• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. C.

13.10.2022

09:25

IMAĆEMO KLACKALICU, NEKADA ĆE TO DA BUDU SANKCIJE, NEKADA KOSOVO, A NAŠE JE DA RADIMO ZA GRAĐANE SRBIJE! Vučić o izveštaju Evropske komisije za 2022. godinu!

Tanjug

Politika

IMAĆEMO KLACKALICU, NEKADA ĆE TO DA BUDU SANKCIJE, NEKADA KOSOVO, A NAŠE JE DA RADIMO ZA GRAĐANE SRBIJE! Vučić o izveštaju Evropske komisije za 2022. godinu!

Podeli vest

Šef delegacije EU Emanuel Žiofre sinoć šefu naše države predao godišnji izveštaj Evropske komisije. Jedino 'nazadovanje' u izveštaju jeste u spoljnoj politici, odnosno neuvođenju kaznenih mera Ruskoj Federaciji

Jedino "nazadovanje" Srbije na njenom evropskom putu, prema izveštaju Evropske komisije, jeste naš odnos prema sankcijama Rusiji!

Ovo je sinoć, nakon sastanka sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom, rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz poruku da će Srbija sa "velikom ozbiljnošću razmotriti stavove Evropske unije".

Razmotrićemo

To je sve tačno. A napredak bi valjda bio da osuđujemo Ruse svaki dan. Ali sve ćemo razmotriti

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Usklađivanje

Emanuel Žiofre je godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2022. godinu predao Aleksandru Vučiću sinoć u Beogradu. Na zajedničkoj konferenciji za medije Žiofre je rekao da su izborni uslovi u Srbiji ove godine bili poboljšani, da su izbori generalno bili mirni, kao i da je parlamentarna sloboda bila poštovana. Određen napredak, rekao je, postignut je u borbi protiv korupcije, a u borbi protiv organizovanog kriminala je, prema oceni EU, postignut "ograničen napredak".

Takozvano "nazadovanje" jedino je primećeno kada je reč o spoljnim odnosima.

- Srbija se nije uskladila s restriktivnim merama protiv Rusije i preporukama Evropske unije o ovom pitanju. Srbija se pridružila EU u izvesnom broju rezolucija, i UN i evropskim. To je i pitanje naše zajedničke budućnosti. Mi kao EU računamo mnogo na Srbiju. Važno je zato da se Beograd uskladi i da nam se pridruži - naglasio je Žiofre.

 

 

Predsednik Srbije napomenuo je da je saglasan sa onim što je Žiofre govorio, objašnjavajući koliko je snažna saradnja naše zemlje sa Evropskom unijom.

- Mi smo u 2021. imali rast od 23,3 odsto u trgovinskoj razmeni, a ove godine u prvih osam meseci imamo dodatnih 28,3 odsto rasta trgovinske razmene sa EU. To dovoljno govori o saradnji sa EU. Izvoz Srbije u EU je čak 50 odsto veći u odnosu na druge entitete i zemlje Zapadnog Balkana - rekao je Vučić i dodao da izvoz i trgovina nemaju nikakve veze sa Rusijom.

Važno je

Srbija se nije uskladila s restriktivnim merama protiv Rusije. Važno je da se uskladi i da nam se pridruži

Emanuel Žiofre

- Šta da radimo kad oni svaki dan izlaze sa novim deklaracijama i rezolucijama protiv Ruske Federacije?! Mi ni za jednu nismo glasali. I jedino nazadovanje je upravo to, naš odnos prema sankcijama Rusiji. To je sve tačno, tako smo glasali, to je politička odluka Republike Srbije i plaćamo konsekvence za to. A napredak bi valjda bio da osuđujemo Ruse svaki dan. Ali razumemo mi njih, i rekao sam Žiofreu da ćemo sa velikom ozbiljnošću uzeti u obzir njihove stavove - istakao je Vučić. On je naglasio da će Srbija i dalje nastojati da napreduje na evropskom putu.

Foto: Tanjug

- Razumeli smo ovu poruku, jer znam koliko se svako od nas, pa i Žiofre, muči kad ode u Brisel, jer se tamo očekuje od Srbije da odmah usvoji drugačiji stav prema Rusiji. EU želi da otvori klaster 3, mislim da nam to otvara mnogo prostora da sa svim ljudima iz Brisela nastavljamo da radimo na reformama... Za mene je veoma važna i analiza da Srbija gradi dobrosusedske odnose sa svima, iako je primećeno da su odnosi sa Hrvatskom zategnuti. Ne mislim ni da su posebno zategnuti, ali svakako ne našom krivicom. U odnosima sa Crnom Gorom se takođe primećuje naš napredak - napomenuo je srpski lider.

Klackalica

Vučić je istakao da Srbija nije izazivala nijednu krizu, ali da se plaši da za Srbiju o pitanju dijaloga Beograda i Prištine i kosovskog problema "neće biti dobrih vesti u budućnosti".

- Što se tiče Kosova, mi smo sami sebi zapržili čorbu kada smo doneli odluku da se pregovori premeste u EU i sad možemo samo Svetom Petru da se žalimo zbog toga. Oni ili posmatraju Kosovo kao nezavisnu državu ili bi da nas navode da je Kosovo nezavisna država. Samo se nasmejem na to. Mi ćemo sada imati klackalicu. Nekad će da budu sankcije, nekad Kosovo, a naše je da radimo za naše građane, da budemo snažni i opredeljeni za reforme, i da uzmemo u obzir sve što je govorio Žiofre i sve što nam poručuju iz EU - zaključio je Vučić.

Varhelji: Srbija je potrebna EU!

Komesar za proširenje Oliver Varhelji predstavio je juče u Briselu godišnji izveštaj o napretku zemalja Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi i evropskim integracijama. On je tom prilikom rekao da je Srbija potrebna EU kao iskren politički partner, kao i da treba da se uskladi sa njenom spoljnom politikom.

- Usklađivanje sa sankcijama protiv Rusije uticaće na tempo procesa pregovora o članstvu između Srbije i EU. Imamo još jedan klaster koji bi mogao da se otvori, ali nema uslova da se radi sa tim u Savetu EU jer države članice su veoma privržene pitanju usklađivanja sa spoljnom politikom, posebno kada su Evropi potrebni njeni saveznici da pomognu. Srbija treba da nam pomogne - poručio je Varhelji.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera Vol

pre 1 godinu

Hrvati kipte od besa jer je Vučić najlepši predsednik.

Predragm

pre 1 godinu

Vucicu je otac i brat za Rusiju a cerka ide u Rusku skolu. Ko je pametan shvatice da je Srbija Vucic i njegovi interesu su interesi Srbije.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija