• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.05.2023

14:00

UPOZNAJTE NAŠU LEPU DRŽAVU! Ministar Milićević pozvao Srbe iz Švajcarske u letnji kamp

Informer

Politika

UPOZNAJTE NAŠU LEPU DRŽAVU! Ministar Milićević pozvao Srbe iz Švajcarske u letnji kamp

Podeli vest

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Đorđe Milićević, zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom, danas je u Svetouspenskom hramu u Cirihu prisustvovao obeležavanju Svetog Jovana Bogoslova, krsne slave Srpskog kulturnog saveza Švajcarske.

Ministar je u pratnji generalnog konzula u Cirihu Mihajla Šaulića pozdravio okupljene članove Srpskog kulturnog saveza, arhijererje Srpske pravoslavne crkve kao i ovogodišnje domaćine slave Olgu i Bratislava Jovanovića.

- Izuzetna mi je čast što sam danas ovde sa vama, jer mi se pruža prilika da izrazim duboku zahvalnost i poštovanje prema srpskoj dijaspori. Vi predstavljate most između Srbije i Švajcarske, čuvate naš jezik, kulturu, tradiciju i našu zajedničku baštinu. Švajcarska, zemlja koja vas je primila kao svoje sugrađane, pruža vam brojne mogućnosti za obrazovanje, rad i napredak. Ali isto tako, vi, naša dijaspora, imate ogroman potencijal da doprinesete razvoju i napretku i same Srbije. Vaše znanje, veštine, iskustvo i mreže koje ste izgradili u Švajcarskoj mogu biti od neprocenjive važnosti za unapređenje naše zemlje - rekao je Milićević i istakao da Vlada Srbije prepoznaje potencijal i važnost dijaspore, kao i da je posvećena jačanju veza i saradnje.

Foto: Informer

 

- Vlada Srbije snažno podržava programe i inicijative koje promovišu saradnju sa dijasporom, kao i povratničke projekte koji omogućavaju našim sugrađanima da se vrate u Srbiju i unesu svoje znanje i veštine u našu privredu i društvo – istakao je ministar Milićević.

On je pozvao okupljene da uzmu aktivno učešće u Vidovdanskom saboru dijaspore koji će se održati 1. i 2. jula u Beogradu. Cilj je da ovaj Sabor rezultira izradom dugoročne strategije saradnje matice i dijaspore, ali i izradom novog Zakona o dijaspori.

- Pozivam vas da podstaknete ovaj naš divni podmladak u Švajcarskoj da se prijavi i učestvuje u letnjim kampovima koje ćemo tokom jula i avgusta organizovati u gradovima širom Srbije. Ovi letnji kampovi, pre svega, treba da našim mališanima iz sveta približe maticu, da vide unutrašnjost naše lepe zemlje, a ne samo Beograd, da se druže sa vršnjacima i kroz to još više zavole svoju otadžbinu i požele da se jednog dana trajno vrate u Srbiju – rekao je Milićević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve pršti između srpske lepotice i Slovenca! Olga i Oblak zaljubljeni do ušiju! (FOTO)
Showtime

Sve pršti između srpske lepotice i Slovenca! Olga i Oblak zaljubljeni do ušiju! (FOTO)

Srpska teniserka Olga Danilović (23) poražena je u prvom kolu ovogodišnjeg Vimbldona, dok je njen dečko, sjajni slovenački golman Jan Oblak (31), eliminisan sa Evropskog prvenstva u fudbalu nakon poraza od Portugala posle penala u osmini finala. Zaljbljeni golupčići sada vidaju jedno drugom rane i uživaju u ljubavi koju se ne libe da pokažu na društvenim mrežama.

08.07.2024

15:09

Planeta

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!
TOTALNA ESKALACIJA

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas, nakon sastanka sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Varšavi, da Kijev očekuje konkretne korake svojih zapadnih partnera da ojača svoju protivvazdušnu odbranu i zaštiti svoj energetski sektor tokom samita NATO ove nedelje. Ova vest dolazi nakon razornog udara ruskih snaga na gradove širom Ukrajine, prilikom čega je poginulo najmanje 29 ljudi.

08.07.2024

16:40

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija