• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.06.2024

19:26

Preporuka ministra Vesića poslodavcima u oblasti građevinarstva zbog rada na visokim temperaturama

informer.rs

Politika

Preporuka ministra Vesića poslodavcima u oblasti građevinarstva zbog rada na visokim temperaturama

Podeli vest

Imajući u vidu najavljene vremenske uslove u narednom periodu, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić preporučio je poslodavcima u oblasti građevinarstva da obavljanje poslova na otvorenom prilagode uslovima visokih temperatura.

Ministar Vesić preporučuje poslodavcima koji izvode radove na otvorenom ili vrše nadzor nad izvođenjem radova, da ukoliko temperatura vazduha pređe 36 stepeni, naročito u periodu od 11 do 16 sati, prilagode rad zaposlenih vremenskim uslovima.

Ovu preporuku ministar je dao kako bi se rizik po zdravlje zaposlenih pri radu na visokim temperaturama na otvorenom sveo na najmanju moguću meru, a u skladu sa Smernicama za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama koje je pripremila Uprava za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Vesić je upozorio da direktna posledica rada na visokim temperaturama mogu biti dehidracija organizma, odnosno nedostatak tečnosti, sunčanica, toplotni osip ili čak toplotni udar.

“Da bi se ovakve situacije predupredile, naročito je važno da poslodavci omoguće zaposlenima da prave pauze i da se sklanjaju u prostore koji nisu izloženi suncu u natoplijem delu dana , uz obezbeđivanje velike količine vode i bezalkoholnih napitaka, kao i da organizuju poslovni proces tako da se teži deo posla obavlja u hladnijem delu dana, te ukoliko je moguće organizovati rad po smenama”, poručio je ministar Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!
Crvena zvezda

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!

Crvena zvezda nema velike šanse protiv Intera, svoje bodove možda može da traži protiv PSV-a ili Jang bojsa, poručuje za Informer proslavljeni fudbaler crveno-belih Zlatko Krmpotić (66). Čovek koji je sa srpskim prvakom igrao ravnopravno protiv "neroazura" 1981. godine u četvrtfinalu Kupa šampiona kaže da je sadašnji tim Zvezde superioran u domaćem prvenstvu, ali da u Evropi ne može da se meri sa velikanima.

28.09.2024

07:00

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija