• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.03.2022

13:47

Stefanović: Niko više ne moze da optuži Srbiju da je pretnja za regionalnu bezbednost!

www.mod.gov.rs

Politika

Stefanović: Niko više ne moze da optuži Srbiju da je pretnja za regionalnu bezbednost!

Podeli vest

Niko više ne može da optuži Srbiju da je pretnja za regionalnu bezbednost, poručio je danas ministar odbrane Nebojša Stefanović, povodom tvrdnji američkog istraživača Ričarda Kremera u članku "Forin polisija" da Srbija ugrožava bezbednost regiona


"Nedostaje mu samo prikladan naslov - Srbiju ponovo treba bombardovati. To bi bio pravi i pošteni naslov za članak u Foreign Policy, koji su mediji pod kontrolom Dragana Ðilasa, preneli baš na dan kada je počela agresija NATO na Srbiju", naveo je Stefanović na Fejsbuku.

Ministar je poručio da neće da pređe preko "još jedne teške laži o Srbiji, makar ona bila uvijena u formu kvazistručnog članka u uticajnom časopisu".

"Srbija je predugo bila žrtva laži i manipulacija, koje su se bez odgovora taložile jedna na drugu, da bi na kraju pre tačno 23 godine dovele do tragedije u kojoj smo platili najvišu cenu. I baš na taj dan nam se ''čestitkom'' javlja istraživač Kremer", navodi Stefanović.


Ističe da niko više Srbiju ne može da optuži da je pretnja za regionalnu bezbednost i da, kaže, pomisli da ćemo to prećutati.

"Kome to Srbija preti u regionu? Odakle takva ideja i povod, osim iz zle volje američkog autora? Možda Srbija preti putem inicijative Otvoreni Balkan, pa je do sada već uspela da zastraši Albaniju i Severnu Makedoniju, a na redu su i ostali u regionu? To jeste pretnja, ali je pretnja siromaštvu i slabim ekonomijama, sporom razvoju i sporom kretanju ka Evropskoj uniji. To je najveća pretnja Aleksandra Vučića, ali ne regionu nego ljudima poput Ričarda Kremera, koji su opsednuti željom da se Balkan nikad ne promeni i da zauvek ostane mesto gde se narodi tuku među sobom", naveo je Stefanović.

Ministar kaže da je Kremer "pogodio da pod Srpskom naprednom strankom Aleksandra Vučića Vlada Srbije ubrzano gradi svoju vojsku".

"Ponosni smo na to, zato što možemo da uradimo za svoj narod ono što radi svaka jaka i odgovorna država. To znači da Srbija brine o sebi, svojim građanima i njihovoj bezbednosti. Zar je trebalo da budemo ponosni što su svi pre Aleksandra Vučića urnisali našu vojsku i naš odbrambeni sistem. Kaže da je vojno jačanje Srbije krajnje zabrinjavajuće, ali pitamo - za koga? Da možda nema nekih novih planova da neko ponovo udari na Srbiju, pa je sada to ''zabrinjavajuće'', jer Srbija više nije slaba i dezorijentisana, nego je lider ovog regiona", rekao je Stefanović.

Kremer, koga Stefanović naziva manipulatorom, kaže da se Srbija stavlja u sukob sa Briselom i Vašingtonom zato što se oslanja na gas i naftu iz Rusije.

Stefanović je upitao zašto to isto ne napiše za Nemačku i Italiju ili za bilo koju drugu evropsku državu.

"Cela Evropa se oslanja na gas iz Rusije, ali samo je Srbija zbog toga opasna i neprijateljska. Dokle treba da slušamo ovakve huškače, koji već decenijama vrte istu ploču i opet imaju neku publiku da sluša njihove prazne i zlobne komentare? I laži, naravno - da su Vučić i Srbija krivi što je dijalog sa Prištinom ''postao prazan''", naveo je Stefanović.

On poručuje da Kramer ima "velike probleme sa Srbijom, ali i ''genijalno rešenje'' - da neko drugi dođe na vlast", dodajući da "hrabro i iskreno rukovodstvo treba da prizna grehe iz prošlosti".

Stefanović je upitao koje grehe to treba da priznaju Srbija i njen predsednik, da li to što je "ubedljivo najsnažnija i najstabilnija ekonomija u regionu, najveći primalac investicija iz najbogatijih zemalja sveta, Ili možda to što se sa pandemijom korone izborila kao retko koja zemlja na svetu".



Ministar pita da li je greh i to što je sa Vučićem Srbija krenula ka članstvu u EU i na tom putu, kaže, odmakla najdalje od ostalih kandidata.

Ili je, navodi, greh to što Srbija pomaže svojim komšijama kad god su u nevolji, "nekada vakcinama, nekada hranom, uvek kada zakažu svi oni koji obećavaju".

Stefanović navodi da kao ocajničku želju vidi Kremerovu izjavu da bi voleo da na mestu srpskog predsednika vidi nekog drugog umesto Aleksandra Vučića.

"To mogu da razumem kao očajničku želju jednog američkog simpatizera (ili možda uposlenika) srpske opozicije. Ali moram i da se nasmejem i da i jednima i drugima poručim da se tome ne nadaju. Aleksandar Vučić jeste problem za ovakve ljude, zato što je njegova Srbija jaka, stabilna, bezbedna i napreduje kao nikad u svojoj istoriji", istakao je Stefanović.

Dodaje da je to politika koja dovodi do Kremerovog besa, njegovih prijatelja u Srbiji i svih onih koji misle da, kaže, pritiscima, pretnjama, lažima i uvredama mogu da zaustave i slome današnju Srbiju.

"Zaboravite na to, od toga neće biti ništa, u tome vam neće pomoći ni stotine ovakvih prljavih članaka. Zato što laž ne može da pobedi istinu i zato što mržnja nikad ne može da pobedi ljubav prema svojoj zemlji. I više to nećemo da vam prećutkujemo", naveo je Stefanović na Fejsbuku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija