• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.12.2022

14:39

Vesić i Hil: Otvoreni Balkan put napretka

Ministarstvo građevinarstva

Politika

Vesić i Hil: Otvoreni Balkan put napretka

Podeli vest

Inicijativa “Otvoreni Balkan”, koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odlična je ideja, koja će doneti napredak ovom regionu, i to je put saradnje kojim treba ići, istakli su danas u razgovoru ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ambasador SAD u Srbiji Кristofer Hil.

 

Vesić je ukazao da je povezivanje Srbije, Severne Makedonije i Albanije, kroz tu inicijativu, dobro za sve tri zemlje i obavestio ambasadora Hila da se u narednom periodu očekuju nove dobre vesti iz oblasti saobraćaja kojima se olakšavaju i ukidaju procedure koje su postojale između tri sada savezničke zemlje.  

Takođe, podsetio je da se radi na tome da građani između ove tri zemlje mogu slobodno da putuju samo sa ličnim kartama kao i da rade u svakoj od ovih zemalja kao i da su već uprošćene fito - sanitarne procedure na granicama. “Кao jedinstveno tržište zanimljiviji smo i stranim investitorima za njihova ulaganja”, naglasio je ministar Vesić i dodao da je taj proces zasnovan na istim principima kao i EU - jedinstveno tržište, sloboda kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala. 

“Ukoliko pitate ljude u Severnoj Makedoniji, Srbija je najpopularnija zemlja. U Albaniji, Srbija nije najpopularnija ali je svakako popularnija sada nego pre, kao i Albanija u Srbiji. Zato je ova ideja dobra za sve tri zemlje”, rekao je Vesić i izrazio nadu da će se i Crna Gora i BiH priključiti ovoj regionalnoj inicijativi.
 
Ambasador Hil je podržao “Otvoreni Balkan” kao pozitivan i inkluzivan proces.

 

 

Foto: Ministarstvo građevinarstva

Kristofer Hil i Goran Vesić


Ministar i ambasador su razgovarali i o izgradnji Moravskog koridora, na kojem radove izvodi američka kompanija “Behtel”. Vesić je ukazao da radovi dobro napreduju i da će posao biti završen početkom 2025.godine, i podsetio da će deonica duga 112 kilometara, od niškog autoputa do Čačka povezati pola miliona ljudi. 

Dodao je i da se u nastavku brze pruge Beograd – Novi Sad, sada radi na deonici od Novog Sada do Subotice, kao i da se očekuje potpisivanje sporazuma sa EU o izgranji brze pruge Beograd – Niš, čija je vrednost oko 2,7 milijardi evra, te podsetio da se gradi i autoput ka Crnoj Gori i obnavlja pruga Beograd – Bar.

Foto: Ministarstvo građevinarstva

Ambasador SAD ukazao je da je izgradnja puteva bitna za građane kako bi ostajali da žive u svojim mestima, ali i da je od predstavnika brojnih kompanija čuo da upravo izgradnja dobre putne infrastrukture presudno utiče na dalje investicije, i olakšava im poslovanje.

Vesić je najavio i početak rada nove avio linije Beograd - Čikago od 17. maja i istakao da Srbija želi više američkih kompanija koje bi radile u našoj zemlji


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija