• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

05.11.2022

22:23

SRBI NA KiM NEMAJU DRUGOG IZBORA! Drecun: Izlaskom iz institucija žele da nateraju Kurtija da poštuje Briselski sporazum, žele da spreče etničko čišćenje!

Tanjug

Politika

SRBI NA KiM NEMAJU DRUGOG IZBORA! Drecun: Izlaskom iz institucija žele da nateraju Kurtija da poštuje Briselski sporazum, žele da spreče etničko čišćenje!

Podeli vest

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ocenio je da je odluka Srba da napuste privremene prištinske institucije miroljubivo političko sredstvo čiji je cilj da se natera Priština da poštuje Briselski sporazum i spreči Aljbin Kurti u njegovoj strateškoj nameri da izvrši etničko čišćenje na KiM.

- Ovo što su Srbi uradili nisu pretnje, nije vojno rešenje, nije nasilje, nije ekstremizam. Oni koriste politicka sredstva da se bore za svoja pava za opstanak na KiM i da na to teritoriji ne budu građani drugog reda - rekao je Drecun za Tanjug.

Naveo je da postoje različita tumačenja ovakve odluke Srba - da može da dođe do rata, do sukoba, ili da Kurti kaže da Rusija preko Beograda zloupotrebljava Srpsku listu.

Cilj ovog postupka je da se, upravo izbegnu sukobi, objasnio je Drecun, ali i i upozorio da Priština sada može da ga iskoristi kako bi izazovala incidente i nerede i destabilizovala situaciju.

Prema njegovim rečima, Srbi očigledno više nisu mogli da budu prisutni u privremenim prištinskim institucijama zato što nisu ni na koji način mogli da se izbore za svoja prava i poboljšaju svoj položaj.

Drecun je podsetio da su Srbi na KiM, posebno oni na sevru pokrajine, godinama žrtve institucionalnog, psihičkog i fizičkog pritiska i torture, koje vrše privremene prištinske institucije, a da su u tzv. vladu saveta institucije ušli na osnovu Briselskog sporazuma koga, kazao je Drecun, Kurti ne priznaje.

- Ti Srbi su izašli na izbore koje je raspisala Priština i na lokalnom nivou, i na nivou pokrajine ušli su u pravosuđe, policiju, skupštinu i tzv vladu saveta institucije, na osnovu Briselskog sporazuma. Ako Kurti tvrdi da Briselski sporazum ne postoji i ne poštuje ga, onda je nestao osnov za učešće Srba u tim institucijama - poručio je Drecun.

Foto: A.G.

Cela Severna Mitrovicama je okićena trobojkama



Drecun je istako da Kurti ne samo da krši Briselski sporazum, bez ikakve opomene, ukora ili kazne od strane EU, već za to na neki način dobija podršku i ohrabrenje.

Podsetio je da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećala Prištini viznu liberalizaciju, uprkos svim slučajevima maltretirana srpskog naroda i problemima sa tablicama.

Drecun je upozorio da se Lajen zalaže da se u agendu procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine ubaci francusko-nemački predlog i da se Kosovu omogući ulazak prvo u Ujedinjene nacije, a potom će se, istako je, tražiti i da se prizna nezavisnost te teritorije.

- Što se Srbije tiče, nema nikakvog manevarskog prostora da se razgovara o priznavanju lažne države Kosova, kao ni o njenom članstvu u UN. Možemo samo da razgovaramo da se taj problem rešava u okviru Međunarodnog prava i Rezolucije 1244 uz puno poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije - rekao je Drecun.

Drecun je istakao da je veoma interesantna sada reakcija Zapada na odluku Srba da napuste prištinske institucije, jer "kako će Zapad sada da pravda tu lažniu tvorevinu koja sebe naziva državom i moći da kaže da je multietnička, ako drugi po brojnosti narod na KiM, iako su Albanci zapravo nacionalna manjina jer žive na teritoriji Srbije, nema brojnost u kosovskim institucijama''''.

Smatra da Srbi sa ovakvim političkim ponašanjem bez izazivanja incidenata ne mogu da budu na političkom gubitku i da su poslali jasnu poruku i postavili pravili igre - da se formira Zajednica srpskih opština, da se postuje Briselski sporazum i da se povuče jednostrana odluka o registarskim tablicama.

Na pitanje kakva se reakcija može očekivati od Prištine, Drecun kaže da nije siguran da će Kurti biti spreman da ide putem racionalnog političkog ponašanja, a da sve zavisi od toga kako će Zapad regovati i kako će odigrati svoju ulogu da smiri situaciju.

- Svi će morati ozbiljno da uzmu u razmatranje situaciju na KiM. Može se na KiM ući u jednu tešku političku krizu, iz koje će izlaz moći da se traži na nekim novim izborima - zaključio je Drecun.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dr

pre 1 godinu

Srbija nastavlja svoj put ka EU, istovremeno zalažući se za pregovore, mir i stabilnost po pitanju KiM.

Dragan

pre 1 godinu

Zbog svog naroda koji živi na KiM Srbija želi nastavak konstruktivnog dijaloga Beograda i Prištine.

Dragan

pre 1 godinu

Kriza na KiM će proći kada Priština ispoštuje dogovorene obaveze prema Beogradu.

Zoka

pre 1 godinu

Ono što je sigurno, dijalog je jedini pravi put ka rešenju svih otvorenih pitanja i odnosa Srbije sa Prištinom.

Zoki

pre 1 godinu

Srbija nastavlja da ulaže u svaki pedalj svoje zemlje istovremeno boreći se za mir i stabilnost, koji su preduslov svakog napretka.

Vesna

pre 1 godinu

Kurtijevo ponašanje je za svaku osudu, ali iza njega stoji Amerika, Zapad, novi predlog Francusko - Nemačkog sporazuma koji bi zamenio Briselski. Propast za Srbe i zato je neminovno da do toga ne dođe i da se sačuva mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji.

Tara

pre 1 godinu

Drzava ce uvek biti uz nas narod i podrzati njihovu odluku.

Una

pre 1 godinu

Srbi na KiM se mirno i dostojanstveno bore protiv Kurtija.

Sara

pre 1 godinu

Danas je srpski narod pokazao koliko je ujedinjen i kako se bori protiv podmuklog Kurtija.

Hana

pre 1 godinu

Svako postovanje i podrska za nas narod na KiM kojima je sada najteze.

Slavica

pre 1 godinu

Sa ovakvim rodoljubima koje imamo na KiM zivece nas narod. Zivela Srbija i KiM!

Danica

pre 1 godinu

Srbi na KiM ne mogu više da trpe Kurtijevo nasilje, moraju se suprotstaviti tom teroru a izlazak iz institucija je pravi način za to.

Dunja

pre 1 godinu

Srbi na Kosovu i Metohiji su praktično u bezizlaznoj situaciji, napuštanje institucija lažne države, napuštanje institucija jedino je što mogu da učine kako bi zaustavili napade i provokacije Albanaca.

Ivanka

pre 1 godinu

Izlazak iz institucija jedino je način borbe Srba na KiM za opstanak i ostanak na ognjištima.

samouprolazu

pre 1 godinu

Očigledno je da Kurti želi rat, ali uzdam se u politiku predsednika Srbije koji se bori za mirno rešenje krize na KiM.

Aska

pre 1 godinu

Stalne provokacije Albanaca, nasilje nad Srbima, pokušaji izazivanja sukoba, to je postala svakodnevnica na KiM, a jedina mogućnost Srba da se tome suprotstave jeste izlazak iz institucija lažne države.

aca

pre 1 godinu

Evropske institucije u Briselu ako nešto hitno ne preduzmu, smatraću ih saučesnicima u pritiskanju Srba od strane valsti u Prištini da napuste KiM.

samouprolazu

pre 1 godinu

Srbi na KiM ne mogu pristati da su građani drugog reda.

Nika

pre 1 godinu

Napuštanjem institucija lažne države, Srbi sa Kosova i Metohije skretnice pažnju na ozbiljnost situacije i ubrzati smirivanje tenzija.

samouprolazu

pre 1 godinu

Još nije kasno za sporazum i nadam se normalnom rešenju prihvatljivom za sve koji žive na KiM.

Nevenka

pre 1 godinu

Kurtijeva samovolja je dovela do izlaska Srba iz institucija na KiM

Nikolija

pre 1 godinu

Srpski narod se umorio od Kurtijeve tiranije

Ena

pre 1 godinu

Nas narod samo zeli da ima mirnu svakodnevnicu na KiM

samouprolazu

pre 1 godinu

Kosovo silom mogu da ga nam otmu, ali Srbija neće nikom pokloniti što je samo njeni i nikog više. Vratićemo ga kad tad ukoliko ga otmu!

samouprolazu

pre 1 godinu

Nadam se da će Evropa i SAD podržati konačno politiku Beograda , a ne Prištine...dok još nije kasno za sve...

Djoka

pre 1 godinu

Ne smemo da dozvolimo da dodje do nove "Oluje" ili pogroma.

Djoka

pre 1 godinu

Srbi nikome ne prete i nikome nista nisu uradili, a Kurti cini sve uprkos sporazumu.

Milja R

pre 1 godinu

Djoka: Kurti i svi ostali moraju da znaju da se Srbija neće nikada odreći ni pedlja svoje teritorije.

Djoka

pre 1 godinu

Srbija pokusava da odrzi mir i stabilnost jer je to ono sto nam u regionu treba.

Djoka

pre 1 godinu

Ma ko je bre Kurti da kaze kako Briselski sporazum ne postoji? EU da li vi vidite sta se dogadja?

sasa

pre 1 godinu

Srbija nece dozvoliti novi pogrom,niti proterivanje Srba sa KiM

Pavlovic

pre 1 godinu

Očuvanje nacionalnih interesa nam je na prvom mestu

stefan

pre 1 godinu

Vučić se brine o Srbiji i narodu na KiM.To niko ne moze da ospori

Patak

pre 1 godinu

Vučić će na pravi način braniti i odbraniti nacionalne intrese Srbije na KiM.

Pavlovic

pre 1 godinu

Ma koliko da bilo tesko,boricemo se za srpski narod na KiM.Nema predaje

Dragan

pre 1 godinu

Nisam baš u toku, a jel sada pada Kurtijeva Vlada? Ako pada onda neka i padne.

Lena

pre 1 godinu

Vučić najavio „razgrađivanje briselskog poretka“ što je svakako loše za mir i stabilnost regiona, ali to je sve zbog ponašanja Prištinskih Albanaca.

Gagi

pre 1 godinu

„Razgrađivanjem briselskog poretka“ otvara se Pandorina kutija.

Mina

pre 1 godinu

Radikalan potez poput rušenja briselskog poretka na Kosovu bi otvorio Pandorinu kutiju.

Gaga

pre 1 godinu

Vučić je najavio da bi do kraja septembra mogao da bude „razgrađen briselski poredak“ što svakako nije dobro ali smo na to prinuđeni od strane Prištine.

Gaga

pre 1 godinu

Doći će do potpune razgradnje briselskog poretka ustanovljenog Briselskim sporazumom, pošto niko neće ni Zajednicu srpskih opština da formira“.

Boris

pre 1 godinu

Ocigledno je da Kurti ne postuje Briselski sporazum. To je Izjavio pred novinarima I ne vidim da ce on svoje misljenje da ikako da promeni.

Drina

pre 1 godinu

Potez Srba na Kosovu da izađu iz svih institucija Kosova je iznuđen, jer drugi izbor nisu imali.

Glasinac

pre 1 godinu

Suludim idejama Kurtija se mora što pre stati u kraj, ukolo je Evropi stalo do mira na ovim prostorima.

Veljko M

pre 1 godinu

Očigledno da Kurti sprovodi nasilja na KiM i pod hitno mu se mora stati na kraj.

Maja

pre 1 godinu

Ono što EU mora da shvati i da zna jeste da mora da kazni Prištinu za svo ugrožavanje bezbednosti svih Srba na KiM i nepoštovanje međunarodnog prava.

Jana

pre 1 godinu

Kurti se osilio previše i to je ono čemu mora da se stane na put. Ako želimo da se situacija na KiM reši mirnim putem, onda i Priština treba da se ponaša odgovorno i profesionalno.

Mirko

pre 1 godinu

Neće se Srbi predati niti otići sa svojih ognjišta, ali ono što je istina jeste da očekuju da se međunarodno pravo poštuje i rezolucija 1244, jer bez toga nema napretka u poboljšanju situacije na KiM.

Katarina

pre 1 godinu

Kurti želi etnički čisto KiM, ali ta želja mu se neće ispuniti. Nerealna očekivanja od strane Kurtija.

Mirko

pre 1 godinu

Srbi ne prete, Srbi ne ucenjuju, samo žele mirnim putem da se iznađe rešenje i poruku sporazumi koji su potpisani.

Boško

pre 1 godinu

Mislim da je ovaj potez naših Srba apsolutno ispravan i očekujem da sada vidim reakciju međunarodne zajednice. Ne znam da li i dalje mogu da se prave gluvi i da tolerišu ovakvo ponašanje albanaca koji uporno žele neku eskalaciju i možda sukobe. Puna podrška i nadam se da će ih Srbija još više podržati u narednim danima.

Buba

pre 1 godinu

Srbi samo zele svoja prava bez sukoba i nasilja.

Mara

pre 1 godinu

Srbija ne sme sa dozvoli progon ljudi iz svojih domova.

Nika

pre 1 godinu

Srbija je zemlja koja je dosledna svojim stavovima i neće ih menjati, stoga će čuvati svoj narod najbolje kako zna.

Jana

pre 1 godinu

Srbija mora očuvati mir i stabilnost jer nam nemiri nisu potrebni.

Petar

pre 1 godinu

Ne smemo dozvoliti progon i etničko čišćenje ljudi.

Dejan

pre 1 godinu

Jedino što je do predstavnika Srba bilo moguće je odluka da izlaska iz institucija žele da nateraju Aljbina Kurtija da poštuje Briselski sporazum, žele da spreče etničko čišćenje svog naroda.

Lenka

pre 1 godinu

Ne znam zašto je prištinskim vlastima toliko teško da ispune obaveze iz Briselskog sporazuma, da poštuju međunarodno pravo i reoluciju 1244?? Odgovor se sam nameće, žele destabilizaciju na teritoriji KiM i da proteraju naš narod ....

Marina

pre 1 godinu

Kurti mora da zna da se Srbija nece odreci svoje teritorije i nece dozvoliti da dodje do nove oluje.

misterijanemoguca

pre 1 godinu

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ocenio je da je odluka Srba da napuste privremene prištinske institucije miroljubivo političko sredstvo čiji je cilj da se natera Priština da poštuje Briselski sporazum i spreči Aljbin Kurti u njegovoj strateškoj nameri da izvrši etničko čišćenje na KiM.

Persida

pre 1 godinu

Formiranje Zajednica srpskih opština je kompromisno rešenje i na taj način se donekle mogu smiriti strasti i smanjiti tenzije.

Tina

pre 1 godinu

Srbi na KiM žele da žive normalan život gde ih niko neće kinjiti i mučiti. Mi nismo konfliktan narod, samo hoćemo mir. Kurti treba da zna da neće biti kako je on naumio!

profesor

pre 1 godinu

Da vidimo hoćeš li ti da nekog od njih ekonomski pomognes,ili barem počasti barem jednim ručkom?Ne treba ni da sumnjam jer to neces sigurno učiniti,ali ces zato da ih i dalje obmanjuje i lažeš o boljem sutra,samo da glasaju za vas.Koja ste vi skupina lesinara,lopova i lazova,a cenu plaćaju oni koji ne vide dalje od nosa,nažalost.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17