• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.10.2022

12:44

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić: Srbija će učiniti sve za mir, ali neće naštetiti svojim interesima

Tanjug/Rade Prelić

Politika

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić: Srbija će učiniti sve za mir, ali neće naštetiti svojim interesima

Podeli vest

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić osvrnuo se na svoj povratak u resor spoljnih poslova i niz najaktuelnijih spoljnopolitičkih tema, podvukavši da će sa velikom dozom odgovornosti i posvećenosti pristupiti vršenju svoje ministarske dužnosti, te da je linija koja razdvaja spoljnu od unutrašnje politike sve tanja

Kada je reč o dijalogu sa Prištinom, PPV i MSP Dačić je kao glavni uzrok izazova ocenio  jednostrane poteze Prištine, za koje bi se moglo reći da su postali praksa.

- Ne predviđaju se bilo kakve posledice za takvo ponašanje Prištine i time se otvaraju vrata za jednostrane korake koje Priština preduzima na raznim poljima,“ rekao je ministar, podsetivši na čitav niz jednostranih poteza Prištine – proglašenje nezavisnosti, formiranje vojske, iako na to nema pravo po Rezoluciji 1244, neprimenjivanje Briselskog sporazuma – sve su to jednostrani potezi koji nailaze na osude, ali ne i na bilo kakve konkretne posledice. Jasno se vidi da je Priština ta koja opstruira čitav ovaj proces i koja predstavlja opasnost po regionalni mir i stabilnost - izjavio je Dačić gostujući danas u jutarnjem Dnevniku RTS.

Povodom najava da će 3. novembra biti pokrenuta procedura za ulazak takozvanog „Kosova“ u Savet Evrope, ministar je upozorio da se Srbija bori da do toga ne dođe, da je borba teška, a ishod neizvestan, budući da nam brojevi ne idu u prilog, jer je u Evropi najveća koncentracija zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost takozvanog „Kosova“. 

Izjavio je da je cilj Srbije da se pitanje članstva tzv. „Kosova“ u Savetu Evrope ne pokreće, a kao argumente naveo da bi bio presedan da se odluka o prijemu nove članice u Savet Evrope donosi preglasavanjem umesto konsenzusom, te podsetio na činjenicu da se u Savet Evrope primaju države, a da tzv. „Kosovo“ to nije, kao što nije ni članica UN.

- Borićemo se do kraja, borićemo se da pokažemo koliko je to licemerno, jer princip teritorijalnog integriteta i suvereniteta nije na berzi - rekao je novi ministar spoljnih poslova Dačić o mogućem glasanju u Savetu Evrope.

- Nama brojke ne idu u prilog kada je reč o Evropi, ali kada je reč o celome svetu, brojke su izuzetno pozitivne za nas, jer je to upravo rezultat našeg rada na povlačenju priznanja, oko kojeg su veliku galamu digle razne zapadne zemlje, plašeći se upravo ovakvog scenarija, da nešto ne može da prođe - ocenio je ministar, dodavši da je u ovom trenutku broj zemalja koje priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost takozvanog „Kosova“ manji od 90.

Ministar Dačić je najavio nastavak akcije na povlačenju priznanja.

- Mogu da garantujem da od 193 članice Ujedinjenih nacija, 83 glasa je najviše na šta Kosovo može da računa - izjavio je, objasnivši da je za većinu potrebno 97 glasova, a da se u mnogim telima odluke izglasavaju i dvotrećinskom većinom.

- Srbija će učiniti sve za kompromis, ali je pitanje da li postoji dovoljno osnova za bilo kakav dogovor - rekao je PPV i MSP Dačić, osvrćući s na najnoviju seriju diplomatskih inicijativa.

- U francusko-nemačkom predlogu, o kome se govorilo puno ovih nedelja, početne osnove su pogrešne i teško da iz toga može proisteći bilo kakav kompromis, zato što se tu uopšte ne postavlja pitanje političkog rešenja. Ovde se ne traga za političkim rešenjem, ono je gotovo, ovde se samo traži način da Srbija to da proguta - istakao je Dačić.

Na pitanje koliko će, s obzirom na pritiske, biti teško naći balans i očuvati nacionalne interese u spoljnoj politici, PPV i MSP Dačić izjavio je da politička stabilnost, građena u proteklom periodu u saradnji koalicionih partnera, rezultira samostalnom i suverenom politikom koja, pre svega, vodi računa o interesima Srbije. Interesi Srbije su ključni deo odgovora i na pitanje o uvođenju sankcija Moskvi.

- Odgovor na to pitanje, nije pitanje Rusije niti pitanje Ukrajine - to je pitanje Srbije. Šta Srbija time dobija? Da li Srbija time dobija bolje uslove za rešavanje pitanja našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta? Koji je paket za Srbiju?“, rekao je ministar i dodao: „Srbija je najveća zemlja na Balkanu, najveći narod na Balkanu, nemoguće je da neko ne želi paket i dogovor sa Srbijom.

PPV i MSP Dačić istakao je da Srbija ne pristaje na različita tumačenja međunarodnog prava: „Kakva je to ponuda za Srbiju, evo vi uvedite sankcije Rusiji, a mi ćemo da primimo Kosovo u Savet Evrope? Ta poruka nije adekvatna. Mi imamo pruženu ruku za dijalog,“ izjavio je šef srpske diplomatije.

- Srbija će učiniti sve za mir, ali neće naštetiti svojim državnim i nacionalnim interesima,“ dodao je Dačić i podvukao da u razgovorima sa stranim delegacijama insistira na stavu da nije reč o tome šta se Srbiji nudi u ekonomskoj sferi, već u političkoj, odnosno kakav se doprinos nudi političkom razrešavanju otvorenih pitanja u regionu. „Šta nam nudite? Ne koliko ćete para da nam date, nego šta je politički paket u skladu sa problemima koje Srbija ima, koje region ima - pojasnio je ministar i zaključio: „Zahvalni smo svim partnerima, kako na istoku, tako i na zapadu i uvek smo spremni da prihvatimo pruženu ruku, zato što je naša ruka pružena“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija