• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Z.Jevtić

14.05.2024

10:59

Opasno! Pakleni plan nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici - Bošnjaci će od Srbije tražiti milijarde!

printscreen

Politika

Opasno! Pakleni plan nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici - Bošnjaci će od Srbije tražiti milijarde!

Podeli vest

Bošnjački političari iz Sarajeva tražiće od Srbije milijarde dolara "ratne odštete" ako u Generalnoj skupštini UN bude usvojena sramna rezolucija o navodnom genocidu u Srebrenici!

Ovo potvrđuje Nedim Ademović, bivši šef kabineta predsednika Ustavnog suda BiH, koji je rekao da će se milijarde dolara ratne odštete zahtevati na osnovu američkih presuda protiv Radovana Karadžića i obnavljanjem tužbe protiv Srbije.

- Siguran sam da će pravni timovi pokušati da objasne da Radovan Karadžić nije počinio zločine kao fizičko lice, već kao javni dužnik koji je bio, pre svega, politički vođa jednog režima koji je davao naloge vojnoj sili da počini zločine koji su počinjeni. Ako postoji trenutno raspoloženje u vezi sa rezolucijom o Srebrenici, to je talas koji će potrajati. Srbija, koja je članica UN, može dići ruku protiv rezolucije, ali onog momenta kad većina usvoji tu rezoluciju, ona će biti obavezna da poštuje ono što je odlučeno. To znači da će morati i ona da učestvuje na komemorativnim svečanim sednicama koje se tim povodom budu organizovale... - rekao je Ademović.

Moj ugao

MILUN ZOGOVIĆ

DNP CG
Ovo je produžetak rata optužbama, izazivanje i podsticanje opsesivne mržnje bez kraja, odnosno sejanje starog semena nove mržnje i pokušaj da se obeleže novi krivci. Destabilizacija političke situacije na Balkanu.

Komentarišući ove navode, ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić kaže da kao istoričar jasno može da potvrdi da genocida u Srebrenici nije bilo.

- Srbija je uvek jasno i odlučno osuđivala zločin u Srebrenici iz jula 1995. godine. Mi nismo saglasni sa kvalifikacijom da je to 'genocid', ovo sada ne govorim kao ministar već kao istoričar. Taj zločin jeste zločin, nema nikakve dileme, ali ne sadrži elemente genocida. Pre svega, ne sadrži genocidnu nameru, a potom i genocidne radnje. I to je potpuno jasno! Ono na čemu radimo 24 sata dnevno jeste da što veći broj država ne bude u sali, da bude uzdržan, odnosno da glasa protiv rezolucije. Na taj način ne može da se postigne apsolutna većina u Generalnoj skupštini UN - naglašava Ristić.

Istoričar Predrag Marković ističe da, ako bude usvojena rezolucija o Srebrenici, teško da će bilo ko moći da spreči i da se Izrael optuži za genocid u Pojasu Gaze.

- Ukoliko prođe rezolucija o Srebrenici, biće teško nekoga sprečiti da ne optuži Izrael za genocid. Ovo što je Izrael uradio u Pojasu Gaze prevazilazi ceo rat u BiH, a kamoli Srebrenicu - zaključuje Marković.

Foto: Miloš Rafailović

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vlada Srpske SB UN dostavila zaključke Međunarodne komisije o Srebrenici: Nije bilo genocida!
Politika

Vlada Srpske SB UN dostavila zaključke Međunarodne komisije o Srebrenici: Nije bilo genocida!

Vlada Republike Srpske je uz 31. izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija dostavila i zaključke Međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine u kojoj je, nakon temeljne istrage, utvrđeno da su ubistva u Srebrenici 1995. godine bila ratni zločin, ali da se nije dogodio, niti pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte.

14.05.2024

10:19

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51