• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

02.07.2023

19:29

Vesić: Završeno testiranje za integrisanu naplatu tagova između Srbije i Severne Makedonije

facebook

Politika

Vesić: Završeno testiranje za integrisanu naplatu tagova između Srbije i Severne Makedonije

Podeli vest

Ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je završeno testiranje za integrisanu naplatu tagova između Srbije i Severne Makedonije.

Vesić je za Tanjug rekao da je pre nekoliko meseci objavljeno da su počeli pregovori sa Severnom Makedonijom o tome da srpski tag za elektronsku naplatu putarine radi u toj državi, a da severnomakedonski radi u Srbiji.

- To znači da kada imate srpski tag i pređete u Severnu Maledoniju više nećete morati da plaćate putarinu na svakoj od naplatnih rampi, već ćete moći da pređete i da vam se naplaćuje putarina - rekao je Vesić, navodeći da će time biti ubrzano putovanje jer građani neće morati da menjaju novac i stoje.

Naveo je da će to olakšati život građanima Srbije koji u više od 7.000 vozila dnevno tokom leta prođu kroz Severnu Makedoniju.

Naveo je da u Srbiji postoji oko 700.000 korisnika srpskih tagova i dodao da je, da bi neko prešao na "Open Balkan tag" neophodno da uradi rekonfiguraciju, odnosno da na nekom od mesta gde se inače kupuju tagovi, veže svoj tag za platnu karticu.

- To je isto kao u mobilnoj telefoniji kada imate pripejd i postpejd. Sada su svi tagovi pripejd odnosno uplaćujete novac i koliko ga imate toliko ga trošite, a od sada ga prebacujete na platnu karticu čime i u Srbiji i Severnoj Makedoniji više ne uplaćujete novac na tag, već vam se skida sa platne kartice. Koliko potrošite, toliko vam se skine - rekao je Vesić.

Dodao je da će građanima, ukoliko su imali novac na tagu, u roku od nekoliko nedelja novac biti vraćen na račun.

Podsetio je da svi u Srbiji koji koriste elektronsku naplatu putarine imaju šest odsto nižu cenu u odnosu na one koji plaćaju novcem čime, dodao je, država želi da pomogne svojim građanima i podstanke ih da više koriste tagove.

Vesić je naveo da je nedavno potpisan ugovor sa "Poštom Srbije" i dodao da trenutno u oko 900 pošta može da se kupi elektronski tag.

- Ono što je veoma važno, to je da smo za one koji krenu za Grčku ili Severnu Makedoniju, a zaborave da to urade, instalirali i od utorka ujutru na naplatnoj stanici Preševo, koja je poslednja naplatna stanica pre granice sa Severnom Makedonijom, stajaće sa desne strane kamion u kome će biti mobilna mesta za prekonfiguraciju tagova tako da, ako ste zaboravili da to uradite možete tu da stanete, cela procedura traje između pet i sedam minuta i posle 30 minuta taj tag je aktivan i radi u Severnoj Makedoniji - objasnio je Vesić.

Istakao je da je to politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića - integracija regiona i olakšavanje života građanima.

- Veoma brzo će, narednih dana, premijerka Srbije zajedno sa premijerom Severne Makedonije, a tu ću biti i ja, doći na granični prelaz gde ćemo zajedno promovisati ovi vrstu zajedničke naplate putarina, jer to govori o tome koliko postajemo jedinstveno tržište na Balkanu - dodao je Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi u Loznici! Selektor stigao na finale Kupa! (VIDEO)
Fudbal

Piksi u Loznici! Selektor stigao na finale Kupa! (VIDEO)

Fudbaleri Crvene zvezde i Vojvodine večeras na stadionu "Lagator" u Loznici igraju finale Kupa Srbije, a meč je privukao veliku pažnju srpske fudbalske javnosti. Kako javlja naš izveštač iz Loznice, na novootvoreni stadion stigao je i selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

21.05.2024

19:54

Planeta

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!
Sami su to tražili

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!

Demokratija je u Evropi zamišljena kao osnovna vrednost koju podržava šira javnost širom kontinenta. Istovremeno, a talas ekstremne desnice, čiji se vrhunac očekuje tokom evropskih izbora u junu, smatra se samo prolaznom političkom pojavom. I dalje se veruje da će evropska demokratija opstati - iako zvuči utešno, to nije sasvim tačno, piše Politiko .

21.05.2024

19:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija