• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Z.Je

18.04.2023

07:00

"UKINUĆU SUD U HAGU, NEĆE OSUDITI NIKOGA IZ OVK!" Takozvani "premijer" lažne države otvoreno na strani koljača

EPA

Politika

"UKINUĆU SUD U HAGU, NEĆE OSUDITI NIKOGA IZ OVK!" Takozvani "premijer" lažne države otvoreno na strani koljača

Podeli vest

Nikada nisam podržavao Specijalizovana veća, jer bi taj sud mogao da pomogne Srbiji da prekroji istoriju, kao i da ohrabri Rusiju u podrivanju Kosova, poručio Aljbin Kurti.

Aljbin Kurti, takozvani 'premijer' lažne države 'Kosovo', otvoreno je podržao bivšeg vođu terorističke OVK Hašima Tačija i ostale koljače kojima se sudi u Hagu, indirektno najavljujući da će ukinuti Sud za zločine OVK!

Kurti je istakao da nikada nije podržavao Specijalni sud u Hagu, ustvrdivši da bi taj sud mogao da pomogne Srbije da 'prekroji istoriju i negira svoje zločine'!?! Lažni premijer je dodao i da bi suđenje Tačiju i saučesnicima Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju - koji se terete za mučenje najmanje 407 Srba i Albanaca od kojih je 98 ubijeno tokom 1998. i 1999. godine - moglo da 'ohrabri Rusiju u podrivanju Kosova'!?

Monstruozni zločini

Kurti je u izjavi za britanski 'Sandej tajms' rekao da je Sud za OVK 'nepravedan jer Kosovo stavlja u centar pažnje, a Srbija prolazi bez odgovornosti'.

- Nikada nisam podržavao Specijalizovana veća Kosova. Zabrinut sam da bi taj sud sa sedištem u Hagu mogao da pomogne Srbiji da prekroji istoriju, jer se fokus pomera na zločine Kosova. Podržavam da svako ko je odgovoran za rat treba da odgovora. Međutim, smatram da nije fer da se u prvi plan stavi Kosovo, dok Srbija ne samo da nije preuzela odgovornost za svoje zločine već ih i negira - kazao je Kurti, dodajući da će sud u Hagu 'ohrabriti rusku igru podrivanja Prištine'.

Foto: EPA

Kurti tvrdi kako će da ukine sud u Hagu

- Kremlj vidi Kosovo i Balkan kao potencijalni drugi front protiv NATO, nakon invazije na Ukrajinu. Kosovo je uspešna NATO priča, ali Rusi žele da je obore - kazao je Kurti.

Moj ugao


ADVOKAT SVETOZAR VUJAČIĆ

Kurti je mali da bi mogao da ugasi taj sud. Šiptarsko "Kosovo" je taj sud podržavalo sve dotle dok se nije dozvalo pameti i ukapiralo da će njegova zločinačka četvorka biti osuđena

 

Komentarišući ove navode, general Vladimir Lazarević kaže da je došlo krajnje vreme da svet sazna istinu o strašnim zločinima koje je počinila teroristička OVK i da to niko neće sprečiti, pa ni sam Aljbin Kurti.

- Najzad jedna izjava Kurtija koja, iako izopačena, sadrži u sebi i deo istine koju smo čekali četvrt veka. Kurti praktično kaže da suđenje pred Specijalnim sudom u Hagu otvara mogućnost da svet sazna istinu o takozvanoj OVK. Suština njihovog angažovanja bio je najcrnji i najstrašniji teror pre svega nad civilima, etničko čišćenje Srba i paraliza državnih institucija Srbije. Svoj zadatak su krvavo izvršili monstruoznim zločinima. Došlo je vreme da, ukoliko bude imalo pravde, svet sazna istinu o monstruoznim zločinima terorista OVK i njihovih mentora nad Srbima na Kosovu i Metohiji - uveren je Lazarević.

Advokat Toma Fila ističe da Kurti nema moć da ukine Sud za zločine OVK, jer bez podrške moćnih sila on ne bi bio niko i ništa, a upravo te sile su pritiskale Prištinu da napravi sud.

Tačija brani i
advokat iz SAD

Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, osim advokata Luke Mišetića i Gregora Kihoa, zastupaće i američki advokat Džo Robert Rider, podsekretar vojske SAD u periodu od 1993. do 1997. godine.

Sud za OVK saopštio je da je novi branilac dostavio svu potrebnu dokumentaciju kako bi se priključio odbrani Hašima Tačija.

'Advokat je dostavio svu relevantnu dokumentaciju u skladu sa članom 18 i sekretar u Hagu je 12. aprila 2023. godine odobrio Rideru da bude koadvokat Hašimu Tačiju u skladu sa članom 18', piše u saopštenju.

- Aljbin Kurti nema nikakvu moć da Sud za OVK ukine. On je jedna obična marioneta, jer bez podržavanja stranih sila ne bi mogao da opstane na vlasti. Kurti je niko i ništa i to je suština - naglašava Fila.

Politička taktika

Analitičar Stevica Deđanski ocenjuje da je sve što Kurti radi i kaže taktika i igra u kojoj je bitno da odbrani svoje interese.

- Ovo je očigledni pritisak Kurtija na sud u Hagu. To je sve određena taktika koju Kurti koristi za političke obračune unutar same Prištine. Isto tako, ovo je jedna igra koja nema uticaja na realnost, a Kurti ipak brine o sebi i o svom rejtingu i sve radi samo zbog svojih interesa - zaključuje Deđanski.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milan lala

pre 1 godinu

Cim Rusija zavrsi sa Ukrainom onda ste vi na redu siptari .

Marcco

pre 1 godinu

Nije Štazi više tako jak da mu i to odradi...

Ljuba

pre 1 godinu

Prpa bato, znaš da ces i ti doci na red u taj sud.

Čarapan

pre 1 godinu

Zapad je stvorio i otvoreno pomagao OVK do iscrpljenja KiM.Sada se sudi NJIHOVIM zlodelima.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija