• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.06.2024

19:22

Mi smo Srbi i sa jedne i sa druge strane Drine! Ana Brnabić pozvala građane na sutrašnji Svesrpski sabor u Beogradu

Informer

Politika

Mi smo Srbi i sa jedne i sa druge strane Drine! Ana Brnabić pozvala građane na sutrašnji Svesrpski sabor u Beogradu

Podeli vest

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić bila je gost večerašnjeg Nacionalnog dnevnika.

Pored Ane Brnabić, gost Nacionalnog dnevnika na Pinku je bio i Nenad Stevandić, predsednik Skupštine Republike Srpske.

- Deklaracija se tiče svih Srba ma gde se nalazili. Mi to možemo da uradimo jer je Srbija na svakom planu postala lider i u geopolitičkom smislu, videli smo da je u GS UN osvojila 2/3 glasova. Znam koliko su se i Ana i Vučić borili. Ovo potpisivanje sporazuma ne dolazi kadaje država slaba, i to je dokaz koliko je Srbija ojačala. Ne smem da zaboravim - ne postoji grad u RS koji ima vrtić, školu, bilo šta što nije pomogla Srbija - rekao je Stevandić.

Foto: Informer

 

 

- Ja Svesrpski sabor nikada ne bih povezivala sa rezolucijom. Znam da je predsednik Vučić sa Dodikom o saboru govorio mnogo pre nego što smo znali da se rezolucija priprema. To je rezultat dugotrajnog procesa. Sećam se kada je Vučić bio premijer 2014. kada je krenulo da se radi na jačanju veza sa RS. Verujem da će biti dušebrižnika koji će reći da to nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom, a jeste. Setite se u vreme poplava kako je Srbija pomagala RS. Srbi smo i sa jedne i sa druge strane Drine. Uložili smo oko 107 miliona evra u projekte u RS, tako da ovaj sabor dolazi 10 godina nakon što je predsednik započeo izgradnju ovakvih odnosa. Danas to svi vide - kazala je Brnabić.

- Nenad i ja smo zaduženi za parlamentarnu saradnju i sutra je istorijski dan i veliko je zadovoljstvo videti da su se svi članovi Vlade aktivirali - dodala je Brnabić i dodala da nas sutra očekuje lep dan.

Foto: Informer

 

 

- Sreli smo se na mostu koji spaja obale i narod. Granica više ne postoji jer su one administrativne, a mi smo jedan narod. Ovo će ispisati stranice istorije. ulazimo u formalizaciju srpskog jedinstva. Biće mnogo sporazuma. Ponosni smo na parlamentarni forum koji će biti dva puta godišnje. To je nadgradnja naših odnosa. Srećan sam što to prolazi u miru, uprkos ratu koji se odvija u svetu - kaže Stevandić.

- Učestvovaćemo na zajedničkoj sednici dve vlade. Verujem da će sednica biti o konkretnim projektima od kojih je najvažniji Memorijalni centar u Donjoj Gradini i Beogradu i to moramo da završimo u narednim godinama, pitanja infrastrukture, kulture, obrazovanja.. Radni sastanak u skupštini će biti o parlamentarnom forumu. Orlić i Stevandić su to dogovorili ali meni je čast što to nastavljam - izjavila je Brnabić i dodala da se prvi forum očekuje već na jesen.

Pozvala je narod da se pridruži brojnim manifestacijama koje će biti priređene.

- To je dan sloge i zajedništva - kaže predsednica skupštine.

Brnabić dodaje da ovaj sabor nije odgovor na rezoluciju o takozvanom genocidu u Srebrenici.

- Nikako Svesrpski sabor ne boh povezivala sa tom sramnom rezolucijom o Srebrenici. Predsednik Vučić je sa predsednikom Dodikom pričao o ovom saboru mnogo pre nego što smo mi znali da se ta rezolucija priprema. Ovaj sabor je kulminacija jednog dugačkog procesa. Ovaj sabor nikako ne može da krši Dejtonski sporazum i kulminacija je nečega što je započeo predsednik Aleksandar Vučić još kada je došao na mesto premijera. Mi smo Srbi i sa jedne i sa druge strane Drine.

Stevandić je otkrio koliko ljudi očekuje da poseti sutra ovaj sabor samo iz Republike Srpske.

- Dolazi nekoliko hiljada sigurno. Dosta sporazume je potpisano i veliko smo posao pokrenuli.

Ana Brnabić je na kraju pozvala sve da dođu na Trg Republike i obećala veličanstven prizor i dodala da je ovo jedna proslava veličanstva i sloge.

- Ovo je jedan dan zajedništva koji sutra pokrećemo, a nastavljamo u budućnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija