• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer, Blic

06.05.2024

09:40

Zapad želi da amortizuje otpor Srbije ulasku tzv. Kosova u SE! Milivojević: Priština ništa nije uradila u vezi sa osnivanjem ZSO!

Tanja Andric

Politika

Zapad želi da amortizuje otpor Srbije ulasku tzv. Kosova u SE! Milivojević: Priština ništa nije uradila u vezi sa osnivanjem ZSO!

Podeli vest

Kako se bliži 16. maj kada bi Komitet ministara u Strazburu trebalo da donese konačnu odluku da li će lažna država Kosovo ući u Savet Evrope, tako su sve glasnije najave da bi ovaj korak Prištine mogao da se odloži i uslovi formiranjem Zajednice srpskih opština. Takvu tezu zastupa i diplomata Zoran Milivojević, koji ocenjuje da bi to mogla da bude izlazna strategija Zapada kako bi se izbegle podele i rizik od kompromitovanja i neuspeha.

Najveći argument da se blokira ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope je činjenica da Priština ništa nije uradila u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština iako se na to obavezala još Briselskim sporazumom 2013. godine.

- Signal za to je činjenica da je Makron zvao Kurtija. Zapad želi da amortizuje otpor Srbije ulasku Kosova u Savet Evrope. Pokušava da učini ustupak i Srbiji kako bi se izbegle podele i rizik od mogućeg neuspeha u Savetu Evrope. ZSO deluje kao izlazna strategija da se odloži, ali da se ne odustane od ulaska Kosova u Savet Evrope - navodi Milivojević. 

Kako kaže, Zapad želi i da pritisne Kurtija da odblokira dijalog sa Beogradom.

- Dok se ne formira ZSO nema nastavka dijaloga. Italija i Francuska su već formirale na neki način blok država koje pariraju Nemačkoj i njenoj želji da čini ustupke samo Prištini. Italija i Francuska daju do znanja da treba učiniti ustupak i Srbiji. To je, između ostalog, i posledica Vučićeve posete Parizu i njegovog razgovora sa Makronom - objašnjava Milivojević.

Dodaje da je Pariz na stanovištu da mora postojati balans.

- Mislim da će se od Prištine tražiti još nešto pored upućivanja odluke Ustavnom sudu u vezi sa ZSO. Moraće vlada u Prištini da napravi konkretnije korake ka ZSO pre nego što uđe u Savet Evrope - ocenjuje Milivojević.

Iskusni diplomata smatra da Zapad želi da pritisne Kurtija i na unutrašnjem planu.

- Kurti je taj koji blokira dijalog sa Beogradom, a očekuju se uskoro i izbori na Kosovu pa Zapad želi da ga oslabi. Pogotovo što je Kurti protivnik ZSO. Zapad je, po svemu sudeći, našao izlaznu strategiju prema kojoj se Srbiji čini ustupak u smislu formiranja ZSO, a pritom se istovremeno vrši pritisak na Kurtija. Ponavljam - to ne znači da se odustaje od ulaska Kosova u Savet Evrope, već se to samo odlaže - zaključuje Milivojević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Nacizam menja ruho i pretvara se u talog autošovinizma! Nemačka je uništila tradicionalnu porodicu! (VIDEO)
Live TV

Nacizam menja ruho i pretvara se u talog autošovinizma! Nemačka je uništila tradicionalnu porodicu! (VIDEO)

Od izlaska Velike Britanije iz EU mislili smo da će ova organizacija ojačati sebe. Od olaska Angele Merkel Evropa je došla na granicu rasula. U emisiji "Rat uživo" gosti su bili Dragan Vasiljković iz fondacije Kapetan Dragan i Mihajlo Olujić, geopolitički analitičar. Uživo u program javio se i novinar Vladimir Vidić, kao i novinar Dejan Jelača i dopisnik TV Informera Lazar Stević.

18.05.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12