• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ Tanjug.rs

29.05.2024

12:23

Podignuta optužnica protiv lažnih sveštenika koji su upali u srpsku crkvu na KiM

printscreen

Politika

Podignuta optužnica protiv lažnih sveštenika koji su upali u srpsku crkvu na KiM

Podeli vest

Specijalno tužilaštvo u Prištini saopštilo je da je podignuta optužnica protiv dve osobe albanske nacionalnosti koji su u novembru, predstavljajuči se kao sveštenici, upali u pravoslavnu crkvu u Rakitnici kod Podujeva.

U saopštenju se navodi da je protiv optuženih sa inicijalima N.B. i L.Z. podignuta optužnica za krivično delo "Podsticanje razdora i netrpeljivosti".

Kako prenosi Balkan insajt, reč je o samozvanim sveštenicima Nikoli Džufki i Ljejdiju Zahaljiju koji zajedno sa grupom ljudi provalili u crkvu u Rakitnici da bi "izveli obred".

Cilj grupe bio je da ovu crkvu, staru 500 godina, proglase za "crkvu Fana Nolija", koja pripada samoproglašenoj Albanskoj nacionalnoj pravoslavnoj crkvi iz Elbasana.

Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve osudila je tada njihov čin, opisujući ga kao "još jedan u nizu usmerenih na uzurpaciju duhovnog i kulturnog nasleđa Srpske pravoslavne crkve na KiM“.

"Reč je o grubom nasrtaju na imovinu Srpske pravoslavne crkve u cilju širenja etničke i verske mržnje i nestabilnosti na prostoru Kosova i Metohije", saopštila je tada Eparhija

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija