• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.01.2022

09:45

Budite uvek ponosni na svoje ime i prezime! VUČIĆ SA DECOM SRPSKE NACIONALNOSTI IZ HRVATSKE

Tanjug

Politika

Budite uvek ponosni na svoje ime i prezime! VUČIĆ SA DECOM SRPSKE NACIONALNOSTI IZ HRVATSKE

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas pre podne decu srpske nacionalnosti iz Hrvatske, sa Banije i Korduna, kojima je poručio da uvek čuvaju i budu ponosni na svoje ime i prezime, da poštuju Hrvatsku, ali i da je u Srbiji uvek njihov dom

Deca iz Topuskog, Vrginmosta, Vojnića, Kostajnica, Dvora, Gline, sa Korduna i Banije, borave u poseti Beogradu povodom Božićnih praznika, a predsednik Vučić im je uručio poklone.

"Hvala vam što ste ovde. Srećan sam što ste mogli da vidite Hram Svetog Save i da uživate u najlepšem pravoslavnom hramu na svetu, za koji mi verujemo da je najlepši i inače", rekao je Vučić.


Navodeći da je sutra Božić, praznik koji slavi rođenje, život i ljubav, a Badnji dan, dan koji Srbi provode sa najdražima, u krugu porodica, u domu. Zato ste vi danas ovde - jer ste nam najbliži, vi ste nam porodica, jer vam je ova zgrada na Adnrićevom vencu kuća, i u Srbiji uvek imate svoj dom", poručio im je predsednik.

Kako im je rekao, oni znaju ko su i odakle su, da su njihova prezimena slavna, navodeći kao primer da ih tog kraja Hrvatske potiče i pravoslavni sveštenih Nikola Begović, koji nam je podario prvu zapisanu himnu, Himnu Svetom Savi.

"Budite uvek ponosni na svoje srpsko ime i prezime i korisni članovi društva kojem pripadate. Poštujte hrvatsku državu. Od srca vam želim sreću, zdravlje i blagostanje. Želim da uvek dolazite u svoju Srbiju, da se ovde osećate kao svoji na svome jer to i jeste, da volite Srbiju koliko poštujete Hrvatsku, da uvek gledate i volite Beograd onako kako mi volimo vas", rekao je Vučić.

Čestitao im je Božić tradicionalnim pozdravom:

"Mir Božji, Hristos se rodi. Živela Srbija".

 

Foto: Tanjug

Jedna od najmlađih gostiju u zgradi Predsedništva, Nevena, iz Karlovca, zahvalila je predsedniku na gostoprimstvu, dodajući da su svi koji su došli u Beograd iz područja Eparhije Gornjo-karlovačke, koja je stradala u zemljotresu u decembru 2020. godine.

"Nama, srpskoj deci iz Hrvatsko mnogo znači što smo posetili Beograd, ove svetinje. Hram nam se posebno svideo, drago nam je što nas i patrijarh ugostio", rekla je Nevena vidno uzbuđena, pa su joj drugovi pomogli aplauzom da prevaziđe tremu.

Ona je predsednika pozvala da poseti njihov kraj.

"Nadamo se da ćete posetiti našu eparhiju, jer ste mnogo doprineli i zahvalni smo vam na pomoći i podršci koju ste nam pružili. Nadamo se i očekujemo vas u Karlovcu", poručila je Nevena predsedniku.

Na to se nadovezao predsednik, koji je podsetio da je Srbija pružila pomoć području pogođenom zemljotersu, kao i obnovi eparhijske zgrade, što nije bio mali novac, te poručio da će se pomoć nastaviti.

"Ulagaćemo još više, da možete da budete svoji na svome. Trudićemo se da učinimo još vise za vas", rekao je Vučić, i dodao da će im, iako je video koliko poštuju tradicionalne običaje, možda biti zanimljivo da večeras u okviru Beograda na vodi vide posbean "lajt šou" kojim će na moderniji način biti obeležen Božić.

Inače, grupu koja je jutros došla u goste kod predsednika, čini više od 20 dece i mladih iz 13 sela i gradova sa Korduna i Banije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sonja

pre 2 godine

Divno. Prelep gest predsednika, srpska deca iz Hrvatske uvek su dobrodošla.

Nina

pre 2 godine

Verujem da ce deci ovaj radostan dan biti upamcen i jedan od najsrecnijih, neka su sva deca zdrava i srecna, da budu ponosna na svoje poreklo i prezime!

Sanja

pre 2 godine

Upravo tako. Deca sa Banije treba da budu ponosni na svoje ime i prezime. A radost njihova kada su dobili poklone i paketice je nesto najlepse sto je nas predsednik mogao da uradi za njih.

Ivana

pre 2 godine

Bravo za ovakav docek, poklone, paznju, prelepu poruku za decu! Ovo njima znaci previse, bravo predsednice sto mislite na svu decu, deca su nase najvece bogatstvo i nasa buducnost!!

Milica

pre 2 godine

I ova deca su nas ponos. Ponosni smo na njihove roditelje i vaspitače kako cuvaju i uce decu istoriji i njihovoj tradiciji.

Snezana

pre 2 godine

Ovo je Vasa otažbina , Vasi koreni su ovde. Uvek ste dobrodošli !

Maja

pre 2 godine

Srpska deca iz Hrvatske danas na Badnji dan u poseti kod predsednika Vucica a uz svecanu atmosferu podeljeni su im Bozicni pokloni. Srbija je i njihova zemlja i uvek su nam dobrodosli.

Sandra

pre 2 godine

Kada vidimo decije iskrene osmehe i njihovo zadovoljstvo kao kod ove dece, daje nam najveci podsticaj da se i dalje trudimo za njihovu buducnost.

Aleksandra

pre 2 godine

Srpska deca sa podrucja Hrvatske ce uvek naci podrsku i sve sto zatreba u Srbiji, svojoj maticnoj drzvi. Nka nam Bozic donese svima radosti i mira.

Alex

pre 2 godine

Ovo je stvarno prelep gest i vest… Srbija je uvek raširenih ruku ugostila mnogu decu!

Milaa

pre 2 godine

Vucicu su nasa deca najbitnija na svetu bez obzira da li zive u Hrvatskoj ili nekoj drugoj drzavi!

Milaa77

pre 2 godine

Naša divna deca. Prelepa slika i dobro došli nam.

Milaan

pre 2 godine

Deca su ukras sveta, radost ove dece se ne moze opisati recima, to se mora doziveti.

Marina

pre 2 godine

Deca koja su došla iz Hrvatske da provedu Badnji dan i Bozic u Srbiji pokazuju veliki sreću sto su danas ovde. Ovaj dan treba provesti u miru o sreći jer predstavlja najsrećniji dan Hristovo rođenje. Hristos se rodi.

Dule 123

pre 2 godine

Jedno veliko bravo za predsednikov lep gest za srpsku decu iz Hrvatske.

sledeća vest

TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame! (VIDEO)
Live TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame! (VIDEO)

Sinoć su otvorene Olimpijske igre u Parizu. Spektakl prilikom otvaranja izazvao je burne reakcije. Da li je ono bila promocija jednakosti kako tvrde organizatori, ili nešto drugo? Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su gosti emisije "Rat uživo", Dragoslav Rabrenović ispred Instituta ta nacionalnu strategiju i stručnjak za strategijski menadžment.

27.07.2024

22:05

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)
Live TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)

Amerika je rešila da nam za svog novog izaslanika pošalje čoveka koji ukupno ima tri slike na internetu. To je čovek koji je organizovao Majdan. Ne pište nam se dobro. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i stručnjak za bezbednost Ivan Miletić. Novinar i ratni reporter Igor Damjanović uključio se uživo u program i komenarisao je ovu temu.

27.07.2024

19:43

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

Mesečni horoskop za avgust! Retrogradni Merkur će nas dovesti do ludila - 4 znaka neka se spreme za kosmički cunami
HAOS

Mesečni horoskop za avgust! Retrogradni Merkur će nas dovesti do ludila - 4 znaka neka se spreme za kosmički cunami

Na nebu su retrogradni Saturn, Neptun, a uskoro će im se pridružiti i Merkur (5. avgust), tako da je pred nama konfuzan mesec u kojem lako možemo da se prevarimo u proceni. Mars je u Blizancima do 5. septembra, tako da ćemo biti svedoci brzih reakcija, ishitrenih poteza i učestalih rasprava. Retrogradni Merkur krenuće u Lavu i vratiće se u Devicu, tako da će imati negativno dejstvo na sve znakove, a naročito za Device, Ribe, Blizance i Strelčeve.

28.07.2024

06:40

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija