• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTRS

29.08.2023

20:14

Bura u Bosni na vrhuncu: Sarajevo na radaru zbog spomenika srpskom kralju!

Shutterstock/RTRS

Politika

Bura u Bosni na vrhuncu: Sarajevo na radaru zbog spomenika srpskom kralju!

Podeli vest

Iako je Srba u Sarajevu sve manje, od prošle noći u tom gradu "stoluje" srpski kralj. Spomenik Stefanu Tvrtku Prvom Kotromaniću, srpskom srednjevekovnom vladaru, postavljen je u sred Sarajeva, kod zgrade Predsedništva BiH.

A uz spomenik, već gotovo tradicionalno, "inaugurisani" su i falsifikati. Da li zbog toga, izostalo je javno "spektakularno" otkrivanje. Sve je učinjeno u noćnim satima.

- To je krivično delo. Zaprećena je kazna zatvora i ja zaista uz najveću želju da postavim spomenik, a legalista sam, nikada neću ići ka tome da napravim krivično delo - rekla je ranije gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Rekla, pa porekla! Ne prvi put, "legalista" Benjamina Karić i ranije je krivotvorila epitafe i memorijale, poput onog na srpskom stratištu Kazani. Ovaj put "zaronila" je u istoriju još dublje. I falsifikovala još više! Očigledno svesno, grubo prekršila zakone i podzakonske akte koji tretiraju Dejtonski aneks osam mirovnog sporazuma i bez obavezujuće saglasnosti nadležne Komisije na zaštićenom teritorijalnom obuhvatu postavila statuu.

Foto: RTRS

Spomenik Trvrtku Kotromaniću u Sarajevu

- Ukoliko je bilo kakva saglasnost sad izdana za ovo aktuelno postavljanje, ona nije pravovaljana - istakla je član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH Anđelina Ošap Gaćanović.

Dok se čeka reakcija policijsko-tužilačkih istražilaca, vodeći sarajevski "legalista" krši i Međunarodne konvencije i povelje o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine i nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Srpskom vladaru bizarno je modifikovala i ime i istorijsku titulu. A sve zarad izmaštane sarajevske "hiljadu leta stare bosanske istorije". Iz sarajevske istorijske magle, po kiši i pod okriljem noći, umesto srpskog kralja iz davnina, "iskočio" je bosanski. I "razmahao" se na glavnom gradskom trgu, nepotpunog imena kao Tvrtko Prvi Kotromanić, bez, valjda gadljive, nemanjićke titule "Stefan" koja je baštinik duhovne tradicije svetorodne srpske dinastije. Istoričari u neverici!

- To je samo nastavak ranijih politika kojim se uz grubo falsifikovanje istorijskih nastoji izgraditi jedna veštačka nacija na ovom prostoru i negde dokazati teza političkih tih bošnjačkih krugova da Srba na ovim prostorima u Srednjem veku nije bilo. Naravno to je netačno o tome svedoče mnogobrojni istorijski srednjevekovni izvori - istakao je istoričar Bojan Krunić.

Između ostalog i sam čin krunisanja obavljen o Mitrovdanu 1377. godine nad moštima Svetog Save, u tada najznačajoj srpskoj svetinji u manastiru Mileševa kod Prijepolja. A nikako u Milima kod Visokog kako Tvrtkovi sarajevski "simpatizeri" i njihovi "sufleri" pokušavaju srpsku istoriju da "prekroje". Kraljevsku krunu na glavu stavio je mileševski Mitropolit i ozvaničio titulu koja se iščitava i iz, svega godinu kasnije napisane i očuvane Tvrtkove povelje Dubrovčanima.

Tvrtko je sve do 1390 godine nosio titulu Kralja Srbljem, Bosne, Primorja i zapadnih strana. Iz ove se titule jasno vidi da je vladao samo nad jednim narodom - Srbima. Iz ovoga se jasno vidi koliko je Tvrtko bio svestan da je Srbin i da u Bosni žive samo Srbi. Njegovi naslednici ponovo ističu titulu Kralj Srbljem, ali su Bosnu navodili samo kao teritoriju kao i ostale teritorije koje su ređali u nastavku poput Usora, Soli, Donji krajevi, zapadne strane, Podrinje, Hum, Dalmacija, Primorje.

I još mnogo sličnih sačuvanih povelja i prepiski vladara i vlastele iz tog vremena, naslednika kralja Stefana Tvrtka. I u svakoj ista titula - i početak rezervisan za sveto trojstvo, a nikako za "Alahu ekber". Baš kao skoro dva veka starija Povelja Kulina bana - najstariji pisani spomenik na srpskom narodnom jeziku, a nikako "kamen temeljac bosanske pismenosti i države", kako to opet sarajevski prerađivači istorije žele da prikažu. I ova povelja je pisana ćirilicom, a nikako "bosančicom". I original tog navodnog "rodnog lista" Bosne, čuva se ne u Sarajevu ili Ankari, već u Sankt Peterburgu, u Rusiji.

- Iz svih tih njihovih svojatanja mi možemo samo da vidimo te njihove prikrivene namere da kroz iskrivljivanje istorijskih činjenica zapravo stvaraju jednu nepostojeću etničku grupu na ovim prostorima - dodao je Krunić.

Istorija se stvara, a ne izmišlja. I to bi sarajevski kvazi-istoričari i legalisti trebalo da znaju kada u ekspanziji zakasnele izgradnje nacije prekrajaju istorijske činjenice, ćirilicu proglašavaju bosanskom, stećke bogumilskim, ili pet vekova staro Čajničko Jevanđelje fabrikuju kao bosansku ostavštinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija