• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

10.06.2022

12:03

Ovo je rezultat dugotrajnog rada! Brnabić i Šib potpisali sporazum o saradnji

Tanjug

Politika

Ovo je rezultat dugotrajnog rada! Brnabić i Šib potpisali sporazum o saradnji

Podeli vest

Sporazum o saradnji između vlada Srbije i Nemačke u oblasti kulture, obrazovanja i nauke potpisan je danas u Beogradu

Sporazum su potpisali premijerka Srbije Ana Brnabić i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib koji su istakli da se na ovaj način saradnja između dve zemlje podiže na viši nivo, ali i izrazili zadovoljstvo što je sporazum potpisan na dan kada će našu zemlju posetiti nemački kancelar Olaf Šolc.

- Ovo je rezultat dugotrajnog rada na usaglašavanju svega onoga što ovaj sveobuhvatni sporazum sadrži. Na ovome smo radili više od deset godina - rekla je Brnabić.

Navela je da će sporazum najviše koristiti obrazovnim institucijama, naučnim institutima, kulturnim ustanovama, filmskoj produkciji, ali i mladima, jer se, dodala je, tiče i saradnje u oblasti omladinskog preduzetništva i sporta.

Brnabić je rekla da je Nemačka naš najvažniji trgovinski partner i najveći bilateralni donator.

- Nemačke kompanije trenutno u Srbiji zapošljavaju više od 76.000 ljudi. Prošle godine sa Nemačkom smo dostigli rekordnu robnu razmenu koja je prešla 6,5 milijardi evra, a ako pogledamo sveukunu našu razmenu, i roba i usluga, ona je dostigla u 2021. godini skoro osam milijardi evra -istakla je Brnabić.

Izrazila je zadovoljstvo što se potpisivanjem sporazuma u oblasti kulture, obrazovanja i nauke dodatno produbljuje saradnja Srbije sa Nemačkom i stvaraju osnove za još uspešnije partnerstvo u narednim godinama.

- Zahvaljujem čitavom timu u ambasadi i vladi Nemačke koji su zajedno sa nama radili na ovome, ispratili svaki korak i bili dovoljno uporni kako bi došli danas do ovoga. Sada nam ostaje lepši deo posla, a to je implementacija koja će biti pre svega na dobrobit mladim ljudima, studentima, učenicima, naučnim i kulturnim institucijama - rekla je Brnabić.

Ambasador Šib zahvalio je Vladi Srbije i premijerki na doprinosu za ovaj sporazum i istakao da se na ovaj način saradnja u oblasti kulture, obrazovanja i nauke između dve zemlje podiže na viši nivo.

- Nećemo samo da se povezujemo još više i dublje ekonomski, tehnološki...nego i društveno-kulturno - rekao je Šib.

Naveo je da saradnja u sportu treba da olakša olimpijskim komitetima razmenu trenera, ali i da sporazum pruža osnovu za saradnju muzeja, razmene omladine...

Ambasador Šib je, između ostalog, podsetio da će 26. juna u Novom Sadu biti održan "Betoven maraton", kada će filharmoničari iz Dortmunda i članovi Beogradske filharmonije izvoditi sve Betovenove simfonije, te dodao da će to produbiti međusobno poznavanje kulture.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Alex

pre 1 godinu

Još jedan u nizu pogubnih ugovora za Srbiju. Šta Nemci imaju da traže u našem obrazivanju? Ovi sve više podsećaju na režim Mila Đukanovića koji je pokušao da napravi Montenegrine od Crnogoraca. Na sreću, Milu nije uspelo da napravi evropski hibrid od svog naroda, a ni ovima tek neće

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija