• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Milica Crnogorac/Informer

18.04.2022

07:00

(VIDEO) OPASNO LUDILO! BRITANCI SPREMAJU ŠIPTARE ZA RAT SA SRBIJOM! Isporučili su im "ubice tenkova", a spremaju i  'džaveline'...  PRETNJA NAŠOJ ZEMLJI NIKAD VEĆA...

Reuters/Printskrin/Fotoilustracija

Politika

(VIDEO) OPASNO LUDILO! BRITANCI SPREMAJU ŠIPTARE ZA RAT SA SRBIJOM! Isporučili su im "ubice tenkova", a spremaju i 'džaveline'... PRETNJA NAŠOJ ZEMLJI NIKAD VEĆA...

Podeli vest

Velika Britanija isporučila je krajem prošle nedelje lažnoj državi Kosovo 50 lakih protivoklopnih lansera NLAW. To je, kako saznajemo, učinjeno po ličnom nalogu premijera Borisa Džonsona, a na osnovu usmenog dogovora koji je krajem februara postigao sa Aljbinom Kurtijem!?!

Ovo moderno protivklopno oružje Britanija i NATO pakt u velikim količinama isporučuju Ukrajini, a podaci kažu da je posle početka rata sa Rusijom u Kijev poslato oko 2.000 NLAW-a!

Kako saznajemo, plan je da do kraja aprila iz Velike Britanije lažnoj državi Kosovo bude poslato i 20 'džavelina', najmoćnijih američkih antitenkovskih sistema. Takođe, deo ovog aranžmana jeste i dogovor da NATO instruktori obuče Šiptare za korišćenje novog naoružanja.

Sasvim logično postavlja se pitanje šta to rade Britanija i NATO pakt i za šta spremaju svoje albanske poslušnike?! Da li to, može biti, u Londonu planiraju neki novi rat na našim prostorima?!

Provokacije

Zabrinjavajuća vest o naoružavanju Šiptara od strane Velike Britanije stigla je neposredno nakon lažnih optužbi Aljbina Kurtija i drugih funkcionera iz Prištine da je Srbija kineski PVO sistem FK-3 kupila da bi napala 'Kosovo'!?! Takođe, protekle nedelje Priština je objavila da je formirala nove interventne jedinice čiji je primarni zadatak 'kontrola severa Kosova!?!

Prema dostupnim podacima, Priština je od januara 2021. godine u procesu velike nabavke oružja za 'vojsku' koja zvanično još ne postoji. Ovogodišnji budžet za Kosovske bezbednosne (KBS) snage je oko 100 miliona evra.

Samo da rat ne stigne na Balkan

Ne znam da li će se ponoviti ono što se desilo u martu 2004. godine. Nadam se i molim se da se ratna situacija koju vidimo u Evropi sada neće proširiti na Balkan, poručuje norveški istoričar Knut Flovik Toresen.

I dok iz Ambasade Velike Britanije u Srbiji juče nije bilo reakcija na naša saznanja koja smo još u subotu uveče prvi objavili na portalu informer. rs, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kaže da je slanje oružja Albancima na Kosmet 'nesumnjivo neprijateljski čin'.

Foto: YoutubePrintscreen/Gung Ho Vids

- Oni daju oružje za uništenje u ruke teroristima?! Šiptari nemaju vojsku, a po Rezoluciji 1244 jedina oružana snaga na Kosovu i Metohiji jeste Kfor. A Britanci naoružavaju teroriste, daju im oklopna vozila, protivoklopne sisteme, dronove, organizuju obuke... - rekao je ministar Vulin, i dodao da se sve ovo radi kako bi Zapad zajedno sa Aljbinom Kurtijem 'učinio veliko zlo Srbiji i Srbima'.

- Slušali smo Kurtija kada je govorio da takozvano Kosovo treba da postane deo NATO pakta. A procedure da uđete u NATO gore su i teže nego da uđete u EU. Dakle, nema nikakve šanse da oni to ispune i zadovolje, ni kratkoročno, ni srednjoročno, ni dugoročno. Oni nemaju nikakav kapacitet da naprave respektabilnu vojsku, nemaju novac za to, nemaju ljude... I šta će onda bilo kome to i takvo 'Kosovo' u NATO paktu?! Pa, jedini razlog jeste provokacija Srbije i izazivanje naše neodmerene reakcije, koja bi onda bila iskorišćena za neku novu agresiju - upozorava Vulin.

Šalje poruke

I premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je veoma ozbiljno zabrinuta zbog naoružavanja Prištine.

- Zabrinuta sam kada znam koliku je Kurti imao podršku da ne dozvoli Srbima osnovno pravo glasa, prvo na referendumu, pa onda i na izborima... Kurti šalje ozbiljne, preteće poruke. Ovakve stvari destabilizuju čitav region Zapadnog Balkana - naglašava Brnabićeva.

Ovo su Šiptari kupili od Engleza

Protivoklopne projektile NLAW, koje je Britanija isporučila teroristima na Kosovu, stručnjaci nazivaju 'ubice tenkova'.
* Ovo lako protivtenkovsko oružje proizvodi švedska kompanija 'SAAB Bofors dajnamik' i ono ima opciju delovanja bez povratnog mlaza, jer se motor rakete aktivira posle izlaska iz cevi. Kako navodi SAAB, protivoklopni raketni sistem NLAW preokreće situaciju u korist onog ko upotrebljava ovaj sistem, i potpuno anulira prednost tenkova na ratištu.
* Prenosivi sistem može da postavi jedan vojnik za samo pet sekundi. Sa borbenim dometom od 20 do 800 metara NLAW je najbolje protivtenkovsko oružje za pešadiju. Omogućava ispaljivanje projektila sa skoro bilo kog mesta. Sistem je težak 12,5 kilograma, sa težinom rakete od 6,5 kg, dok je masa bojeve glave 1,8 kg.

* Cena NLAW je oko 50.000 dolara, Priština ga dobila za oko 40.000 dolara
* Američki protivtenkovski raketni sistem FGM-148 'džavelin', koji će uskoro biti isporučen Prištini, takođe je veoma efikasan: omogućava strelcu da presretne metu, ispali raketu u njenom pravcu i da se odmah skloni na bezbedno.
Ovaj sistem u upotrebi je od 1996. godine, korišćen je u Avganistanu i Iraku, a ukrajinska vojska ima ga od 2018. godine. Prvi put ga je upotrebila u novembru 2021. tokom borbenih dejstava u Donbasu.
* Cena Džavlina je  178.000 dolara

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan63

pre 2 godine

Boris Džonson ovim flagrantno krši međunarodno pravo i sve potpisane sporazume. Još jedan ciničan i licemeran primer politike koja, inače, Srbiju pritiska da uvede Rusiji sankcije zbog, jel'te, upada u Ukrajinu i kršenja međunarodnog prava. A što se sad ne zatraži sednica Generalne skupštine UN povodom britanskog naoružavanja kosovskih paravojnih snaga? Naravno, ništa od toga jer ono što je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno volu. Pa pošto nas smatraju volovima, red bi bio da nešto promenimo u spoljnoj politici i vojnoj strategiji da nam se ne bi desilo ono što je zadesilo Rusiju - da nam u suštinski našem dvorištu prave odskočnu dasku za napad na Srbiju u bliskoj budućnosti.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija