• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic.rs

12.12.2022

21:04

SNS I DALJE NAJPOPULARNIJI, DESNICA U BLAGOM PADU Najnovije istraživanje agencije "Faktor plus": Evo kolika bi bila izlaznost da su izbori danas

ATAIMAGES

Politika

SNS I DALJE NAJPOPULARNIJI, DESNICA U BLAGOM PADU Najnovije istraživanje agencije "Faktor plus": Evo kolika bi bila izlaznost da su izbori danas

Podeli vest

Srpska napredna stranka i dalje je najpopularnija politička opcija u Srbiji sa 46,8 odsto podrške, dok su desno orijentisane partije, koji su imale odličan rezultat na prethodnim izborima, u blagom padu, pokazalo je najnovije istraživanje agencije "Faktor plus". Kada bi se danas održavali parlamentarni izbori u Srbiji, na njih bi sigurno izašlo 40 odsto građana, 37 odsto ne bi, dok bi 23 odsto ostalo do poslednjeg trenutka neodlučno

Nema velikih promena kada je reč o rejtinzima u decembru u odnosu na one prethodnih meseci, kaže Vladimir Pejić, direktor agencije Faktor plus.

- Naprednjaci su i dalje najpopularniji, imaju nešto više nego što su osvojili na izborima. I dalje važi da rejting vuku iz popularnosti svog lidera. Zanimljivo je da je lični rejting Aleksandra Vučića je veći od zbira rejtinga naprednjaka i socijalista – navodi Pejić.

Slično je, kaže, i kada je reč o SPS.

 

- Imaju stabilan rejting, sličan onome što su osvojili na izborima i kao i u slučaju SNS veliki deo vuku iz popularnosti svog lidera. Mislim da Kongres stranke dočekuju u dobrom raspoloženju – navodi Pejić.

Rejting Stranke slobode i pravde poslednjih nekoliko meseci ne menja se značajno.

Foto: Tanjug

-Dragan Đilas imao je određeni pad nakon izbora i odlaska kod Aleksandra Vučića na razgovore, ali se to zaustavilo i može se reći da ga podržavaju oni koji se sa tim njegovim postupkom slažu. Može da gradi novu poziciju. I Narodna stranka je u novembru i decembru na ivici cenzusa. Kod njih je problem što nije jasno jesu li proevropska stranka ili nacionalna. U jednom trenutku deluje da su okrenuti Evropi, a onda naprave veliki skup i deklaraciju sa strankama desnice. To može da zbuni glasače – objašnjava Pejić.

- Ta dva procenta su na njegovo ime i na krilima dobrog rezultata koji je ostvario na predsedničkim izborima. Videćemo u narednim mesecima hoće li omasoviti pokret i da li će politički nestati ili će materijalizovati ono što mu je ostalo od izbora – ističe Pejić.

Zelene stranke zadržale su svoje pozicije i baš kako su pokazali i aprilski izbori, bolje stoje u Beogradu nego u drugim krajevima Srbije.

DESNICA U BLAGOM PADU

Vladimir Pejić primećuje da su stranke desnice u blagom padu.

Foto: mc.rs

- U zbiru ove stranke imaju manje nego što su imale na aprilskim izborima. To možemo tumačiti kroz njihov pasivan stav oko tema Kosova i Rusije. Osim Dveri koje se povremeno pojave, a čak se i oni oglašavaju na neke druge teme, ostali se uglavnom oglašavaju kada ih mediji zovu, a ne na svoju inicijativu. Moguće je da su svesni ozbiljnosti situacije i da kod njih postoji strah od mogućih dešavanja – kaže Pejić.

Kada je reč o izlaznosti, Vladimir Pejić kaže da je za ovu fazu izbornog ciklusa ona očekivana.

- Nema predizbornih aktivnosti, nema kampanje, izbori su održani pre samo osam meseci, tako da je ovo korektan procenat onih koji bi izašli na izbore. Nema prevelike zainteresovanosti, ali ni elemenata bojkota – navodi Pejić za „Blic“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vejo

pre 1 godinu

??vi bi to voleli ali ja davam kažem raspoloženje naroda.Iz prve ruke.Desnica ne u blagom ,negu u velikom rastu.To je istina koje se vi plašite.Zašto je tako?Zato što ste se upleli u svoje laži i što više nema kud.

Carica Sveta

pre 1 godinu

Da li je moguće da vi istražujete rejting u toku krize dok su Srbi na KiM po ovom kijametu opravdano na barikadama. Da li ste vi normalni. Pa zašto onda članovi SNS i njihovi simpatizeri, kad vas već toliko ima kako tvrdite, nisu uz srpski narod na terenu. Neće tetovirane obrve i botoks da se istope od malo kiše i snega. Ja apsolutno podržavam Srpsku listu i sav srpski narod na KiM. I sve njihove zahteve. Sram da vas bude.

TV

Keba zbog alimentacije završio na sudu u Strazburu! Ljiljana Jevremović: Rekao mi je da neće da leči bolesno dete! (VIDEO)
Live TV

Keba zbog alimentacije završio na sudu u Strazburu! Ljiljana Jevremović: Rekao mi je da neće da leči bolesno dete! (VIDEO)

Dragan Kojić Keba je imao sudski spor za utvrđivanje očinstva njegovog deteta, koje nije hteo da prizna. Taj incident pokreće pitanje o alimentaciji i svim sudskim procesima o starateljstvu, a na to su odgovorile su gošće Vikend info jutra, Ljiljana Jevremović, tekstopisac, advokat Tamara Nemčev Džinić i socijalna radnica Biserka Jakovljević.

01.09.2024

13:08

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija