pripadnici Vojske Srbije. Tu je svakako i naš doprinos u upravljanju migrantskom krizom, ali i u borbi protiv pandemije virusa kovid-19, kao i suprostavljanju globalnim bezbednosnim izazovima čije posledice i sada trpimo, ali u njihovom rešavanju aktivno i učestvujemo.  Nažalost, naš region je i dalje prostor sa specifičnim bezbednosnim izazovima i Republika Srbija je svim svojim kapacitetima usredsređena na njihovo trajno rešavanje. Ovde pre svega mislim na pitanje Kosova i Metohije gde preduzimamo ogromne napore i na političkom i diplomatskom planu, jer smatramo da je to jedini put kojim je moguće izgraditi kompromis, a preko njega i dugotrajan mir, stabilnost i bolju perspektivu i za Srbe i za Albance – poručio je ministar Stefanović.

Foto: mod.gov.rs

„KFOR-a da upotrebi sav svoj autoritet da blagovremeno spreči nelegitimne i nasilne akcije Prištine“

On je dodao da ovakva opredeljenost Republike Srbije ne dobija adekvatan odgovor od privremenih vlasti u Prištini, čije ponašanje i odluke često predstavljaju istinsku pretnju po bezbednost ne samo u okviru naše južne pokrajine, već i u celom regionu.
 
- Najizloženiji takvom avanturističkom ponašanju su pre svega Srbi koji žive u našoj južnoj pokrajini i koji danas ne mogu da budu spokojni za svoju bezbednost i bezbednost svojih porodica i svoje imovine. Prištinske vlasti su jedini i isključivi faktor koji pod stalnom napetošću drži srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, preduzima akcije mimo svih međunarodnih odluka i dogovora, ugrožavajući na taj način i širu bezbednosnu sliku, na regionalnom nivou. Iskoristiću i ovu priliku da podržim misiju KFOR-a na Kosovu i Metohiji i da visoko ocenim našu zajedničku saradnju, kao i sve njene aktivnosti na terenu, ali da u isto vreme još jednom zatražim da upotrebi sav svoj autoritet da blagovremeno spreči bilo kakvu nepromišljenu, nelegitimnu i nasilnu akciju takozvanih snaga bezbednosti iz Prištine usmerenu ka Srbima na Kosovu i Metohiji – rekao je Stefanović.
 
Ministar je još jednom iskazao punu spremnost Srbije za dalju saradnju u okviru Partnerstva za mir, ističući da smatramo da je ta saradnja u našem najboljem interesu, ali i u interesu ukupne bezbednosti ovog dela Evrope.
 
-Što se tiče Republike Srbije, uveravam vas da će Srbija i dalje biti pouzdan partner u okviru ovog programa i da će u skladu sa svim prihvaćenim obavezama odgovoriti zajedničkim ciljevima za očuvanje kolektivne bezbednosti i borbe protiv svih izazova kojima smo zajedno izloženi – poručio je ministar Stefanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)
Live TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)

Ako postoji istorijski momenat kao prekretnica u istoriji jedne države, to je bio 5. oktobar. Slobodan Milošević se putem državne televizije obratio naciji. Nakon 5. oktobra okrenuta je nova stranica politike Srbije. 24 godine kasnije nameće se pitanje da li nam je trebao taj 5. oktobar! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokat Dragoljub Tomašević, Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i bivši načelnik odeljenja za krvne delikte Žarko Popović.

05.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija