• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.11.2022

16:07

BORELJ POSLE RAZGOVORA U BRISELU PRIZNAO: Predsednik Vučić je prihvatio sve naše konstruktivne predloge - KURTI NIJE HTEO DA SARAĐUJE!

printscreen

Politika

BORELJ POSLE RAZGOVORA U BRISELU PRIZNAO: Predsednik Vučić je prihvatio sve naše konstruktivne predloge - KURTI NIJE HTEO DA SARAĐUJE!

Podeli vest

Šef diplomatije Evropske unije izjavio je nakon višečasnovnih razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom lažne države Kosovo Aljbinom Kurtijem da Beograd i Priština danas nisu postigle dogovor i jasno naznačio da je upravo Kurti taj koji nije hteo da prihvati nijedan predlog

„Zato molim obe strane, a očekujem pre svega od Kosova da odmah suspednuje dalje korake u vezi sa preregistracijom vozila na severu. A od Srbije očekujem da suspenduje izdavanje novih tablica KM. To je bio i predlog rešenja, ali pošto nije usvojen, apelujem da se primeni jer nam to daje vreme za pronalaženje održivog rešenja za ovo pitanje u kontekstu normalizacije odnosa", poručio je on.

Borelj je kazao da izostanak dogovora znači i da će morati da povuče zaključke o tome kako se vodi proces pregovora.

„Informisaću svoje kolege u EU i međunarodne partnere o ponašanju strana u razgovorima i nedostatku poštovanja međunarodnih pravnih obaveza, što se posebno odnosi na Kosovo", poručio je on.

U obraćanju medijima Borelj je naglasio da je bilo je važno što su se Vučić i Kurti odazvali pozivu da dođu u Brisel.

"Jjer smo se našli ponovo u novoj kriznoj situaciji. Poslednja tri meseca idemo od krize do krize. Ovog puta je gore nego u avgustu kada su Kurti i Vučić bili u Briselu da spreče prethodnu krizu“, objasnio je on.

Borelj je kazao da se situacija oko tablica pogoršala jer je Priština odlučila da od 21.novembra kažnjava sve koji nisu preregistrovali svoja vozila na severu Kosova.

Kao posledica toga, podsetio je, kosovski Srbi su se povukli iz kosovskih institucija.

Prema njegovim rečima oko 50 kosovskih policajaca ostalo je u policijskim stanicama na severu, što je, ističe, nedovoljno.

Time se, upozorava, stvara opasan bezbednosni vakuum u veoma krhkoj situaciji.

Istakao je da Euleks i Kfor ne mogu da preuzmu ulogu lokalne policije, jer to nije u njihovom mandatu i kapacitetu.

„Vladavina prava ne treba da se koristi kao izgovor za tenzije i eskalaciju. Postignuti dogovori tokom dijaloga, pod posredovanjem EU, moraju da se poštuju“, poručio je Borelj.

Ukazao je da su EU i njeni međunarodni partneri pozivali su deeskalaciju.

„Danasnsji sastanak imao je za cilj deeskalaciju situacije, obezbeđivanje mira i stabilnost, kako bi se sprečila kriza sa opasnim posledicama. Od prošlog leta preokupiramo smo stalnim krizama i krećemo se od rokova do rokova, od krize do krize. Nismo bili u mogućnosti da se posvetimo pravom pitanju, a to je normalizacija odnosa, koji bi rešila te probleme“, rekao je on.

Preneo je da je stranama jasno rekao da se mora prestati sa začaranim krugom kriza i rokova.

„Vučić i Kurti su izabrani lideri sa snažnim mandatom i očekujemo da pokažu liderstvo i rade na napretku normalizacije odnosa, kako bi mogao da se postigne napredak na evropskom putu. Ali posle mnogo sati diskusija obe strane nisu se dogovorile“, rekao je on.

Dodao je da je liderima stavio do znanja da, ako im je jedini cilj evropski put kojem su posvećeni, EU očekuje da se ponašaju u skladu s tim.

Dijalog će, kaže, ostati prioritet njegovog rada i naglasio je da podržava nemačko-francuski predlog, jer je to jedini put.

„Nadam se da će obe strane ispuniti moje zahteve kako bi se izbegla dalja ekslacija i opasna kriza“, zaključio je Borelj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ja

pre 1 godinu

Terorista Kurti. Vucicu svaka cast na konstruktivnosti.

Mina

pre 1 godinu

Predsednik je svojom mudrolitikom prihvatio sve a Kurti ništa što dokazuje da je Vučić ozbiljan pregovarač

Runo

pre 1 godinu

Konstruktivni predlozi ? Kad god to pročitate kao saopštenje iz Brisela o Srbiji znajte da je hrana bila dobra, koktel potrajao duže od planiranog (čitaj alkohol), a iz ruskog lonca je poslužen desert. Da se Brisel pita Srbija bi odavno bila sahranjena, a da se Srbi pitaju lutali bi kao raspuštene ovce po livadi, jedna vuče sto je spopliće, hiljadu bleji. Bogu hvala te nam prašta i pruža slatko.

MZ

pre 1 godinu

Vučić konstruktivan, a Kurti odbio da sarađuje ... pozivamo obe strane ... EU na očekivano "objektivnom" nivou opravdava naše nepoverenje ...

hehehe

pre 1 godinu

Zašto bi Kurčić sudejovao? On več ima državu, a Vučić traži komromis!:)

Boca

pre 1 godinu

Izjava gosn. Borelja nije prenesena u celosti ovde, nego samo ono "sta nama odgovara da cujemo".... rekao je da je i Kurti bio konstruktivan ali mu nije jasno zasto ni jedna strana nije htela nista da prihvati.... Kao sto je nas Predsednik izjavio posle sastanaka da" Kurti nije nista hteo da prihvati a mi smo bili konstruktivni..." istu takvu izjavu je dao i Kurti za albanske medije "Vucic nije nista hteo da prihvati, a mi smo bili pristalii na sve sto nam je preporucila EU..." Ovo podseca na onu pricu od dva ovna na brvnu, kada ni jedan nece da popusti drugom i da se skloni.... Nadam se da nema da obojca "padnu u vodu" ko ovnovi u prici...

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija