• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs, Novosti

13.08.2024

09:03

Šta je krajnji cilj otvaranja mosta na Ibru? Kurti pravi policijske baze za maltretiranje - Svi viđeniji Srbi na tajnim spiskovima za hapšenje!

EPA, Beta, Profimedia

Politika

Šta je krajnji cilj otvaranja mosta na Ibru? Kurti pravi policijske baze za maltretiranje - Svi viđeniji Srbi na tajnim spiskovima za hapšenje!

Podeli vest

Prava Kurtijeva namera nije otvaranje mosta, već izazivanje tenzija i ugnjetavanje srpskog naroda do nivoa da svaki naš građanin odustane i napusti prostor Kosova i Metohije, kaže dr Zlatan Elek, predsednik Srpske liste.

Kako navodi Elek, "pre nešto više od godine Kurti je dao jasne smernice svojim saradnicima: da polovinu Srba treba uhapsiti, a polovinu proterati".

- Sa 15 odsto manje Srba, Kurti nije zadovoljan učinjenim i pred kraj mandata, na ulasku u kampanju, jedino želi progon srpskog naroda ili, kako stoji u njegovim stranačkim strateškim dokumentima, da reši pitanje severa. Krajnje je vreme da međunarodna zajednica deluje. Upozorenja, apeli, preporuke i saopštenja u očima Kurtija deluju kao slabost, a ne iskrena namera da se zaustavi progon Srba i stvaranje etnički čistog Kosova bez Srba. Srpski narod je na protestu jasno, plebiscitarno, slobodne volje, jedinstveno rekao "ne" otvaranju mosta koji je simbol stradanja srpskog naroda u prethodnih 25 godina. Stotine Srba je ranjeno, a više njih ubijeno u više od 1.000 etnički motivisanih napada na tom mostu. To je dovoljan razlog da Kfor, Euleks, ali i predstavnici Kvinte zaustave Kurtija u njegovoj nameri. Kapaciteta za tako nešto imaju i želim da im poručim da poslušaju stav naroda, sve drugo može nas voditi u nepredvidiv razvoj događaja - ističe on i nastavlja.

- A jesu li Srbi jedini narod kojem je oduzeto pravo da se pobuni, pošto se i za to hapsi? Nema tog ljudskog, političkog, ekonomskog prava srpskog naroda koji Priština ne krši. To je nezabeležno institucionalno nasilje. Mi nemamo problem sa Albancima, već sa Kurtijevim režimom koji želi da protera sve srpsko, pa je uspeo da ukine dinar, lekove, srpske banke i poštu, srpsku štampu, ćirilicu, pravo na slobodu govora, na pravično suđenje, na slobodno uživanje imovine, sportske i kulturne događaje, srpske parlamentarne i predsedničke izbore... I sve to u prisustvu Unmika, Euleksa, Kfora i predstavnika zemalja Kvinte.

Iz Brisela stižu poruke da bi Prištini mogle da budu pooštrene sankcije zbog zatvaranja pošta i najave otvaranja mosta. Na pitanje da li veruje da će EU konkretnije kazniti jednostrane Kurtijeve poteze, Elek je rekao: 

- Sadašnje sankcije Kurtija brinu koliko i lanjski sneg. Ako je dobro poznato da je on populista, bez ikakvog pozitivnog rezultata za Albance koji su glasali za njega, jedini način da sakupi glasove je nacionalistička agenda koja za cilj ima terorisanje i progon Srba. Zato međunarodna zajednica treba zaustavi zlo koje sprema. Stavljanje Kurtija na crnu listu, aktiviranje Kfora kako bi preuzeo bezbednost na severu, zahtev Kforu za povlačenje specijalnih monoetničkih albanskih jedinica sa severa - to su sve konkretni potezi koji bi zaustavili Kurtija i sačuvali Srbe i sever.

Kako je naveo, međunarodna zajednica mora da deluje, da kao pre 25 godina stanu na liniju razdvajanja i zaustave Kurtijeve falange.

- Kfor i Euleks moraju da pruže bezbednost Srbima i stvore uslove da se stanje vrati na period pre jednostranih antisrpskih odluka. A paralelno sa tim treba se vratiti za pregovarački sto i sprovesti dogovore, pre svega formirati ZSO koju srpski narod čeka više od 11 godina. Kfor i Euleks ne smeju biti nemi posmatrači dok Kurti sprovodi san o monoetničkom Kosovu. Na sastancima koje smo kao srpski politički predstavnici imali sa stranim predstavnicima upozoravali smo na ovaj razvoj događaja. Ponavljali smo da njihovo nečinjenje srpski narod vidi kao saučesništvo u zlu koje Kurti sprovodi.

Sa ovim režimom u Prištini i pasivnošću međunarodne zajednice, Elek ističe, to ostaje na nivou teorije.

Foto: printscreen

 

 

- Dijalog zahteva dve iskrene strane, a samo naš državni vrh, predsednik Vučić i direktor Petković, opredeljeni su za mir i stvaranje uslova za suživot. Pogledajte kako se širom centralne Srbije otvaraju fabrike, autoputevi, brza železnica, klinički centri... A Kurti otvara policijske baze za maltretiranje Srba. To su dva sveta. Jedan koji se stara o boljem životu građana koji radom stvara predsednik Vučić i drugi koji liči na aparthejd koji za Srbe stvara Kurti.

Na pitanje strahuje li da će se pritisci na Srbe pojačavati, a hapšenja postati sve učestalija kako se budu bližili izbori na Kosovu i Metohiji, rekao je: 

- Svi viđeniji Srbi nalaze se na nekakvim tajnim spiskovima za hapšenje. Svako ko nije spreman da pogne glavu pred Kurtijem i njegovim posilnima može biti uhapšen i zatvoren. Evo, dok ovo govorim kao lekar, dečji hirurg, humanista i univerzitetski profesor sa 55 godina života, pitam se kako je moguće da u takvim okolnostima neko opstane. Kako je moguće da demokratski i civilizovani svet ćuti i gleda dok jedan narod nestaje sa svojih vekovnih ognjišta?! Ipak, verujem da će i oni to uvideti i reagovati pre nego što bude kasno. Drugo, mi uz sebe imamo našu državu na čelu sa predsednikom Vučićem koji čini sve da zaštiti naš narod u nemogućim uslovima. Podsećam na odluku o dodatnom zapošljavanju naših ljudi, čime će se stvoriti uslovi da stotine srpskih porodica ostane na KiM - rekao je Elek. 

Podsetimo, Kfor je juče saopštio da svaka odluka u vezi sa otvaranjem mosta preko reke Ibar treba da bude doneta u okviru dijaloga u Briselu i da je takav njihov stav sve vreme jasan, transparentan i dosledan. 

“Svaka odluka u vezi sa otvaranjem glavnog mosta preko reke Ibar treba da bude doneta u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, koji mi u potpunosti podržavamo. Nikada nećemo spekulisati o bilo kakvom hipotetičkom scenariju”, navode iz Kfora.

Na pitanje koliko se poslednjih nedelja promenilo njihovo prisustvo mostu, Kfor je rekao da je stalno prisutan na mostu i da nastavlja da vrši redovne patrole u okolnim područjima.

„Nećemo oklevati da se pozabavimo bilo kojim razvojem događaja koji bi mogao da utiče na bezbednost i regionalnu stabilnost, uz puno poštovanje našeg mandata koji proizilazi iz UN-a“, dodaju iz Kfora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

"Veseli se srpski rode" pevali jednim glasom svi naši pobednici! Beogradom se orila najlepša pesma modernih vremena! (VIDEO)
Live TV

"Veseli se srpski rode" pevali jednim glasom svi naši pobednici! Beogradom se orila najlepša pesma modernih vremena! (VIDEO)

Toliko je razloga danas bilo za radost, slavlje i ponos. Slika jedinstva i sloge poslata je u svet. Danas su Srbi pokazali zašto su nebeski narod. Bilo je ljudi iz Crne Gore, Severne Makedonije, Republike Srpske. Na ovu temu u Informer specijalu govorili su Dragoslav Bokan ispred Instituta za nacionalno istraživanje i analitičar Stevica Deđanski.

12.08.2024

22:15

Doček na balkonu - simbol neuništivosti Srbije! Zašto se diže fama na nacionalnom nivou zbog jedne pesme? (VIDEO)
Live TV

Doček na balkonu - simbol neuništivosti Srbije! Zašto se diže fama na nacionalnom nivou zbog jedne pesme? (VIDEO)

Doček olimpijaca održaće se večeras u Beogradu ispred staraog dvora. Po dolasku iz Pariza, naši sportisti najpre će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a onda će tradicionalno izaći na balkon Skupštine grada da pozdrave svoje verne navijače. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su Anja Pešić, nekadašnja reprezentativka u odbojci i Nenad Peruničić, bivši reprezentativac u rukometu.

12.08.2024

19:05

Za 30 godina automobil na gorivo izgledaće kao konjska zaprega! Najveći lobisti protiv litijuma su Rusi jer baterije znače kraj za njihove resurse! (VIDEO)
Live TV

Za 30 godina automobil na gorivo izgledaće kao konjska zaprega! Najveći lobisti protiv litijuma su Rusi jer baterije znače kraj za njihove resurse! (VIDEO)

Priča o litijumu ima daleko širi aspekt. Nije to samo ruda koja predstavlja izvor profita u narednim decenijama. Nije samo spor koji imamo na unutrašnjem planu, već je tema globalna. Analitičari kažu da je rat u Ukrajini zapravo prvi rat u istoriji koji se vodi zbog litijuma. Na ovu temu u "Info danu" govorili su Miloš Laban, analitičar i Vladimir Đukanović, stručnjak za investicije.

12.08.2024

15:42

Hronika

Pet godina od masakra na imanju u Jabukovcu! "Ljubavnici" prvostepeno osuđeni zbog četvorostrukog ubistva
Hronika

Pet godina od masakra na imanju u Jabukovcu! "Ljubavnici" prvostepeno osuđeni zbog četvorostrukog ubistva

U avgustu 2019. godine odigrao se svirep i planirani zločin kada su u zaseoku Velja Vratna kod Jabukovac ubijeni Raja Kazimirovać (72), njegova sestre Ljubinke Oprikić (76), sestričina Dragane Jozeljić (53) i majke Dragica (93), a za njihovo ubistvo su prvostepeno osuđeni ljubavnici Davor Pernić (40) i Maja Bađikić (29). Pernić je dobio 34, a Maja 35 godina zatvora.

13.08.2024

08:35

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?
Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?

Poznato brdo Bagdala u Kruševcu postalo je od sinoć epicentar radosti i uzbuđenja tokom Međunarodnog festivala balona "Kruševac kroz oblake".

10.08.2024

12:23