• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.08.2024

21:41

Oglasio se Visoki savet tužilaštva: Sprečavanje službenih lica će zahtevati hitno postupanje svih državnih organa!

Informer

Politika

Oglasio se Visoki savet tužilaštva: Sprečavanje službenih lica će zahtevati hitno postupanje svih državnih organa!

Podeli vest

Reagujući na molbu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima zaštiti samostalnost postupajućih tužilaca u ovom tužilaštvu, Visoki savet tužilaštva ponovo je apelovao na građane da ne preduzimaju ni jednu radnju koja bi za posledicu imala sprečavanje službenih lica da obavljaju svoje službene dužnosti

VJT u Beogradu je uputilo molbu savetu povodom najave "Eko straže" da će sastaviti spiskove sudija i tužilaca koji su, kako tvrdi ova NVO, zloupotrebili službeni položaj.   

"Imajući u vidu izjave pojedinih lica kojima se najavljuje sastavljanje spiskova javnih tužilaca i sudija koji su po njihovom mišljenju zloupotrebili prava u vršenju službene dužnosti, Visoki savet tužilaštva apeluje na građane još jednom da ne preduzimaju ni jednu radnju koja bi za posledicu imala sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, učestvovanje u grupi koja bi sprečila službeno lice u vršenju službene radnje, sprečavanje i ometanje dokazivanja, ometanje pravde, ili bilo kog drugog krivičnog dela kojim bi javni tužilac ili sudija bili onemogućeni ili napadnuti na bilo koji način u cilju sprečavanja vršenja njihove službene dužnosti preduzete na osnovu zakona i u okviru svojih ovlašćenja", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Saveta.

Savet dalje upozorava da će ovakva vrsta sprečavanja, ometanja ili napada, ukoliko se bude desila, zahtevati hitno postupanje svih državnih organa koji su uključeni u otkrivanje, gonjenje i suđenje izvršiocima navedenih krivičnih dela.

Visoki savet tužilaštva je takodje pozvao sva javna tužilaštva u Republici Srbiji da sa, kako je naveo, posebnom pažnjom i odlučnošću postupaju u svim slučajevima kada bi na neki od navedenih načina došlo do pokušaja onemogućavanja njihovog rada i time uticaja na sigurnost i bezbednost javnih tužilaca i sudija, kao i građana naše zemlje.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Još jedna država uključuje se u rat u Ukrajini? Zapad jedva čeka eskalaciju sukoba!
Live TV

Još jedna država uključuje se u rat u Ukrajini? Zapad jedva čeka eskalaciju sukoba!

Moskovske trupe preuzele kontrolu u naselju Komišivka u Kurskoj oblasti. Ruske jedinice protivvazdušne odbrane uništile su 12 ukrajinskih letilica. Ukrajinske snage pokušavaju da probiju i južnu rusku granicu. Kremlj odbacio mirovni plan Zelenskog. Akcija izraelske vojske na Zapadnoj obali. Izrael potvrdio da je izveo napad u Siriji. Na ovu temu u "Ratu uživo" govorili su novinar Nikola Jović i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.08.2024

22:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Berlin i London napravili dil kakav se pravi jednom u generaciji, pridružiće im se i Pariz! Ovo iz korena menja pravila igre!
Nimalo naivno

Berlin i London napravili dil kakav se pravi jednom u generaciji, pridružiće im se i Pariz! Ovo iz korena menja pravila igre!

Cilj dvodnevne posete premijera Kira Starmera vodećim silama EU, Nemačkoj i Francuskoj, jeste da pomogne Britaniji da se udalji od nestabilnih odnosa prethodne konzervativne vlade sa evropskim saveznicima. Starmer, koji je preuzeo dužnost prošlog meseca, stavio je poboljšanje odnosa u središte svojih napora da podstakne ekonomski rast Britanije.

28.08.2024

19:30

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Ovako Srbi slave Veliku Gospojinu na Kosmetu
Srbija

Ovako Srbi slave Veliku Gospojinu na Kosmetu

Jedan od najvećih pravoslavnih praznika – Velika Gospojina danas se proslavlja širom Kosova i Metohije, uprkos gotovo svakodnevnom teroru šiptarske vlasti koju predvodi Aljbin Kurti.

28.08.2024

13:28