• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.06.2024

18:55

Marko Đurić reagovao na izjave iz BiH! Srbija ponovo žrtva ideološkog lova na veštice!

Informer

Politika

Marko Đurić reagovao na izjave iz BiH! Srbija ponovo žrtva ideološkog lova na veštice!

Podeli vest

Sef srpske diplomatije Marko Đurić, gostujući u emisiji "Pravi ugao" na RTV reagovao je na poslednje izjave iz Bosne i Hercegovine.

Đurić, koji je u studio doneo primerak Dejtonskog sporazuma, rekao je da ne želi da se meša u ustav jedne druge države, ali želi da pokaže da Srbija poštuje taj sporazum i to ne samo u delu poštovanja teritorijalnog integriteta, već i nadležnosti Republike Srpske.

Podsetio je, kritičare, da Srbija okupljanjem svog naroda sa ciljem negovanja nacionalnog identiteta, čini ono što je i predviđeno sporazumom.

Dodao je da je ruka saradnje pružena i Federaciji BiH, i da neki političari iz te zemlje svojim napadima žele da sakriju svoj etnonacionalizam i želju da preseku veze Srbije i RS, što Beograd nikada neće prihvatiti.

„Žalosno je što se Bećirević, Konaković, Lagumdžija bave gaženjem Dejtonskog sporazuma, koji je za nas u političkom smislu sveta knjiga. Mi ga čuvamo od svih onih koji bi hteli da razgrade teritorijalni integritet Srbije, ali i svim srcem i strasno od onih koji bi da ugaze nadležnosti RS“, objasnio je Đurić.

Ukazao je na odgovoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića ambasadi SAD u Sarajevu, u kojem je ponovio posvećenost poštovanju svih sporazuma, ali i postavio pitanje gde stoji da nadležnosti u oblasti imovine mogu da se oduzimaju entitetima i prenose na federalnme vlasti, a to je jedan od ključnih uzroka krize koje potresaju BiH.

„Što se tiče našeg Sabora nama je baš merak da se nalazimo i nastavićemo da se srećemo, da se povezujemo, ali ne na štetu bilo koga drugog, već u cilju jačanja našeg identiteta, negovanja jezika, tradicije i kulture, a želimo da pomognemo i drugima da neguju jezik, tradiciju, kulturu, jer su oni naše komšije i prijatelji, a za mene i braća. Neću da dozvolim da nas svađaju Bećirovići, Konakovići i razne druge političke struje. Moramo da sarađujemo“, poručio je Đurić.

Kazao je da je ustavna obaveza i strateško opredeljenje Srbije da pomaže Srbima u regionu da čuvaju svoj regionalni identitet, svoj srpski identitet, da neguju ostvarena prava i nivo autonomije.

„Smatramo da ti nije na štetu bilo koga drugog, već da doprinosi harmoničnim odnosima u regionu. Jedino što ne doprinosi harmoničnim odnosima je zlonamerna interpretacija Sabora. Srbija je u Deklaraciji jasno rekla da je zemlja budućnosti koja je fokusirana na ekonomski razvoj, jedan od prioriteta je članstvo u EU, što ne pominju ni pojedini međunarodni zvaničnici. To je, nažalost, očekivano i deo onoga što se dešava Srbiji, koja je žrtva ideološkog lova na veštice zbog svog geopolitičkog pozicioniranja“, objasnio je Đurić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!
Crvena zvezda

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!

Crvena zvezda nema velike šanse protiv Intera, svoje bodove možda može da traži protiv PSV-a ili Jang bojsa, poručuje za Informer proslavljeni fudbaler crveno-belih Zlatko Krmpotić (66). Čovek koji je sa srpskim prvakom igrao ravnopravno protiv "neroazura" 1981. godine u četvrtfinalu Kupa šampiona kaže da je sadašnji tim Zvezde superioran u domaćem prvenstvu, ali da u Evropi ne može da se meri sa velikanima.

28.09.2024

07:00

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija