• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.06.2024

10:01

Podrška iz Maroka! Ambasador: Ne učestvujemo u inicijativama koje škode Srbiji i njenom narodu!

Fotoilustracija/Tanjug

Politika

Podrška iz Maroka! Ambasador: Ne učestvujemo u inicijativama koje škode Srbiji i njenom narodu!

Podeli vest

Ambasador Kraljevine Maroko Mohamed Amin Belhaž izjavio je da ta zemlja nikada neće podržati niti učestvovati u bilo kojoj inicijativi koja bi na bilo koji način mogla da naškodi Srbiji i njenom narodu, kao i da ozbiljno ugrozi proces pomirenja u BiH.

Belhaž je za današnju Politiku, odgovarajući na pitanje kakav je stav Maroka o rezoluciji o Srebrenici koja je nedavno usvojena u Generalnoj skupštini UN, rekao da je pitanje genocida u Srebrenici "izuzetno osetljivo pitanje ne samo za različite narode Bosne i Balkana, već i za ceo svet, imajući u vidu užasnu prirodu ovog ratnog zločina".

- Ovo pitanje obavijeno je još jednim slojem osetljivosti za sve zemlje članice Organizacije islamske saradnje (OIK) koja je 2011. već proglasila 11. jul za godišnji Dan žalosti u čast sećanja na one koji su ubijeni u srebreničkom masakru - dodao je Belhaž.

On je naglasio da je Kraljevina Maroko pažljivo slušala primedbe srpskih prijatelja u vezi s procesom izrade nacrta rezolucije, u vezi sa nepostojanjem adekvatnog vlasništva nad rezolucijom, vremenom njenog podnošenja i njenom politizacijom.

- Zato sam tokom čitavog perioda koji je prethodio usvajanju rezolucije i tokom brojnih sastanaka s raznim visokim srpskim zvaničnicima isticao i naglašavao da Kraljevina Maroko nikada neće podržati niti učestvovati u bilo kojoj inicijativi koja bi na bilo koji način mogla da naškodi Srbiji i njenom narodu - istakao je on.

Belhaž je dodao i da je na dan glasanja o rezoluciji taj stav njegove zemlje  pretočen u odluku Kraljevine Maroko o neučestvovanju u glasanju.

- Za mene je bila prava šteta i poropuštena prilika što je prvi put prostom većinom usvojena rezolucija o pitanju od opšteg konsenzusa, kao što je osuda  svih zločina genocida i odavanje počasti svim žrtvama ovog strašnog čina, što u  u velikoj meri odražava pritužbe koje je po ovom pitanju izrazila Srbija - ukazao je ambasador Maroka.

Odgovarajući na pitanje kada se mogu očekivati posete špefova država iz jedne zemlje u drugu, on je podsetio da je kralj Muhamed Šesti 2022. godine naveo Srbiju među zemljama najužeg kruga prijatelja Maroka u Evropi, a da je i rukovodstvo Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u više navrata ponovilo da je Maroko pravi prijatelj Srbije.

- Seme je posejano i sada samo treba da izgreadimo pozitivan zamah, impuls koji će dovesti do dugo očekivane državne posete. To se mora učiniti kroz razmenu poseta na visokom nivou između naših visokih zvaničnika, nastavkom redovnih političkih konsultacija između dve zemlje i naravno održavanjem trećeg sastanka Zajedničke ekonomske komisije i prvog sastanka Marokansko-srpskog poslovnog saveta koji bi bio održan u Beogradu što je pre moguće - rekao je ambasador Maroka.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija