• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: DEJANA KLJAJIĆ

17.11.2022

07:00

SJAŠI KURTI DA UZJAŠE HOTI?! Amerikanci planiraju političku rokadu u Prištini!

Beta Claudio Centonze/AP Michsel Shon

Politika

SJAŠI KURTI DA UZJAŠE HOTI?! Amerikanci planiraju političku rokadu u Prištini!

Podeli vest

Avdulah Hoti bio na razgovorima u Stejt departmentu, spekuliše se da Vašington namerava da ga postavi za premijera lažne države Kosovo umesto Aljbina Kurtija

Sjedinjene Američke Države planiraju da smene takozvanog premijera lažne države Kosovo Aljbina Kurtija zbog neposlušnosti i umesto njega da postave Avdulaha Hotija, bivšeg premijera i zamenika lidera Demokratskog saveza Kosova (DSK)!
Hoti je potvrdio da je bio na razgovorima u američkom Stejt departmentu i da je tamo dobio uveravanja da je njegova stranka 'važan partner Amerike i da ima ozbiljan kredibilitet na Kosovu'. Time je indirektno poručio da Vašington, prema svemu sudeći, ozbiljno razmišlja da sruši Kurtija sa vlasti i umesto njega postavi Hotija!?!

Prava adresa

Hoti zna da se lideri na 'Kosovu' biraju u Vašingtonu i otišao je na pravu adresu
Snežana Paunović, potpredsednica Skupštine Srbije



Hoće nekog normalnog


Avdulah Hoti je istakao da je poseta delegacije njegove političke stranke u SAD planirana već neko vreme.
- U SAD se ništa ne dešava slučajno. Veoma mi je drago što je rukovodstvo DSK u Americi dočekano na ovakav način. To je signal da imamo kredibilitet, da nas vide kao važne političke partnere na Kosovu. Poseta rukovodstva DSK Americi značajna je za Kosovo, jer kod nas postoje odgovorne stranke koje imaju kredibilitet kod naših međunarodnih partnera, koje rade svoj posao u opoziciji i koje su spremne da preuzmu odgovornost - rekao je Hoti.

Foto: Beta

Avdulah Hoti


Da je Vašingtonu zaista prekipelo i da traži alternativu za Kurtija, potvrđuje i prištinska novinarka Kimete Beriša, koja kaže da Amerikanci traže 'normalnog Albanca na Kosovu'.
- Problem nije u tome što Kosovo ima propalu vladu, već je problem što ima nenormalnu vladu. Kurtijeva vlada je nerealna, halucinantna i arogantna! SAD i Brisel pokušavaju da pronađu nekog Albanca koji nije uzleteo, koji zna svoj put i koji je svestan da je Kosovo najsiromašnija država u Evropi. Takođe, ta osoba treba da zna da Kosovo ne može da zaštiti svoje granice, da nije u stanju da obezbedi hleb za narod i mora biti svesna da Kosovo ima banalne probleme neemancipovanog društva - naglasila je Beriša.


Komentarišući sve ove navode, potpredsednica Skupštine Snežana Paunović kaže da lažna država 'Kosovo' očigledno ulazi u fazu političkog prepakivanja.
- Hoti, kao i svi koji se prilično amaterski bave politikom na teritoriji južne srpske pokrajine, zna da se lideri biraju u Vašingtonu i otišao je na pravu adresu. Može se očekivati da usled svog nepromišljenog ponašanja Kurti bude kažnjen smenom. Za nas je važno da svi shvate da Srbija ima svoj stav i da je rešena da zaštiti stanovništvo na KiM. Mislim da o tome svest ima i međunarodna zajednica, uključujući i Vašington - naglašava Paunovićeva.

Moj ugao

HISEN BERIŠA
POSLANIK DPK

Kurtijeva vlada ne može da krene dalje bez koordinacije sa SAD, posebno po pitanju registarskih tablica. Trebalo bi da se izvine SAD, jer su ih svojim odlukama doveli u nezavidan položaj u međunarodnoj diplomatiji.


Znak upozorenja


Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost ocenjuje da su Amerikanci već jednom smenili Kurtija, kad je Donald Tramp bio u Beloj kući, a Ričard Grenel njegov ključni čovek za Balkan.
- Kurti je tada bio smenjen upravo zbog toga što se nije pokazao kooperativnim u razgovoru sa Beogradom. Ako bi se to ponovo desilo, ne bi bilo iznenađenje. Očigledno je da SAD žele da spreče razvijanje konflikta i eskalacije sukoba na KiM, a Kurti je čovek koji izaziva sukob. To je njegova politika koja ne prihvata nikakav kompromis. Amerikanci ovim šalju Kurtiju znak upozorenja i šta može da mu se desi ako ne usaglasi svoje stavove s američkim ciljevima - objašnjava Graovac.
 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17